Majorstuen, 2006

Kalottspel i Målselv: Lundeng, Majorstuen og BarentsUngdom

9. -13. august går den tradisjonsrike folkemusikk- og folkedansfestivalen Kalottspel av stabelen i Målselv. Kalottspel presenterer i år igjen et innholdsrikt og variert program, i god balanse mellom de kjente folkemusikkartistene, og det brede lag av spellemenn og dansere på Nordkalotten. Her deltar utøvere som Susanne Lundeng, Triakel og Majorstuen, side om side med samiske temaer og joikere.

Kalender

Kalottspel 2006 er det sekstende Kalottspel siden starten i 1970. Susanne Lundeng Band åpner festivalen med en konsert i Istindportalen i Heggelia. Plateaktuelle Lundeng er et kjent ansikt på Kalottspel, og stiller i år med tre medmusikanter.

Kalottspel foregår i hovedsak på Bakkehaug skole og samfunnshus på Rundhaug. Her blir det blant annet familiekonsert med distriktsmusikere i Målselv og vokalkonsert i Grotta på Rundhaug. I år inviteres dessuten publikum til et ”tre stammers møte” med tre dyktige kvinnelige vokalister; Eli Anne Guttorm på joik, Susanne Rantatalo som blant annet synger kvenske viser fra Tornedalen, og Målselvs egen Anne Nymo Trulsen.

Majorstuen og Triakel

Et av høydepunktene under årets Kalottspel vil nok være konserten fredag kveld med fjorårets INTRO-folk-vinner Majorstuen. Majorstuen deltok også under Kalottspel 2004.

Videre vil det bli lagt fokus på å slippe amatører og profesjonelle artister til på samme scene. 12. august blir det to konserter hvor det er rom for spontane enkelt-prestasjoner og nye samspillgrupper. Flere spellemannslag og grupper fra Nordkalotten deltar, dessuten barn som har gått på kurs under festivalen.

Konsertene har ulikt innhold, og her er vi inne på noe av det spesielle med Kalottspel; arrangørene holder døra på gløtt helt til lørdag morgen før det endelige programmet trykkes. Det som allerede nå er klart er at Fotefar skal delta i den første konserten, og den svenske trioen Triakel avslutter den andre konserten. Kalottspel er stolt over å kunne presentere Triakel, som reiser verden rundt på sine turneer. Denne trioen bestående av vokal, fele og trøorgel, og klarer å skape en helt egen ”sound” som skal være vel verdt å låne øret til.

BarentsUngdom

Onsdag starter BarentsUngdom, der bortimot tjue ungdommer fra Russland, Finland, Sverige og Norge møtes til kreativ utveksling i fem dager. Sammen med dyktige veiledere skal ungdommene i løpet av disse dagene produsere ei forestilling som vises i Istindportalen søndag. BarentsUngdom ble gjennomført med russiske og norske deltakere i 2004, og mange vil huske deres forestillingen på Fossmotunet. Dette er en storsatsing for Kalottspel, som får god støtte både fra Barentssekretariatet og Nordisk Kulturfond.

Allsidig kurstilbud

Kalottspel for unger er et tilbud der deltakere fra 6 til 12 år får møte folkemusikken og -dansen gjennom sang, spell, dans og mange sosiale aktiviteter. Dette tilbudet har etablert seg som et populært kurs for de yngste, med deltakere fra hele landsdelen. I år har Kalottspel for unger samisk tema.

Korte inspirerende temakurs ble en suksess i fjor, og Kalottspel planlegger i år til sammen sju kurs i vokal, spell og dans. Et av de mest spennende kursene i år er ”gitar i folkemusikken” med Tore Bruvoll, og så skal Emma Härdelin i Triakel ha vokalkurs lørdag.

Dansen viktig
Med så mye god musikk samlet blir det også mange muligheter til å bruke dansefoten. Torsdag kveld er det folkemusikkpøbb, der alle og enhver oppfordres til å gi sitt musikalske bidrag fra scenen eller rundt bordet. Kalottspel garantere ikke for størrelsen på gulvet, men danseplass blir det. Fredag er det dansefest på Bondeheimen på Nordmo, der kan det også bli trangt om plassen, og deltakerne på Kalottspel sørger for god akustisk dansemusikk. Lørdag er det deltakerfest på Bakkehaug samfunnshus.

Mange bekker små

— Kalottspel har over lang tid opparbeidet seg et godt navn, noe som gir utslag i gode økonomiske bidrag fra flere hold, sier arrangørene. – Festivalstøtte fra Norsk Kulturråd og Troms Fylkeskommune ligger i bunn sammen med gode bidrag fra Målselv kommune og hovedsponsorene Sparebank1 Nord-Norge og Nye Troms. I tillegg bidrar Nordnorsk Kulturråd, Musikkverkstedordninga, Rikskonsertene og flere andre til nok et godt Kalottspel.

Alle interesserte må gjerne ta seg en tur innom www.kalottspel.no.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kantor/ menighetsmusiker

Tønsberg kirkelige fellesråd

Generalsekretær

Den norske Forfatterforening

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev