Herjulv Arnkværn

Lykkelig som liten

– Du trenger ikke finne opp kruttet på nytt for å tilfredstille mine musikalske lyster, sier Herjulv Arnkværn, direktør i Thatsperfectwonderball Records – plateselskapet uten penger og skriftlige kontrakter, men med et solid fotballag, omsetningsrekord på en av Oslos ølbuler, og muntlige livstidskontrakter med flere av Norges mest spennende undergrunnsband. 3. juledag arrangerer de sin årlige støttekonsert på Mono i Oslo og lover pølser i vafler, gåsevitser og musikk av American Suitcase, Peru You og fotballagets egen forsvarsrekke – The Defenders.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

I omtrent syv år (plateselskapdirektøren er selv litt usikker på når det hele begynte) har TPWB med ujevne mellomrom gitt ut vinylsingler og album i et sterkt begrenset opplag, med artister du neppe har hørt om – med mindre navn som Mescaline Muslims og Acid Dönk ringer noen bjeller hos deg.

— Det begynte med at vi ville gi ut singelen «Beyond The Grungy Planet» med Mescaline Muslims. I den anledning måtte vi jo ha en label, så vi fant på et navn og kjørte i gang. Men historien om hvordan vi startet er egentlig alltid under revurdering. Hovedpoenget er uansett at Mescaline Muslims og deres venner og bekjente fortsatte å gi ut plater på labelen vår, og sakte men sikkert har vi vokst. Nå rommer labelen både popgruppa American Suitcase (med medlemmer fra Acid Dönk) og rockerne i Retardos.

At Thatsperfectwonderball Records tar det med ro er ingen overdrivelse. Her kan det ta opptil tre år mellom albuminnspilling og promoarbeid, uten at det ser ut til å plage hverken artister eller plateselskap nevneverdig. Det viktigste er å ha det gøy mens man gir ut sin egen favorittmusikk.

— Vi er en gjeng med folk som liker å ha det gøy. Da vi hadde samling på utestedet Mir i Oslo satte vi ny omsetningsrekord, noe vi er stolte av. TPWB er garantert det hyggeligste stedet man kan jobbe uten å få betalt for det, forteller Arnkværn som til daglig er å finne hos Tuba Records. – TPWB har klokketro på at man må ha en stor organisasjon med ikke så alt for mye aktivitet – da blir ting gjort. Derfor har vi ekstremt mange såkalte ”hangarounds”.

Og at teorien fungerer i praksis er det mye som tyder på. I det 2001 går mot sin slutt kan TPWB se tilbake på et unormalt produktivt år. Singel med Fredrikstadbandet Peru You (tidligere Peru U), EPen «Change» med American Suitcase og det ferske minialbumet «If I Make It Through Christmas» (i samarbeid med Perfect Pop og Two Zero) er ikke bare unormalt mange, men også unormalt høyprofilerte utgivelser til TPWB å være.

— Alt dette er selvsagt tilfeldigheter. Men tre utgivelser på ett år er utvilsomt ny rekord, forteller Arnkværn som også har satt ny rekord i gode mottakelser. Men selv om den nyvunne medieinteressen ikke biter på direktøren, er han en anelse mer bekymret for noen av bandene.

— Suksess går ikke så lett til hodet på oss, selv om du ikke skal se helt bort ifra at visse fikk en voldsom om enn noe kortvarig ego-ereksjon etter å ha sett bilde av seg i Dagbladet. Oppmerksomheten rundt utgivelsene våre i år har vært både overraskende og velfortjent – om jeg skal si det selv.

Tidligere har American Suitcases album «Bluefoot» og Retardos selvtitulerte debut-EP fanget både medias og musikkelskeres interesse, og «Bluefoot» har også solgt sin del i både Spania og Japan. Førsteopplaget på 500 eks. er for lengst utsolgt, og nyopptrykket går ifølge Arnkværn unna både i Norge og England. Men at det ligger noen store penger i dette av den grunn, avviser Arnkværn på det sterkeste.

— «Bluefoot» har gått sin seiersgang verden over, og gjorde at TPWB-salget tok seg kraftig opp. Men alle inntekter blir bare pløyet inn i nye utgivelser og eller brukes til å holde plateselskapets hovedpulsåre, fotballaget TPWB Fuzzball, i gang. Noen store penger bir det uansett ikke, og vårt motto er fortsatt som det alltid har vært: «TPWB – The label where the artists have to pay». Våre økonomiske motiver strekker seg kun til å fortsette å gi ut musikk vi liker, noe som stort sett vil si vår egen musikk.

For det holder ikke å lage bra musikk for å bli tatt opp i stallen til TPWB. Her teller bekjentskaper vel så mye.

— Peru You måtte spille på fotballaget i flere år før vi ga ut noe med dem. Men ser vi bort fra at musikerne må være venner av oss, er det bare den gode smak som teller, forteller direktøren som etter hvert har inkludert alt fra punk til sart pop i stallen sin. Og i stallen kommer de sannsynligvis til å forbli bandkarrieren ut.

