Krøyt

Vinnerne av årets Edvard-pris

Lørdag kveld kunne NRK2 avsløre hvem som var blitt vinnerne av Edvard-prisen 2000. Prisen gis ut i regi av TONO, og er på 40.000 kroner, samt et trofé. Utdelingen fant sted i Kulturkirken Jakob i Oslo.

Kalender

Jubileumskonsert – Schola 60 år!

15/06/2024 Kl. 17.00

Oslo

Irsk søndagskonsert med Caraid

16/06/2024 Kl. 15:00

Oslo

Troféet som overrekkes vinnerne er en steinprofil av Edvard Grieg, som er designet av Bruno Oldani. Men vel så viktig som både pengepremien og det fysiske beviset på prisen er nok den anerkjennelse som ligger til grunn for prisen, som går til norske opphavsmenn og – kvinner som har stått bak urfremførte verk i løpet av foregående år.

Selve arrangementet fant sted kvelden før NRK2’s Hovedscenen kunne avsløre vinnerne for allmennheten. Et hundretalls spesielt inviterte gjester fra det norske musikklivet var til stede under utdelingen, som ble profesjonelt loset i havn av Ragnhild Vejre Berg. De musikalske innslagene startet med Krøyt i samspill med Kringkastingsorkesteret, som gjorde en overbevisende utgave av den nominerte komposisjonen «Silent» fra albumet «Low». Det var da også de tre medlemmene i Krøyt som stakk avgårde med førsteprisen i klassen Populærmusikk, mindre verk. Videre musikalske fremføringer var ”Babels forståelse” av Tone Hulbækmo og Hans-Fredrik Jacobsen, ”Sera” av Henrik Hellstenius, ”Folk til slikt” av Øystein Sunde, ”Dangerous kitten” av Jon Øivind Ness og ”Uran 235” av Bjørn Fongaard. Av mottagerne av prisen var det kanskje John Persen (som også vant prisen i 1998 for «Arvesøl») og Henrik Hellstenius som sto for de friskeste meldingene, med sin henholdvise spissformulering via a vis Bjørn Simensen ved Den Norske Opera og en hyllest til repertoarpolitikken til Opera Vest i Berg.

Dette ble vinnerne av årets Edvard-pris:

Vinner av klassen Populærmusikk, større verk:
Jon Balke for Solarized.

Vinner av klassen Populærmusikk, mindre verk:
Kristin Asbjørnsen, Thomas Dahl og Øyvind Brandtsegg for Silent.

Vinner av klassen Samtidsmusikk, mindre verk:
Jon Øivind Ness for The Dangerous kitten.

Vinner av klassen Samtidsmusikk, større verk:
John Persen for Over kors og krone.

Vinner av klassen Musikk til annen kunstart:
Henrik og Aksel Hellstenius for SERA.

Vinner av klassen Tekst til musikk:
Øystein Sunde for Folk til slikt.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.