Jørgen Skjulstad med hjelm (Foto: Espen A. Eik)

Levende museum

Denne uken finner du Nasjonalmuseet for elektronika på Grünerløkka. Er det en harselering med visse andre musikkmuseer?

Populærmusikk

I sommer åpnet Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, etter en [link id=66103 title=»lang og slitsom»] prosess. På tirsdag åpner Nasjonalmuseet for elektronika, etter det en får anta har vært en kort brainstorming. Hva er dette museet? Er det en harselerende gest? Er den i så fall rettet direkte mot Trondheim?
Arrangør Jørgen Skjulstad i Metronomicon Audio forklarer at det handler mer om å harselere med det å sette levende musikkformer på museum generelt.
— Jeg er veldig glad i musikkutstillinger, for eksempel teknisk museums permanente utstilling «musikkmaskiner» og musikkinstrumentmuseet i Antwerpen – problemene oppstår først når man setter sjangre som fortsatt er i utvikling på museum. Da kan man fort få intrykket av at musikkhistorien er slutt, og at hele sjangre har sluttet å utvikle seg.
Bittelite og allerede eksisterende
Ikke direkte rettet mot Nidaros, altså. Men likevel:
— Arrangementet er også en kommentar til den norske tendensen til å drive kulturpolitikk ved å bygge monumentale bygninger, for eksempel Rockheim eller operaen. Det er stor stas med enorme bygg, men mistenkelig lite prat om hva de skal fylles med kulturelt og program-messig. Derfor er det på sin plass med et bittelite museum på et allerede eksisterende sted, med et gjennomtenkt musikalsk program.
— Hva skal stilles ut på dette museet?
— Noen utvalgte gjenstander fra norske elektroniske artister. For eksempel playstation-kontrollen og minnekortet til gruppa Tøyen, trommemaskin til Palace of Pleasure og en av de første norske synth/støy-utgivelsene på kassett: Øyvind Hellners Wolf.
Hjemmelagede instrumenter
Skjulstad forklarer at det i utstillingen finnes flere hjemmelagede instrumenter.
— Jeg har fått låne noen hjemmelagde ting av den meget flittige artisten Captain Credible, blant annet en motorsykkelhjelm med laserstråle og midikontroller.
— Er det vanlig innen elektronika at artistene bygger sine egne instrumenter?
— Det er vanligere i elektronika, støy og impro enn det er i mange andre sjangere. Det som riktignok er hakket vanligere, og som jeg også holder på med selv, er modifisering av instrumenter, eller «circuit-bending», hvor man kobler om og setter på ekstra brytere på allerede eksisterende intstrumenter for å få nye lyder og funksjoner. Gamle Casio-keyboard og leketøy blir som nye. Det er en veldig morsom prosess, og ikke like vanskelig som å bygge noe helt nytt.
— Blir det, i takt med tidens ånd, et interaktivt museum, der besøkende selv får prøve ut de forskjellige tingene som er utstilt?
— Siden museet er på et utested som er veldig lite, er dette litt vrient å få til. Men det er mulig det blir mer interaktivt enn planlagt når monteringa er ferdig.
Hvorfor mimre?
Nasjonalmuseet for elektronika varer bare fra 5. til 11. oktober. Men sett i lys av at black metal-samlerne på platebutikken Neseblod nylig etterspurte støtte til å ta vare på gjenstander fra black metallens «barndom» i en sak i Dagsavisen: Kunne noe lignende vært aktuelt ”på ordentlig”, også for norsk elektronika?
— Jo, men det er samtidig nettopp mimre-aspektet jeg vil til livs med dette prosjektet. Når det gjelder black metal: Hvorfor mimre til 90-tallet når man har band som for eksempel Haust, Årabrot, Okkultokrati og Obliteration som man til og med kan oppleve på konsert? Det skjer for mye spennende ting i norsk, ikke nødvendigvis black, metal til at man kan overlate sjangeren til riksantikvaren. Jeg kjenner ikke til detaljene rundt det her, men det høres ut som noe for Rockheim eller kanskje folkemuseet? Metallen har jo blitt ganske så folkelig med årene. Jeg ville aldri ha satt musikk på museum uten å dra fram eksempler på at ting fortsetter å skje, ved å ha med noen nye gjenstander, og ha nye spennende band til å spille.
— Hva er nytt og spennende på Nasjonalmuseet for elektronika?
— Den som kommer innom får se! Det blir konserter og DJ-sett med elektronika og relatert musikk hele uka: hele spekteret fra langsom ambient improvisasjon med Mikalsen/Powell på åpninga tirsdag 5. Oktober, til dansbare ting som skweee med Dj Easy fredag 8. Oktober 17.00, og undergrunnshouse og techno på lørdag 9. med Klubb Klikk.
Hele programmet er tilgjengelig på www.soundofmu.no og www.metronomiconaudio.net.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans

Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans

Vi deler et romskip med Vegar Vårdal, Rebekka Karijord, Ora The Molecule, Don Juan Dracula, Gunerius & Verdensveven, Rimmslimm, Simon Moholt, Chris Eriksen, De Press og Statsmenn.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer

KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen

Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk

Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater

Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»

Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Se alle saker
Konserttips Oslo
Serier
Video
Radio