Musiker og pedagog Mariann torset framsnakker andre – fra Henning Sommerro til en festival for nordkalotten (Foto: Odd-Inge Larsen)

Inspirasjoner på Nordkalotten: Mariann Torset

Allemannseier som Henning Sommerro og Staut-medlem Ørnulf Dyve er navn på blokka når Balladestafetten for inspirasjoner befinner seg i Målselv, hos musiker og komponist Mariann Torset.

Kalender

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Balladestafetten Inspirasjoner:
– Forhåpentligvis kommer vi oss rundt med orglene i 2021.
I 2018 komponerte Mariann Torset bestillingsverket «Marja-Liisa Orgelsuite» – oppkalt etter hennes eget trøorgel, og etter urpremieren på festivalen Kalottspel trakk hun så med seg dette og fem andre trøorgler på hver sin «dansende scene» rundt på turné. Nå har de stoppa opp. Suiten og musikere fra Finland, Sverige og Norge skulle egentlig turnert rundt nå i koronaåret, men nå håper de at alle spillejobbene kan finne sted i 2021.
Sist Ballade.no skreiv om Torset, vevet hun tradisjoner sammen med samtid i musikken til Bygda dansar-prosjektet i Troms (se lenke til trailer lenger ned). I dag er hun neste kvinne ut i Balladestafetten. En serie for oppsnakk, inspirasjoner og – håp, håper vi – i et år der musikkbransjen møter enorme problemer. Her deler Torset sine inspirasjoner, som spenner fra allemannseiet Henning Sommerro til den mindre kjente spelemannsplata til en hitmaker i bandet Staut:
Henning Sommerro
– I 1985 besøkte han klassen min på musikklinja i Kristiansund. Hans sprelske, livlige musikalske lekenhet og mollstemte melankoli traff meg midt i magen. Jeg ble hekta på lyden av Sommerro og har vært det siden.
Ørnulf Dyve
– Eminent låtskriver og musikant i Staut. Vi gikk i samme klasse på musikklinja på Hamar Lærerhøyskole for lenge siden. Da spilte han blant annet med gammeldansorkesteret Langebelg fra Valdres, og han skrev nye slåtter for dem. Jeg syns slåttene hans var fantastiske. Melodi og akkordrekker fant stadig nye og overraskende steder å gå til. Plata «Med nebb og klo» hørte jeg sønder og sammen, og den ga meg lyst til å begynne å prøve meg som slåtteskriver selv.
Susanne Lundeng
– Felespiller av rang, solid forankra i egen tradisjon og historie, og komponist og prosjektmaker som stadig går nye veier. Det er energi og trøkk, nært og vart, og innimellom sært og litt rart. På 1990-tallet hadde hun Susanne Lundeng Band, og det syns jeg var så tøft at jeg herma etter den måten å lage bandnavn på.

Sigurd Johan Heide
– Koreograf og folkedanser, og primus motor i dansekompaniet Kartellet. Han er kreativ, musisk, leken og full av idéer. I kjølvannet av at jeg fikk lage musikken til  den første Kartelletforestillinga hans har jeg vært med på mange sprell sammen med Sigurd. Det har igjen gitt meg nye idéer og mot til å tørre og gjøre egne drømmeprosjekt.
Se trailer med musikk blant annet av Torset i saken om dansefilmen Kalde Mønster her.
 
Festivalen Kalottspel
– En perle av en folkemusikkfestival, i Målselv, rett over veien fra her jeg bor. Kalottspel betyr mye for meg. Her har jeg fått spille min musikk fra scenen og til dans, lansert slåttebok og fremført bestillingsverk. Det myldrer av trivelige folk, det er god stemning, glede, fantastiske konserter ute og inne, det er kurs og seminar, utstilling, dansefester og buskspell.  Amatører, profesjonelle utøvere og publikum i skjønn forening. En oase å boltre seg i.

Smakebit på trøorgel-musikk av Torset:

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hovedinstrument-lærer på horn

Barratt Due musikkinstitutt

Kulturskolelærer pianist/ pianolærer

Lillehammer kulturskole

Ph.d.-stipendiatstilling innen folkemusikk

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev