Petter Wettre, 2005

Fem år med Kampenjazz – Turanga åpner høstsesongen i kveld

Kampenjazz fyller fem år – og starter sin nye sesong med den kritikerroste kvartetten Turanga, som består av Ernst Reijseger fra Nederland på cello, Fredrik Ljungqvist fra Sverige på saksofon, Thomas Strønen på trommer og Mats Eilertsen på bass. Førstkommende søndag inviterer Kampenjazz, sammen med Kampen kirke, også til sesongens første kirkekonsert. Her kan du møte Sunniva Rødland Wettre på harpe, Petter Wettre på saksofon og Torbjørn Dyud på kirkeorgel.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

En av hovedstadens aller hyggeligste musikkklubber heter Kampenjazz, og holder til i et intimt lokale bakenfor Kampen Bistro på Oslos beste østkant. Her har ildsjel Marit Lauten i fem år tryllet frem en imponerende konsertmeny med små midler.

— Vi har satset ganske stort, siden vi denne høsten kan feire at vi har holdt det gående i hele 5 år, sier Lauten.

Det første klubbkonserten fant i følge jubilanten sted første fredag i september 2000, selv om Kampenjazzbegrepet ikke var nytt. Siden tidlig nittitall har Kampenjazz vært et fast innslag under de årlige Kjempedagene på Kampen i Oslo.

— Denne høsten presenterer vi et program med fortsatt vekt på nordisk – og europeisk nyere jazz, men med klare innslag av jazztradisjon i ny og spennende drakt, sier Marit Lauten, som til vanlig er å finne på plass i Kulturrådet.

— Det blir både vakker, sart, bråkete, spennende og provoserende musikk – altså litt for enhver smak. Høstens oppfordring fra oss i Kampenjazz er å oppsøke det du slett ikke vet hva er . Da blir opplevelsene ofte sterkere, og kanskje også uventet positive.

Først ut er altså Turanga – i følge Marit Lauten et band med ekte Kampenjazzprofil: Ernst Reijseger fra Nederland stiller på cello, Fredrik Ljungqvist fra Sverige på saksofon, mens norske Thomas Strønen og Mats Eilertsen på henholdsvis trommer og bass.

— Turanga anbefales til alle som vil høre ny og spennende musikk, men som ikke trives best med de mest ekstreme uttrykkene. Dette er både vakkert og utfordrende, sier Lauten.

— Vi har også utvidet vårt samarbeid med Kampen kirke, og slår til med to kirkekonserter: Den første er en del av kirkens eget kulturprogram med kantor Torbjørn
Dyrud på kirkeorgel, sammen med Sunniva Rødland Wettre på harpe og Petter Wettre på saksofon. De tre møtte hverandre da Kampenjazz skaffet musikere
til gudstjeneste i kirken 1. mai 2005. Det var så vellykket at vi nå får de tre i en hel konsert søndag 11. september.

Den andre kirkekonserten finner sted rett før julefreden senker seg. 17. desember blir det Kampenjazzjul i Kampen kirke med skandinavisk samarbeid av beste merke: Tore Brunborg på saksofon, svenske Anders Jormin på bass og danske Benita Haastrup på trommer.

— Det har ellers vært stor etterspørsel etter flere barnekonserter, forteller Lauten. Lørdag 1. oktober blir det «Små sanger i det blå» med Eldbjørg Raknes og Siri Gjære på vokal og Stian Carsensen på trekkspill, banjo og steelgitar.

«European Jazznights in Oslo» er en ny presentasjon og europeisk jazz fra diverse europeiske land. Det er de respektive ambassader som har tatt initiativ til dette prosjektet, som forhåpentligvis blir en årlig tradisjon. Arrangementet finner sted lørdag 29. og søndag 30. oktober. Lørdagen blir det finsk, tysk og italiensk jazz på Cosmopolite – og søndag fransk, nederlandsk og norsk på Kampenjazz.

— Jeg vil også peke spesielt på duokonserten 17. oktober med den amerikanske legenden Sonny Simmons på saksofon og Mats Eilertsen på bass, sier Marit Lauten.

Enda nærmere i tid står visstnok noe av det hotteste fra København igjen på menyen: Søndag 11. septemer entrer kvintetten Toxicum scenen – med trommeslageren Stefan Pasborg i spissen. Bandet er med i det danske produksjonskollektivet ILK, som i følge Lauten «setter trender i Europa for tiden».

Dansk blir det også søndag 6. november.

— Da presenterer vi det danske bandet Heartbeats. Et forrykende band med hele åtte av Danmarks fremste musikere. Bandleder er saksofonisten Christina Dahl – og vi får høre hennes ikke helt ukjente ektemann, Carsten Dahl, på piano.

— Og i tillegg vil vi selvsagt presentere en rekke av våre egne, avslutter Lauten.

En relativt fersk anmeldelse av debutplaten til Turanga finner du på denne siden hos Groove.no. Mer om Mats Eilertsen og hans menn kan du også lese her.

Hele prgrammet til Kampenjazz finner du på www.kampenjazz.no, der du også kan fordype deg i biledgallerier og en gjennomgang av konsertene de fem første årene.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev