Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

Nils Heldal: – Om Bernander står bak? Ingen kommentar

Nils Heldal sa fredag opp stillingen som NRKs radiosjef – uten å ha noen annen jobb å gå til. Heldal har vært øverste sjef for NRK radio i tre år, og har også før det vært en meget viktig aktør i å bygge opp Petre og det moderne NRK. Ballade har spurt Nils Heldal om Bernander personlig har presset ham i saken rundt «Et Norge I Krig». – Det har jeg ingen kommentar til, lyder svaret.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Det er svært leit at Nils Heldal nå ønsker å slutte, men jeg må respektere hans avgjørelse, sier kringkastingsdirektør Kari Werner Øfsti i en kommentar til NRK no/kultur. Hun legger til at NRK radio under Heldals ledelse har levert «imponerende resultater».

— Da jeg startet som radiosjef satte jeg opp en personlig handlingsplan. Fordi NRK radio har enda flinkere folk enn hva jeg var klar over, er alle målene nådd. NRK står nå foran nye strategiprosesser, og jeg er ikke rett mann. Jeg har gjort hva jeg kan for NRK radio, og forlater skuta med stolthet, sier Nils Heldal til det samme nettstdet.

Samtidig kommer Heldals avgjørelse veldig kort tid etter avgjørelsen om at det populære, men kontroversielle programmet «Et Norge I Krig» skulle tas av luften.

Ballade snakket søndag kveld med Nils Heldal, og spurte rett ut om de to hendelsene hadde sammenheng med hverandre.

— Jeg har skrevet et oppsigelsesbrev, som deler av media delvis har gjengitt nokså ordrett, sier Heldal. – Utover det ønsker jeg ikke å si så mye. Offentlig har jeg sagt det jeg skal som radiosjef for NRK – i dag har jeg ikke lenger den funksjonen. I dag er jeg en privatperson, som ikke har noen sterke meninger som sådan. Nå drar jeg snart på ferie sørover i Europa med familien – til en landsby som er så liten at det ikke engang finnes en telefon der. Men «Et Norge I Krig» skal jeg i hvert fall høre på til 22. desember.

Kringkastingssjef John G. Bernander beklager i følge NRK.no avgangen, og sier at Heldal har gjort en viktig og stor innsats for NRK. Overfor NRK.no/kultur går han dessuten lenger enn før i å innrømme at han også selv har hatt personlige meninger om programmet, som nærmere 120 000 lyttere har flokket seg bak daglig.

— Det er ingen direkte sammenheng mellom disse to sakene, men det var en vanskelig avgjørelse for Heldal å ta av et program som er dristig og eksperimentelt, sier Bernander. – Men han tok avgjørelsen, noe jeg var enig i.

Ballade spør Nils Heldal om Bernander personlig har presset ham i denne saken, og bedt ham ta støyten for en upopulær avgjørelse fra høyere hold.

— Det har jeg ingen kommentar til.

Ballade spør Nils Heldal om det er et sunt klima som preger ledelsen i NRK om dagen.

— Ingen kommentar.

Ballade spør Heldal om ikke dette minner ubehagelig om land og forhold som vanligvis synes langt unna den norske media-virkeligheten – der aktører som Berlusconi og Rupert Murdoch setter personlige og strategiske forhold foran redaksjonell uavhengighet.

— Ingen kommentar.

Ballade spør hva Nils Heldal er mest fornøyd med etter tre år i sjefsstolen for radiodelen av Statskanalen.

— Jeg har som sagt sluttet som sjef. Jeg sa i fra alt på onsdag, etter mange samtaler med min kone. Det er noe oppryddingsarbeid som gjenstår – ellers er jeg ute. Samtidig er det mye jeg er veldig stolt av i min tid i NRK – det vil jeg gjerne understreke. Det er et mediehus som huser utrolig masse bra mennesker – mange ressurspersoner som gir det norske folk virkelig gode, aktuelle og kritiske programmer. Om NRK radio de siste tre årene kan vise til gode resultater, er det på ingen måte min fortjeneste alene. Jeg er stolt over lytteroppslutningen – og i nyere tid over slike ting som opprettelsen av «NRK Alltid Folkemusikk».

Men har du vært feig i tilfellet med «Et Norge I Krig»- og er det det du nå med avskjedigelsen vil rette opp?

— Alle mine uttalelser rundt «Et Norge I Krig» har kommet som radiosjef i NRK. I og med at jeg har sagt opp, trenger jeg ikke lenger ha offentlige meninger utover det jeg alt har sagt.

NRK radio ligger under Nils Heldal i år an til å få det beste resultatet siden 1994, og det med sterkere konkurranse enn noensinne. NRK radios nestsjef, Øyvind Vassaasen, er konstituert i stillingen etter Heldal, melder NRK.no.

Bernander ble i forrige uke konfrontert med påstandene om at Kristopher Schau & co. satt igjen med et inntrykk av at det er kringkastingssjefen selv som bestemte seg for å ta Petre-programmet av lufta etter kun en sesong.

— Det har ingenting med ytringsfriheten å gjøre om vi velger å bestille eller avbestille en programserie. Jeg er ansvarlig utgiver eller redaktør for alt NRK sender. Verken Kristopher Schau eller andre har klippekort til NRKs sendeflater, sa Bernander til VG, og understreket at «grunnlovens ytringsfrihetsbestemmelse gir ingen rett til ny kontrakt med NRK».

— Det eneste som måtte være skummelt, må jo være at Schau ennå ikke har forstått hva det vil si å ta oppdrag fra en organisasjon som styres i henhold til redaktørplakaten, sier Bernander.

Hele saken på nrk.no kan du lese her: http://www.nrk.no/nyheter/kultur/4340615.html

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this