Kalottspel-logo

Kalottspel klar med årets program

Kalottspel arrangeres nå hvert år, med kurs og konserter for både barn og voksne. Arrangørene kan i år presentere et bredt og innholdsrikt program for folkemusikk- og folkedansfestivalen, som går av stabelen 10.- 14. august i Målselv.

Kalender

Kalottspel har det meste av programmet klart allerede nå, og byr blant annet på konserter fra onsdag til søndag.

Festspillkunstner Ragnar Olsen åpner festivalen onsdag 10. august, med en konsert der han får hjelp av norske og irske venner. Denne konsert-konstellasjonen var en del av Olsens program i fjor, og i samarbeid med FINN-Turné kan Kalottspel i år presentere denne spennende konserten med hele ti musikere.

Musikk for barn og voksne
Kalottspel foregår i hovedsak på Rundhaug i Målselv, men man ønsker å spre en del av aktiviteten rundt i kommunen. Konserten med Ragnar Olsen vil gå i det nye kulturhuset i Heggelia, dersom storsalen i Istindportalen blir ferdigstilt til den tid.

Torsdag starter Kalottspel for barn, der deltakere fra 6 til 12 år får møte folkemusikken og -dansen gjennom sang, spill, dans og mange sosiale aktiviteter helt fram til lørdag. Dette ble en stor suksess i fjor, og opplegget er bygget over samme lest i år, men med nytt innhold. Distriktsmusikerne i Målselv skal spille konsert for barna, en konsert som også er åpen for andre familier. Senere på kvelden er det klart for konsert i Grotta på Rundhaug. Kalottspel uttaler at de «synes sangen kommer best til sin rett i dette spesielle konsertlokalet», og i år er det vokalgruppa Bra Folk og Lena Jinnegren som skal i ilden, – eller i fjellet. Torsdagen avsluttes med folkemusikkpøbb, der alle og enhver oppfordres til å gi sitt musikalske bidrag fra scenen eller rundt bordet.

Kurs og forelesninger
Kurstilbudet til de voksne blir i år korte temakurs, der man kan velge mellom både praktiske kurs i sang, spell og dans, og mer teoretiske forelesninger. Et av høydepunktene under årets Kalottspel vil være konserten fredag kveld med den nye nordnorske gruppa Hekla Stålstrenga. Kalottspel har i samarbeid med Musikk i Troms samla fem markante unge utøvere, og gruppa skal ha sin premiere denne kvelden. Gruppa består av Tore Bruvoll på gitar, Ragnhild Furebotten på fele, Sigrid Randers-Pehrson på vokal, Inge Dulin på perkusjon og Andreas Amundsen på kontrabass. Kvelden avsluttes med dansefest på Bondeheimen på Nordmo, der deltakerne på Kalottspel sørger for god akustisk dansemusikk.

Holder programmet hemmelig
Lørdag er det to store konserter på Bakkehaug samfunnshus, der både amatører og profesjonelle artister slipper til på samme scene. Her skal ungene vise noe av det de har lært disse dagene, flere spellemannslag og grupper fra hele nordkalotten deltar, og det er rom for spontane enkeltprestasjoner og nye samspillgrupper. Konsertene har ulikt innhold, og her er vi inne på noe av det spesielle med Kalottspel; arrangørene holder døra på gløtt helt til lørdag morgen før det endelige programmet trykkes.

Arrangørene har allikevel valgt å avsløre at gruppa Fant & Fente kommer til å fremføre en folkemusikalsk danseforestilling under den første konserten. Fant & fente har base i Oslo, og består av åtte medlemmer fra hele landet. Benjamin Kehlet fra Silsand og Stine Skoglund fra Malangen er de nordnorske deltakerne i gruppa.

Konsertdagen avsluttes med gruppa Väsen, som i henhold til arrangørene er en av Sveriges beste og mest spennende folkemusikkgrupper. Gruppen, som har gitt ut 11 plater og turnerer over hele verden, stiller med sin litt uvanlige instrumentsammensetning av bratsj, nyckelharpe og gitar.

Kalottspel avsluttes søndag 14. august, med en uformell konsert ved Målselvfossen.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev