Erik Brataas, Phonofile, på Midem 2003

Phonofile tapte mot Startsiden.no

Startsiden.no ble stevnet for retten av Phonofile, som mente at de hadde brutt markedsføringsloven og åndsverksloven ved å ha pekere til fildelingsprogrammer som Kaaza, Kaaza Lite, Morpheus og iMesh på sidene sine. Dommen falt ut i Startsidens favør, men Erik Brataas i Phonofile hevder at utfallet ikke er så svart-hvitt som det kan se ut som. – Dommen fastslår også en viss årsakssammenheng mellom startsidens lenker og tap av inntekter hos oss, sier Brataas til Ballade.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Kyrre Tromm Lindvig

Startsiden ser på saken som en prinsipiell sak som i all hovedsak dreier seg om norske mediers ytringsfrihet generelt, og Startsidens spesielt, står det å lese i Startsidens kommentar til dommen.

— Startsiden har som overordnet mål å vise til gode ressurser på nett. Vi kvalitetssikrer og veileder våre brukere, og vi opptrer forsvarlig og aktsomt. Vi advarer sågar ved bruk av fildelingssystemene, men hva brukerne velger å gjøre videre, kan ikke vi som nettsted styre, heter det i artikkelen til journalist Henriette Westerlund Eriksen.

Phonofiles Erik Brataas uttrykte naturlig nok skuffelse over dommen. Han var imidlertid på vei til møte da Ballade fikk tak i han på telefon og kunne derfor ikke gi en fullstendig uttalelse, men han påpekte, i tillegg til det årsaksforholdet som dommen innrømmet, også at det er de mindre artistene og utøverne denne dommen går utover.

— Vi er ikke noe stort internasjonalt konsortium, vi. Man gir ikke den store plateindustrien en smekk, dette her vil gå ut over små og smale norske artister som Bukkene Bruse og Karl Seglem, for å nevne noen, sier han.

Startsiden på sin side fremhever mediers rett til å kunne informere om kontroversielle temaer, deriblant fildelingsproblematikken.

— I løpet av det siste året har Startsiden skrevet om fildelingsproblematikken en rekke ganger. Det kan virke som om den yngre garde musikere og plateselskapsgründere ser mulighetene i fildeling, og den eldre garde musikkpamper ser ut til å se djevelen i hvitøyet. Vi tar ikke parti, men vi vil informere deg i ytringsfrihetens tegn. Du skal bli veiledet av oss, og vi har derfor lagt ut en påminnelse om opphavsretten på vår side om fildelingstjenester. Vurderingen om eventuelle lovbrudd er du som bruker voksen nok til å avgjøre selv, skriver Westerlund.

— Ingen kommersiell aktør skal kunne påvirke Startsidens journalistiske uavhengighet, sier Startsiden-redaktør Udland avslutningsvis.

Hele artikkelen hos Startsiden kan du lese på denne lenken.

Ballade kommer til å fortsette å følge opp denne saken. Blant andre relaterte saker minner vi særlig om napster.no dommen fra januar i år, hvor TONO fikk medhold i sin krav om erstatning for ulovlig videreformidling av musikk på nett. Denne saken er nå anket inn til Eidsivating lagmannsrett og er berammet til januar 2004. For mer informasjon om denne og relaterte saker, se lenkene under.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev