Illustrasjonsbilde (Foto: Norges Musikkorps Forbund)

Norsk musikkråd: Musikkfrivilligheten kan tape opp mot én milliard kroner

– Krisepakken må også nå det frivillige musikklivet, om denne vitale infrastrukturen skal overleve.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Norsk musikkråd har kartlagt hvor store tap musikkfrivilligheten i Norge risikerer med dagens restriksjoner for kulturlivet. Dersom restriksjonene videreføres til sommeren er tapet på 960 millioner kroner, skriver de i en pressemelding.

Paraplyorganisasjonen for det frivillige musikklivet i Norge har siden koronautbruddet stanset norsk konsert- og arrangementsliv jobbet for å få en oversikt over hvilke økonomiske konsekvenser dette får for deres medlemmer.
– Våre 33 nasjonale organisasjoner og frivillige i nærmere 7000 kor, korps, orkestre, band og konsertarrangører er bedt om å estimere tapene som følge av kulturforbudet. Med 1265 svar så langt har vi fått en god indikasjon på hvordan situasjonen ute i kultur-Norge er nå, sier generalsekretær i Norsk musikkråd, Bjarne Dæhli.

Økonomiske tap kan nå en milliard
Tallenes tale er klar: Uten virksomhet i mars og april kan korps, kor og andre organisasjoner i musikkfrivilligheten tape opp mot 400 millioner kroner. Fortsetter restriksjonene frem til sommeren kan tapet bli opp mot 960 millioner.
– Disse tallene er veldig alvorlige, forteller styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag. – Uten krisehjelpen fra nasjonale myndigheter vil mange av organisasjonene slite økonomisk i flere år fremover, og noen kan få problemer med å komme seg gjennom krisen i det hele tatt.

Kartleggingen viser at minst 1028 konserter, stevner og festivaler allerede er avlyst. 20 prosent av organisasjonene alene gjennomfører normalt 12 018 timer med lærer, dirigent og instruktør hver uke, nå er de aller fleste ukentlige øvelser avlyst. Flere organisasjoner ser seg derfor nå nødt til å vurdere permitteringer av ansatte.
– 143 organisasjoner har gitt eller vurderer å gi permitteringsvarsel, og flere instruktører, dirigenter og musikere er leid inn som frilansere. Avlyste konserter og øvelser får økonomiske konsekvenser for dem, fortsetter Borgundvaag.

Dette får også konsekvenser for organisasjonene selv, melder Musikkrådet, som forteller at flere av organisasjonene er bekymret for å miste musikere dersom de må terminere avtaler med instruktører. Organisasjonene føler at de sitter i en skvis, forteller Borgundvaag: – De ønsker ikke å miste instruktører og dirigenter, samtidig som de har problemer med å forsvare kostnadene ved å beholde dem.

– Både organisasjonene og vi i Norsk musikkråd har forståelse for restriksjoner, og vil delta i koronadugnaden. Samtidig er det nå viktig at krisepakken når det frivillige musikklivet, om denne vitale infrastrukturen skal overleve, avslutter han.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.