musikkonline.logo

Billigere musikk hos Musikkonline.no

Nå setter plateselskapene ned prisene på nedlastbare musikkfiler fra tjenesten www.musikkonline.no. Dermed vil det være mulig å kjøpe enkeltspor med mange av Norges fremste artister for kr 9,50 pr stk – altså rimeligere enn prisen for en ringetone til mobilen.– Maksprisen for nedlasting av et helt album vil være kr 110, forteller daglig leder Erik Brataas, som ellers mener at TONO/NcB må innse at veien til et voksende online-marked vil være en reduksjon i vederlag per innspilling.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Bakgrunnen for prisreduksjonen er i følge daglig leder hos musikkonline.no/Phonofile AS, Erik Brataas, at Phonofile ønsker å tilby et mer attraktivt lovlig alternativ for musikkelskere og nettentusiaster.

Ballade har spurt Erik Brataas om hvorfor prisendringen kommer nå, og om beslutningen skyldes fokuseringen på suksesshistorien til Apple’s iTunes som har blitt mye omtalt i media den siste tiden.

–For det første vil jeg si at sammenligningen med amerikanske tjenester fremstår som noe unyansert. Norge har en merverdiavgift som er vesentlig høyere enn den amerikanske. I tillegg er det nesten halvannen gang så dyrt å kjøpe fysiske CD’er til listepris i Norge som i USA. Sånn sett så har vi solgt billige nedlastninger tidligere også, i forhold til at det er det norske markedet vi har operert i, sier Brataas.

Den daglige lederen for Phonofile understreker at Internett innebærer global handel og dermed et hardere prispolitisk klima.

— Eksempelvis er forholdet rundt vederlag til opphavsmenn og merverdiavgift basert på helt andre forutsetninger for prisfastsettelse i USA enn det vi forholder oss til i Norge. Våre opprinnelige priser ble satt på bakgrunn av TONO / NcB’s tariffer på online-området, noe som er naturlig siden TONO / NcB er den eneste aktøren i verdikjeden som opererer med faste minimumstariffer. På online-området er disse faktisk relativt sett høyere enn ved produksjon av fysiske CD-plater. Etter det vi forstår er det mulig at TONO og NCBs tariffer også vil komme til å synke etter hvert, noe som ville være naturlig i og med at de også konkurrerer med sine søsterselskaper om denne lisensieringen. Men dette kan vi ikke vente på, så nå tar vi og plateselskapene ansvar for å få prisene ned på et nivå vi mener er riktig for denne type produkter.

Brataas understreker at alle plateselskapene de har avtaler med står fritt til selv å sette de prisene de ønsker på eget repertoar. Den siste tidens oppslag har imidlertid aktualisert diskusjonen rundt prisnivået på nedlastbare filer, og plateselskapene har gitt en helt entydig tilbakemelding; de ønsker å komme markedet i møte NÅ, selv om det i første omgang utelukkende går utover deres egne marginer. Samtidig har både musikkonline.no og plateselskapene ifølge Brataas forventninger om at TONO/NcB ”snarlig vil se at veien til et voksende online-marked vil innebære en reduksjon i vederlaget pr innspilling”.

Brataas mener at konsumet av musikk har nådd et historisk høydepunkt p.g.a. den omfattende bruken av ulovlige fildelingstjenester.

— Det positive ved dette er at det avdekkes et enormt marked for musikkinteresserte mennesker som bruker Internett som en hovedkilde til å finne ny musikk. Målet er å gi disse brukerne bedre argumenter for å betale for lovlig tilgjengelig musikk, fremfor å snyte rettighetshaverne ved å laste ned ulovlige kopier, mener han.

— I praksis betyr prisreduksjonen at det nå koster mindre for fem minutters innspilt musikk enn det man betaler for en kort midi-ringetone. Det er selvfølgelig helt ulogisk, men slik er nå verden, sier Brataas, og legger til at dette ”kanskje sier mer om hvor dyr en ringetone er, enn hvor billig en musikknedlastning er”.

Musikkonline.no er den eneste store aktøren i Norge innenfor salg av musikkfiler over Internett til forbrukere, med over 45.000 enkeltinnspillinger utgitt av norske plateselskaper tilgjengelig for kjøp. Man kan søke på en lang rekke kriterier, lytte til 30 sekunders klipp av alle spor, og eventuelt kjøpe musikken som nedlastbare windows media-filer. Filene er kryptert, men gir brukeren anledning til å kopiere til andre bærbare enheter (som støtter formatet), samt muligheten for å brenne inntil 2 stk CD-R-plater.

Så langt er det etablert 34 ulike nettbutikker under musikkonline-domenet, herunder 8 portalbutikker og 26 unike nettbutikker for individuelle plateselskaper. En komplett liste over dette finner du påhttp://www.musikkonline.no/departments.asp. Alle nettbutikkene er tilgjengelig både på norsk og engelsk, og betalingen skjer via det norske selskapet Payex som både håndterer en virtuell lommebok, samt betaling med kredittkort.

På musikkonline.no finner man musikk innen de aller fleste tenkelige genre, mange av Norges fremste artister, og med en spennvidde som omfatter navn som Odd Børretzen, Bjørn Eidsvåg, Bugge Wesseltoft, Vertavo-kvartetten, Thomas Dybdahl, Knut Reiersrud, Kaizers Orchestra, Ole Paus, Nils Petter Molvær, Annbjørg Lien, Oslo Filharmoniske Orkester, Midnight Choir, Klovner i Kamp, Alf Prøysen, Jan Garbarek, Radka Toneff og mange flere.

Bak musikkonline.no står selskapet Phonofile AS (www.phonofile.no), som har drevet med ulike former for digital distribusjon av musikk siden 1999.

(Ballade/MIC har sin egen versjon av denne tjenesten. Klikk «last ned musikkfiler» øverst på denne siden for å komme til www.mic.musikkonline.no, Red. anm.)

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.