— Er man et TPWB-band så er man det på livstid. Vi nekter ingen å gi ut plater på andre labler, men hvis noen ønsker å kjøpe ut bandene fra den muntlige kontrakten vi har, vil det bli dyrt – veldig dyrt. Det er jo tross alt livstidskontrakter det er snakk om her, ler Arnkværn og gnir seg i hendene. Foreløpig har ingen store plateselskap meldt sin interesse, men akkurat det bekymrer det syv mann sterke styret i plateselskapet lite.

— Vi er ikke opptatt av å være hippe og trendye. Man trenger ikke forandre verden og finne opp kruttet på ny for å tilfredsstille våre musikalske lyster.

Program for TPWB-Aid 2001 27. desember 2001:

— Dette er muligens det sterkeste programmet vi har presentert noensinne, forteller Herjulv Arnkværn. Vi lar direktøren guide deg gjennom kvelden:

The Defenders
— TPWB Fuzzball trofaste baneslitere er ikke bare bedriftseriens mest fryktede forsvarere, men også utøvene kunstnere og beviser at fotball og punkrock definitivt er lort i mose. Vi lover noen korte, men høyst intense og
underholdende minutter (omtrent som sex, med andre ord). Før konserten blir det kåring av Årets Speller.

Peru You
— Ahh, du skjønne. Peru You har i løpet av året opparbeidet seg et solid rykte for sin magiske og høys særegne popmusikk. Vi snakker om en magi som de fleste misunner denne kvintetten. Deres bidrag på «If I Make It Through Christmas» samleren har løftet mangt et øyebryn. Det planlegges album i nær fremtid.

American Suitcase
— «Popband» er et yndet uttrykk for å beskrive disse unge herrene. 2001 har vært et godt år for American Suitcase, med en klar topper mot den avsluttende måneden av året – vi kan jo nevne i litt fleng: EP’n «Change» roterer heftig på NRK PeTre – «If We Make It Through December» på «If I Make It Through Christmas» har blitt mange en musikkelskende
desember-deprifants favoritt. En halvsides fargebilde nylig i Dagbladet i forbindelse med ovennevnte plate minsket ikke populariteten blant pikene, og guttene har blitt intervjuet flere ganger på riksdekkende radio den siste uken. Nytt album kommer utå senvinter’n.

Stone-o-Saurus
— Rosinen i året julepølse! Å få samlet Stone-O-Saurus til å spille konsert er ikke bare enkelt. Det har tatt oss ett år å få til. Bandet er Eystein Hopland (Sister Rain), Rolf Ungve Uggen (Gluecifer), Anders Møller (Euroboys) og Mikkel Bay Vold (Astroburger, The Tables) – da forstår man kanskje at det kan være vanskelig å få disse guttene på samme sted til samme tid. Men vi har som sagt klart det og vi gleder som julaften på kjerringa. Ett år siden første Stone-O-Saurus konsert og det kan bli et år til neste.

Foruten sceneunderholdning blir det:

Loddsalg
Hovedpremien er et skikkelig pepperkakehus baket av TPWB Bakers

(tvangs-) Auksjon
Også i år blir det auksjon hvor vi auksjonerer bort TPWB effekter til inntekt for TPWB. I år kan man by på:

TPWB puslespill (motiv TPWB styret)

Peru U testpress 7″ vinyl single. Denne testpress-utgaven en Child Enoy finnes i 3 -tre- eksemplarer.

TPWB herretanga med TPWB logo foran. En sikker vinner. Med denne blir strandens ubestridte middtpunkt til sommeren. Lekker. Finnes i 1 -ett- eksemplar!

TPWB Fuzzball «Årets Speller» signert fotballtrøye. Drakten som Året Speller har brukt på banen i hele sesongen singneres av hele TPWB Fuzzball. Denne er en stolthet å eie!

Gåsevitsen på CD + Acid Dönk Live. Disse to CD’ene med cover finnes kun i 1 -ett- eksemplar og blir auksjonert bort for tredje året på rad. Helt sant. Der er som en slags vandrepokal. Alle som har bydd og vunnet auskjonen
har donert disse to tilbake til TPWB. Hva skjer i år?

I tillegg blir det pølser i vaffel – Peruviansk mat fra Fredrikstad. Inntekten av matsalget går uavkortet til fotballgruppa.

TPWB Aid arrangeres 27. desember på Mono i Oslo, bill: 60,-.

Thatsperfectwonderball Records Diskografi:

QK13 «If I Make It Through Christmas» CD (i samarbeid med Perfect Pop og Two Zero)
QK12 American Suitcase:Change EP CD
QK11 Peru-U:Pera Ya/Child Enjoy 7″
QK10 Stone-O-Saurus:Rhythms Of Life And Death CD
QK9 American Suitcase:Bluefoot CD/LP (LP i samarbeid med Big Dipper)
QK8 American Suitcase:Groovy Globe LP
QK7 Retardos:Retardos EP 7″
QK5 American Suitcase:Making Out With EP CD
QK4 Mescaline Muslims:Fuckadoodledo! EP 7″
QK3 Svartidaudir:Svartidaudir EP 7″
QK2 Acid Dönk:Party Horror EP 7″
QK1 Mescaline Muslims:Beyond The Grungy Planet 7″

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.