Randi Skeie (Foto: NRK Hedmark og Oppland)

Kvinne skal lede spelemennene

Det skulle gå 80 år før en kvinne fikk lov til å lede spelmennene. Det skjedde i helgen, da Landslaget for Spelemenn valgte Randi Skeie til ny leder i organisasjonen. Randi Skeie bor og jobber i Lillehammer, og har lang fartstid i organisasjonen som medlem og aktiv danser.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Randi Skeie vokste opp på Hamar, men har sine aner fra Valdres. Hun er 49 år og har selv markert seg som danser med flere topplasseringer på Landskappleiken. Hun er videre mor til to av våre mest lovende unge spelmenn; Mari og Andreas Skeie Ljones. Andreas er for tiden landets første folkemusiker på diplomstudiet på Musikkhøgskolen.

Randi Skeie har lang fartstid i Landslaget for Spelemenn – uten at hun har hatt sentrale tillitsverv før nå. Hun gikk med andre ord rett til topps, når hun først ble spurt om verv.

— Det var sannelig på tida at en kvinne fikk ledervervet for spelmennene, og valget føyer seg godt inn i et typisk utviklingstrekk vi har sett i lengre tid – nemlig at jentene i større og større grad dominerer som folkemusikkutøvere. I flere distrikt er det en klar jentedominans i rekrutteringen, heter det i en pressemelding fra Landslaget for Spelemenn.

Det var et enstemmig vedtak som førte Skeie til topps i organisasjonen.

— Den første responsen dokumenterte at det var et svært populært valg som var gjort. Randi går tydeligvis til jobben med brei støtte fra miljøet, skriver daglig leder Magnar Sundt til Ballade.

Landslaget for Spelemenn ble dannet alt i 1923, og er en landsomfattende organisasjon for lag og enkeltpersoner som arbeider for den levende tradisjonen i spill, sang og bygdedans.

Trond-Ole Haug har ledet Landslaget for Spelemenn i fire og et halvt år, og han hadde tidlig gitt valgkomiteen beskjed om at han ikke var aktuell til gjenvalg.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev