Lasse Myrvold (Foto: Piraya.no)

Lasse Myrvold er død

Lasse Myrvold (The Aller Værste!, The Beste, Kong Klang) døde etter en tids sykdom søndag kveld, dagen før Bergens musikkliv skulle feire ham og utgivelsen av hyllestplaten ”Dans Til Musikken”. – Dette albumet har hele tiden har vært en hyllest til livet, til Lasses liv, og ikke til døden, sier Børge Johannesen i Reel Noise. På albumet gjør bl.a. DumDum Boys, Lars Lillo-Stenberg, Jan Eggum, Hopalong Knut, Kim Hiorthøy og Stavangerensemblet sine personlige versjoner av Myrvolds sanger. I morgen vil også NRK Lydverket hedre musikeren med et halvtimes langt portrett.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Med Lasse Myrvolds bortgang er nok en av de sentrale skikkelsene fra norsk nyveiv trådt ut av tiden. Kjøtt-vokalist Helge Gaarder døde for drøyt to år siden, og søndag kveld tapte også Lasse Myrvold fra TAV! sin kamp mot kreften.

Alt i går kveld ble musikk-pioneren hedret på et fullsatt Garage i Bergen, i anledning utgivelsen av ”Dans Til Musikken – En hyllestplate til Lasse Myrvold”. Lasse Myrvold var sammen med The Aller Værste! med på å forandre det norske pop-landskapet for snart 30 år siden, og oppnådde bl.a. å vinne Spellemannspris for albumet ”Materialtretthet”.

Bandet ble også en av favorittene til den legendariske engelske DJen John Peel. Sammen med Kjøtt og DePress turnerte TAV! dessuten i Polen i 1981. Senere prosjekter omfattet bl.a. The Beste, Goebbels A Go Go og Kong Klang, i tillegg til at Myrvold også lagde musikk til film, multimediaforestillinger og kunstinstallasjoner. Han skrev musikken til Trond Kvists «Junkies» og «Velkommen hjem» fra hhv. 1998 og 2002, og samarbeidet også med dikteren Terje Dragseth på to mini-CDer.

Hyllesten til den viktige nyveiv-musikeren, som også tok hovedfag i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, kom til som et initiativ fra Calle Hamre, godt fulgt opp av eks-kolleger og beundrere som Kristian Stangebye, Daniel Birkeland, Tore Renberg, Sverre Knudsen og Børge B. Johannesen fra Reel Noise Records.

Dum Dum Boys, Harald Eia, Lars Lillo-Stenberg, Kim Hiorthøy, William Hut, Hopalong Knut, Jan Eggum og Stavangerensemblet er noen av artistene som er med på platen, der alt overskudd vil gå til Myrvolds 15 år gamle datter Natalie. Det er også produsert en svært så livsbejaende video til tittelsporet, der Gest fra hip hop-bandet Spetakkel står i sentrum. Albumet er anmeldt i flere riksaviser i dag, og får terningkast 5 både i Dagbladet og Dagsavisen.

Natalie Myrvold var selv til stede under gårsdagens minnekonsert og slippfest i Bergen, og takket alle involverte på vegne av sin far. En knappenålsstille og fullsatt Garage fikk deretter høre det som skulle bli Myrvolds aller siste sang, ”Du og jeg i samme båt”. Også artister som William Hut, Gest fra Spetakkel, Tine Taule, Roaren, The Owens og Kate Augestad var med på å hylle Stavangermannen som gjorde Bergenser av seg, og i så høy grad var med på å gjøre norsk til et gangbart og levende rockespråk.

Calle Hamre, som bl.a. har spilt med Myrvold i Kong Klang, sier følgende om musikeren Lasse Myrvold til Bergens Tidende i dag:

— Lasse hadde et veldig skråblikk på ting, hans tekster har syrlighet og humor flettet sammen med alvorlige tema. Som musiker var han svært kreativ, med alt fra trettentoneprosjektet som kommer i høst til musikken han lagde til Kåre Willochs tale.

Han får støtte av forfatter Tore Renberg, som i disse dager er i ferd med å publisere et 200 siders intervju med Myrvold. Dette intervjuet ble gjort over fire dager i mars,

– Lasse var et genuint klassisk talent som kunne musikkfaget bedre enn mange rockemusikere, alt fra moderne tolvtonemusikk til blues. Men han hadde også motpolen; en eksperimentell side. Han nektet å reprodusere. Og i The Aller Værste fikk han utløpet for sin nerdete forskertrang. Så har du tekstene som er uovertrufne, vittige, gode og kritiske. Summen av dette gjør at jeg setter ham høyest. Han skrev tekster som burde interessere litteraturviterne og generere lange tidsskriftartikler, mener Renberg.

NRK Lydverket sender i morgen, onsdag, sesongens første program, som i sin helhet er viet Lasse Myrvolds liv og musikk. Samtidig skal enda en hyldestplate til TAV!-musikeren være under oppseiling, denne gang med mer undergrunnspregede artister fra Bergensområdet. Også en posthum utgivelse med Goebbels A Go Go er på trappene, i tillegg til at det er muligheter for slipp av historiske opptak med bl.a. Jonny Banan Band, som vel kan sies å være forløperen til The Aller Værste!

Oslo-markeringen av utgivelsen av «Dans Til Musikken» finner sted på Cafe Mono torsdag 7. september, og byr på opptredener av bl.a. Gest fra Spetakkel, Terroristene og White Lord Jesus. DJ Leven vil, som i Bergen, også spille musikk fra platen.
”Dans Til Musikken” er gitt ut av Reel Noise, og distribueres av Musikkoperatørene. Et foreløpig minneord i Bergens Tidende finner du her, mens et sterkt konsentrert destillat av Renbergs store intervju er å lese på denne lenken.

I det usentimentale, men likevel rørende intervjuet med Renberg oppsummerer Myrvold sitt liv på denne måten:

Jeg har gjort det jeg har hatt lyst til og det har ført til at jeg har vært blakk. Men jeg fikk dama som jeg elsket over alt på jord, jeg fikk den fineste ungen man kunne få, og jeg har spilt i det tøffeste bandet som kunne tenkes. Så jeg har egentlig klart meg ganske bra.

Den hjertevarme og stjernespekkede videoen til «Dans Til Musikken» kan du se her eller her.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev