Arne Bendiksen

Arne Bendiksen: – Slik gjør Finland det

– Debatten om TONOs fordelingssystem for fremføringsvederlag viser at partene til dels står langt fra hverandre, mener artist og bransjenestor Arne Bendiksen. Han mener at man umiddelbart bør gå i gang med å finne fremtidige løsninger, og viser her hvordan TONOs motstykke i Finland, Teosto, har lagt opp sitt avregningssystem. Teosto sluttet med genre-klassifisering alt i 1993, men har en egen støtteordning for partiturmusikk.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arne Bendiksen

Debatten om TONOs fordelingssystem for fremføringsvederlag viser at partene til dels står langt fra hverandre.

Man må umiddelbart i gang med å finne fremtidige løsninger.

Jeg fremsendte den danske løsningen til Ballade 20.03.06 – denne kan leses på [link id=61600 title=»denne lenken»].

Nedenfor følger den finske, i regi av Teosto.

Begge løsningene går ut på å droppe genre-systemet, men er ellers ulike. Begge land har endret/forbedret sine løsninger etter hvert. Vi kan sannsynligvis spare tid og krefter på å studere løsninger i land vi kan sammenlikne oss med.

Teosto sluttet med genre-klassifiseringen i 1993, da avregningssystemet ble revidert. I denne sammenheng ble partene enige om følgende metoder som kompensasjon til en del rettsinnehavere.

1. Tilleggsavregning (midlertidig ordning)
En årlig tilleggsavregning ble foretatt for fremføring av verk på konsertområdet og riksdekkende radio- og TV. Tillegget ble gjort gjeldende for verkets 10 første fremføringer, og gjaldt bare for verk i tidligere genre 2 og 3. Tillegget utgjorde 3% av fordelingen på disse områdene.

2. Støtte til partiturmusikk.
Teostos ledelse reserverer årlig et beløp for å støtte finske opphavspersoner av verk som forutsetter notemateriale for å bli fremført. Denne støtten utgjør 1% av fordelingen på området radio, TV og konsert.

For 3 år siden gikk man bort fra tilleggsavregningen. For tiden støtter man bare partiturmusikk. Støtten utbetales fremdeles kun til verk innen områdene konsert, riksdekkende radio og TV, og når fremføringen forutsetter bruk av noter.

Støttens størrelse er ikke lenger bundet til avregninger på disse områdene. Etter at tilleggsavregningen ble droppet, har støtten utgjort ca 250 000 euro årlig.

Oslo, 29. mars 2006

Arne Bendiksen

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev