Maria Solheim og Stine Farstad, KKV

Maria Solheim sjarmerte under POPKOMM

Maria Solheim var en av svært få som ble klappet inn til ekstranummer under showcase-konsertene på messeområdet i Køln. Den unge soloartisten overbeviste både bransjefolk, journalister og besøkende med sin opptreden under et av verdens største bransjetreff. Ballade snakket med henne i løpet av en hektisk helg.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Maria Solheim kom med debutalbumet «Barefoot» på Kirkelig Kulturverksted i februar. Hun har vært mye spilt på norsk radio i det siste, og begynte også tidlig å lage musikk:

— Jeg visste ikke at jeg kunne skrive eller spille gitar, men da en venninne av meg begynte å spille gitar, skrev jeg en tekst for henne. Etterhvert syntes jeg det var innmari urettferdig at det bare var hun skulle lage musikk. Plutselig spilte jeg hele tiden, i storefri satt jeg i enerom og spilte, og etterhvert begynte ballen å rulle. Etter at jeg hadde spilt på skoleavslutningen, fikk jeg en spillejobb på olsokfestivalen. Det ble et pissende regnvær under hele konserten min, men pianisten til Sigvart Dagsland, Bengt Egil Hansen, så heldigvis konserten.

Hansen ble overbevist av den sjarmerende vesle gitarpiken, og produserte debutplaten «Barefoot» som to år senere ble Kirkelig Kulturverksteds første engelskspråklige plate.

— Det ble endel spørsmål om hvorfor jeg skrev på engelsk, forteller Maria – Det er uansett en fantastisk tillitsærklæring, spesielt fordi de tok mitt produkt og lanserte det. Det var liksom ikke sånn at de hørte på hva jeg hadde laget, og fortalte meg at de kunne gi det ut etter at de hadde formet det slik som de ville ha det. Kirkelig Kulturverksted har vært innmari greie mot meg, og gjorde min greie. Jeg fikk til og med sommerjobb hos dem så jeg kunne være der mer, og gjøre meg kjent med hele prosessen.

Denne helgen tok Kirkelig Kulturverksted med seg Maria Solheim til Køln, for å vise henne frem på Popkomm, en av verdens største musikkmesser. Også her ble Marias stillferdige og følelsesladede musikk særdeles godt mottatt: Å bli klappet inn til ekstranummer av et publikum som besto hovedsakelig av musikkpresse, representanter fra bookingselskaper og platebransje var hun – så vidt undertegnede vet – alene om.

Maria forteller at hun syntes det var flott å spille foran et så entusiastisk publikum:

— Jeg tror musikken kommuniserer på samme måte her som på en hvilken som helst annen konsert, men det var veldig hyggelig å bli klappet inn til ekstranummer, det hadde jeg aldri trodd!

Ellers håper vår nye sangfugl på at noen av de som klappet henne inn igjen kommer til å formidle intrykket videre, for snart skal «Barefoot» lanseres i tyskland også. Planene for å erobre hjemmemarkedet er allrede klare:

— Jeg har allerede spilt nesten 30 konserter i Norge, fått vist meg frem på Petter Nomes «Sommeråpent», og spilt en del live på forskjellige radiostasjoner. Fordelen er at musikken min kan fremføres på mange måter. På by:Larm spilte jeg med fullt band, men vanligvis har jeg bare med meg en pianist, så det går fint ann å spille på både store og små scenner. Fremover nå kommer jeg til å turnere hele norge før jeg går i studio og spiller inn en ny plate.

Også neste skive kommer til å være Marias eget arbeid fra ende til annen, men denne gangen kommer materialet til å være litt jevnere, litt mer sammenhengende i uttrykket forteller Maria: – «Barefoot» ble skrevet på fire år, og mens jeg var veldig ung, så det er ganske store variasjoner fra sang til sang. De låtene som er nede er skikkelig triste greier, mens de som er oppe er veldig glade. Den plata ble også spilt inn rett fra mitt eget hode, jeg hadde ikke tatt opp noe særlig av det jeg hadde laget. Alt til den nye skiva har jeg laget siden februar i år, og så tar jeg opp alt jeg gjør på minidisc, så neste gang blir det antakeligvis en litt mer helhetlig plate.

For dere som har kjøpt plata og skal på Maria Solheim-konsert: Ikke forvent dere å kjenne igjen piken fra platecoveret. Det svarthårede jenta med gule slagstøvler, hvit rysjekjole og svart juksepels er nemlig borte: Let heller etter ei dongerikledd jente med kortklipt, bleket hår, og et speilvendt 2-tall mellom øynene.

— Utseendet gjør jeg kuvendinger på hele tiden, nå har jeg faktisk tatt det rolig for å ikke skremme vettet av plateselskapet. Neste år skal jeg ha skikkelig langt hår igjen, smiler Maria Solheim.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev