På lydskole i Berlin

DJen Tobias Sørensen Urhaug fra Bergen var invitert til det første ”Scholarship of Sound” i Berlin.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Allerede i 1998 startet «The Redbull Music Academy» i Berlin, og har blitt holdt i nye vertsbyer årlig siden. Her skulle unge musikere og DJ’er få møte erfarne bransjefolk og idoler for å lære av dem. Nå følger AKG i samme spor. Men til forskjell fra Red Bull har sponsoren i dette tilfellet bransjerelaterte produkter i assortementet, istedenfor koffeinholdig saft.
”Besatt av lyd?” spurte mikrofon- og hodetelefonprodusenten tidligere i år. Spørsmålet var rettet mot unge som jobber med lyd, og var en invitasjon til å søke om plass på AKGs nye «lydskole».
I løpet av sommeren søkte nærmere 600 musikere og lydteknikere om å få bli med til Berlin og og et omfattende program med fokus på lyd generelt og AKGs produkter spesielt.
— Vi har fått presentert mange ulike mikrofoner, og også testet dem ut i studio. Vi har også fått en innføring i hvordan de er bygd opp og hva slags materialer som er brukt, forteller Sørensen Urhaug, også kjent som DJ Tobii og en nøkkelperson i Bergens klubbmiljø, når Ballade møter han i Berlin.
Møtte idoler
Han kommer rett fra et møte med Dixon (eller Steffen Berkhahn som det står i passet, journ. anm.), houseprodusent, DJ og grunnlegger av plateselskapet Innervisions.
— Han snakket om hva han mener må til for å drive et lite elektronisk plateselskap med suksess. Han var veldig opptatt av at man ikke skal pøse ut mange releaser, og å unngå overeksponering av selskapet. Han mente rundt seks utgivelser i året holder, slik at de kan jobbe lenger med promoen av hver utgivelse, slik at den varer lenger i markedet. De har også blant annet kuttet fordyrende mellomledd som distributører og har begynt å ta seg av mye av dette arbeidet selv med god fortjeneste, oppsummerer Sørensen Urhaug.
— Det var veldig interessant. Og han er en jeg ser veldig opp til. Selv om jeg ikke kjøper alle platene fra Innervisions er jeg veldig glad i labelen deres og den filosofien de har. Så det hadde jeg veldig utbytte av.
– Er det andre du har sett frem til å møte her?
— Jeg har kjøpt plater av Adam Marshall (DJ og produsent, journ. anm.), og hans workshop med Ableton Live (software, journ. anm.) var veldig lærerikt. Jeg har kun brukt det til livespilling tidligere, aldri laget musikk, men det vurderer jeg nå. Ellers var møtet med Jon Berry (Label manager for Kompakt, journ. anm.) noe jeg har sett frem til. I det hele tatt var programmet veldig bra og det var grunnen til at jeg søkte om å få være med.
Inspirerer hverandre
I programheftet ønskes deltagerne velkommen av Quincy Jones.
— Han skriver om hvordan han har kommet dit han har ved samarbeid og inspirasjon fra andre, og det er det AKG fokuserer på også med sitt program, å bli inspirert av å snakke med folk som har peiling på lyd. Her møter jeg lydteknikere og musikere fra hele europa, slår Tobias Sørensen Urhaug fast.
— Jeg lager musikk på datamaskin, og har ikke jobbet så mye med eksterne opptak. Men dette gir meg lyst til å prøve ut mer, for eksempel jobbe med vokal. Og en av de andre som deltar nevnte at han hadde gjort opptak midt i skogen og at det var blitt kjempebra lyd. Det er jo ting jeg aldri har tenkt på at man kan gjøre, og det er veldig inspirerende.
Fly, hotell, mat, AKG-produkter og lommepenger er inkludert i stipendet.
— Hadde det vært Coca-Cola som sto bak, og et kurs med David Guetta, hadde jeg nok tenkt meg om en ekstra gang, ler Sørensen Urhaug når vi spør om han føler seg kjøpt og betalt.
Årlig stipend
— Men det er jo klart de har en baktanke med dette. De vil jo gjerne at vi skal bruke deres mikrofoner og headset. Men jeg føler at jeg får veldig mye igjen for å delta her, mener bergensmusikeren, som heller ikke frykter å dukke opp som posterboy i AKGs neste store kampanje.
De andre ni deltagerne kom fra England, Tyskland, Danmark, Frankrike, Belgia og Nederland, og AKG ønsker å gjøre sitt ”Scholarship of Sound” til et årlig arrangement bekrefter Nick Sabine til Ballade. Han representerer musikkmagasinet Resident Advisor, som er en av arrangementets partnere.
— Vi skal selvfølgelig evaluere tilbakemeldingene vi får fra deltagerne i forhold til kommende arrangementer, men alle har vært veldig positive så langt, konkluderer han.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev