Illustrasjonsfoto (Foto: Illustrasjonsfoto)

Verdigapet: – Et steg i riktig retning

EUs organer endelig enige om teksten i et nytt opphavsrettsdirektiv.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

– Dette er et steg i riktig retning, sier Cato Strøm, administrerende direktør i TONO, på rettighetsorganisasjonens nettsider.

– Vi har ikke hatt noen garanti for at forhandlingene skulle føre til en enighet. Partene har hatt frist til i dag, 14. februar. Onsdag kveld, klokken 21:08, kom meldingen om at Opphavsrettsdirektivet er godkjent i EUs Trialogforhandlinger, forteller Strøm.

Administrerende direktør i TONO, Cato Strøm (Foto: TONO)

I to år har EU jobbet med nytt opphavsrettsdirektiv. En av hensiktene med det nye lovverket er å tette det såkalte verdigapet. Brukergenererte plattformer som YouTube og Facebook mener de ikke har ansvar for innholdet brukerne laster opp. De betaler derfor lite eller ingenting til rettighetshaverne som eier innholdet.

Dette har vært mulig på grunn av et smutthull i et EU-direktiv fra 2000. Artikkel 13 i det nye opphavsrettsdirektivet har som mål å tette dette hullet, og verdigapet.

Les mer om verdigapet her: Et gapende opphavsrettslig hull

Nervepirrende forhandlinger
Det har vært knyttet stor usikkerhet til forhandlingene om den nye direktivteksten. De såkalte Trialogforhandlingene har pågått internt i EUs organer siden høsten 2018.

– De siste ukene har vært svært spennende. Om partene ikke hadde kommet til enighet innen fristen, måtte vi startet forfra, to år tilbake i tid. Da meldingen kom i går kveld var det en stor lettelse, sier Strøm.

TONO er representert i de europeiske TONO-selskapenes lobbyorganisasjon, GESAC, som har jobbet tett opp mot EU i denne prosessen.

Les mer om GESAC her, og om Artikkel 13 i Opphavsrettsdirektivet her.

Veien videre
i morgen deltar TONO i en gjennomgang av den endelige teksten i Brussel. En juridisk ekspertgruppe skal vurdere hvor godt vern lovverket vil gi rettighetshavere.

– Vi har bare så vidt sett teksten den endelige teksten, men det ser lovende ut. I løpet av de siste måneders forhandlinger har flere endringsforslag blitt lagt frem. Noen vi kan leve med, andre ikke. Nå håper og tror vi at opphavsrettsdirektivet og artikkel 13 vil holde mål, sier Strøm.

Direktivet skal nå godkjennes av et råd bestående av representanter fra EUs medlemsland, før EU-parlamentet skal gjennomføre den endelige avstemningen i begynnelsen av april i år.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.