Martin Romberg Foto: Delphine Margau

Disse får NOPAs tekst-og musikkpriser 2015

Martin Romberg, Ingvar Hovland, Sigrun Loe Sparboe og Josefine Visescene mottok NOPA-priser tirsdag.

Kalender

Oslo Operafestival OPERAKONSERT

17/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Oslo Operafestival OPERAPERLER

17/09/2021 Kl. 21:00

Oslo

Oslo Operafestival – Lørdagsopera

18/09/2021 Kl. 15:30

Oslo

NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere, deler hvert år ut NOPAs tekst- og musikkpriser, formidlingsprisen og en pris i åpen klasse. Tildelingen for NOPA-prisene 2015 ble gjort under en storslått festkonsert på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo tirsdag 1. mars.
NOPAs priser 2015 gikk til:
NOPAs Musikkpris:
Martin Romberg for fiolinkonserten «Poemata Minora».
Juryens begrunnelse: I grensestrøkene mellom Nopa og Norsk Komponistforening ferdes det mye talent, noe årets prisvinner er et godt eksempel på. Inspirert av poeten HP Lovecraft har komponisten skapt en melodisk, dyster og iørefallende konsert for solofiolin og strykere. Dette er spennende ny musikk med en nostalgisk eim av Astor Piazzolla, Avo Pärt og tidlig filmmusikk. Juryen applauderer fjellstø harmonisering, sikker sans for det klanglige og godt idiomatisk fiolinarbeid. Verket består av fire satser; ulike i uttrykk men likevel innenfor en klar helhet.
NOPAs tekstpris:
Ingvar Hovland for teksten Vis vaktene hjem.
Juryens begrunnelse: Tekster til musikk handler ofte om de store ting i livet. Ofte er temaet kjærlighet, sorg, svik, lengsel, krig eller fred. Temaer som det er sagt mange kloke ord om tidligere. For å skille seg ut her, og få budskapet til å tre tydelig fram og feste seg, så kreves det at tekstforfatteren klarer å skape gode bilder på en språklig elegant måte. Årets prisvinner klarer på direkte og enkelt vis å si noe om et mye brukt tema, slik at lytteren opplever innholdet på nytt, og blir berørt av det. Et sterkt og klart språk gjør at innholdet blir enda tydeligere.

Sigrun Loe Sparboe Foto: Kjell Ruben Strøm

Sigrun Loe Sparboe Foto: Kjell Ruben Strøm (Foto: )


Åpen klasse:
Sigrun Loe Sparboe for verket «Andres Klær».
Juryens begrunnelse: Artisten har lenge utmerket seg i visesjangeren, og viser med dette stykket en særegen evne til å forene tekst og tone på en stilsikker måte som treffer på uventet vis. Kunstneren makter på under to minutter å formidle flere lag av både tilhørighet og ensomhet på én og samme tid. Juryen falt for den poetiske sammensmeltningen av tekst og musikk, og det er en glede for oss å gi NOPAs pris for åpen klasse 2015 til Sigrun Loe Sparboe for verket «Andres Klær».
NOPAs formidlingspris
Josefine Visescene.
Juryens begrunnelse: Visetradisjonen i Norge er sterk, og mange av de største profilene i NOPA gjennom tidene er visekunstnere. Miljøet på Dolphin Viseklubb på 60-tallet ble arena for unge visekunstnere som fremdeles er blant våre mest folkekjære og aktive. For at en slik tradisjon skal blomstre og utvikle seg, trengs det ildsjeler som fører arven videre, og slipper til nye talenter. Ingen har gjort en større innsats på dette området enn folkene bak Josefine Visescene: ildsjelene Lars Klevstrand, Kari Svendsen og Jørn Simen Øverli. Sammen har de skapt en livskraftig scene som ikke bare trekker nytt publikum til tradisjonell visesang, men også er en motor for å få skapt nye verk i sjangeren.
Juryen for NOPAs priser besto av representanter fra NOPAs sakkyndige råd: Ingrid Bjørnov, Sandra Kolstad, Arne Moslåtten og Kjetil Bjerkestrand.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Redaktør

Periskop

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev