Ikke burger, men Bendiksenpris. Bokassa ble overrasket med prisen av GramArt-leder Marius Øvrebø-Engemoen og styreleder Ivar S. Peersen. Fra venstre Øvrebø-Engemoen, Olav Dowkes i Bokassa, styreleder i GramArt Ivar S. Peersen, og Jørn Kaarstad og Bård Linga i Bokassa. (Foto: Gramart)

Ikke burger, men Bendiksen til Bokassa

Stonerpunk-bandet Bokassa legger gjerne opp turnéruta etter gode burgerplasser. Men da de trodde de skulle anmelde gode sommerburgere ble de servert Bendiksenprisen og 100 000 kroner i en champagnebøtte.

Kalender

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

Jørn Kaarstad, Olav Dowkes og Bård Linga satte seg til bords med en falsk utsending fra en matanmelderside og trodde de skulle bidra til en burgeranmeldelse. Men etter få minutter med matprat ble de i stedet overrasket med Bendiksenprisen, artistenes egen pris, og 100 000 kroner, melder Gramart.

Det var tre forfjamsede musikere som fikk servert Bendiksenprisen av Ivar S. Peersen, styreleder i GramArt:
– Det er jævlig kult, og en stor ære å få Bendiksenprisen. Jeg tror sjeldent vi har gått så på limpinnen, sier gitarist og vokalist Jørn Kaarstad. – Det tok veldig lang tid før vi forsto det. Prisen kom i en champagnebøtte med is, og jeg måtte se på den i ti sekunder før det gikk opp for meg, legger bassist Bård Linga til.

Styreleder Peersen, selv fra bandet Enslaved, sier det alltid er moro å dele ut Bendiksenprisen, men må innrømme at det var ekstra moro med en sånn lyn-fra-klar-himmel-opplevelse. Han er glad for å kunne overreke prisen til akkurat Bokassa:
– Det er ikke hverdagskost å høre tunge stoner-riff og kjenne at det rykker i dansefoten, men sånn er det med Bokassa. Musikalsk har de klart å meisle ut en helt egen verden, som ikke egentlig har noen andre innbyggere enn dem. I tillegg har de en vanvittig energi på platene, som de faktisk topper med det de leverer på scenen, så det er vel fortjent at de nå fikk servert Bendiksenprisen 2021, sier han.

Det er GramArts styre som er jury for prisen, og styret er artistene Ivar S. Peersen (styreleder), Harald Sommerstad, Karin Park, Anne Lise Frøkedal og Daniel Nordgård. Slik begrunnet juryen prisen:
Årets vinner av Bendiksenprisen ligner ikke på noen av prisvinnerne fra tidligere år. Helt siden debuten i 2015 har de lagt riff på riff og fått en status både her på berget og internasjonalt som stødige leverandører av musikk som gir lytteren lyst til å danse eller slåss, avhengig av dagsform. Med et sjangeroverskridende lydbilde og en voldsom energi står platene definitivt på egne ben, men det er på scenen musikken virkelig kommer til sin rett. Vinneren har et scenetekke som ikke bare ber om publikums oppmerksomhet, men rent ut forlanger den. Det var kanskje dette Lars Ulrich hadde merket seg da han ringte og spurte om bandet ikke ville være med å varme opp på deres Worldwired-tour. Og med den Metallica-referansen er det vel åpenbart: Bendiksenprisen 2021 går til Bokassa.

Prisvinnerne selv er ikke i tvil om hva de ønsker å bruke prispengene på:
– Vi skal jo snart i gang med innspilling av ny plate, så de pengene kommer veldig godt med – fra studio til miksing, sier Bokassa-trommis Olav Dowkes.

Bokassa var nominert til Bendiksenprisen sammen med SKAAR, Musti, Bendik Baksaas og Bendik. Bandet består av Jørn Kaarstad (vokal og gitar), Olav Dowkes (vokal og trommer) og Bård Linga (vokal og bass). De har gitt ut to studioalbum, Divide & Conquer i 2017 og Crimson Riders i 2019. Bokassa spilte som oppvarmingsband i Europa for Metallicas WorldWired-turné i 2019.

Det er 12. gang Bendiksenprisen ble delt ut. Tidligere vinnere har vært Karpe Diem (2010), Ida Jenshus (2011), Stein Torleif Bjella (2012), Monica Heldal (2013), Highasakite (2014), Spidergawd (2015), Bow to Each Other (2016), Honningbarna (2017), Ola Kvernberg (2018), Ivan Ave (2019) og Emilie Nicolas (2020).

Om Bendiksenprisen
Prisen ble gitt av Kulturdepartementet i anledning GramArts 20-årsjubileum i 2009. GramArts styre, som selv er artister, kårer vinneren. Prisen er oppkalt etter nestor i norsk popmusikk, Arne Bendiksen, som gikk bort i 2009. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk både som sanger, låtskriver og plateprodusent. Prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst en kommersiell utgivelse eller har konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Prisvinner velges ut på bakgrunn av aktualitet, fra et vidt spekter av populærmusikalske uttrykk og uavhengig av organisasjonsmessig tilknytning. Bransjen, medlemmer av GramArt og andre har kunnet nominere mulige kandidater til prisen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.