The Kovenant

Her er Infernomenyen

Infernofestivalen stiller i år med sitt største og sterkeste program, samtidig som festivalen blir utvidet fra to til tre dager. Hovedstadens metallfest har alltid hatt mange norske band, og i år er forholdet 16/12 i nasjonal favør. Gro Narvestad, som er medarrangør av Infernofestivalen og programleder for P3s metallsending Ambolt, guider her Ballade-leserne gjennom årets spilleliste, som byr på norske navn som Red Harvest, Sirenia, Immortal, The Kovenant, Madder Mortem og 1349.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Gro Narvestad

1349
Fjorårets store publikumsvinner spiller på festivalen igjen, kloke av skade har vi nå gitt 1349 plass på hovedscenen på Rockefeller. 1349 ble født i 1997 og spilte inn to demoer rimelig kjapt – men fikk ikke særlig oppmerksomhet før de halte inn en ny trommis ved navn Frost. Jo da, han i Satyricon. En selvtitulert EP ble gitt ut gjennom amerikanske Holycaust Records, men samarbeidet var ikke tilfredsstillende. Dette førte til at de satt med en ferdig innspilt skive og intet plateselskap, frem til i fjor da de signet med Candlelight. De slipper fullengderen «Liberation» den 7.april – akkurat i tide til Inferno.

Alsvartr
Eidsvoll er vel ikke akkurat metallverdenens midtpunkt, men de har da klart å fostre noen band – deriblant Alsvartr som har holdt det gående i snart sju år. Disse kara spiller iskald blackmetal, og har foreløpig gitt ut tre demoer og spilt med bl.a. Aura Noir, Myrkskog, Ragnarok og Susperia.

Audiopain
Disse kara spilte også på den aller første Inferno Festivalen, og har også spilt med blant andre Mayhem, Red Harvest, Gorgoroth og Zyklon. Audiopain het opprinnelig HÆ?, men skiftet navn etter første demoutgivelse. Totalt har de gitt ut 4 demoer – den foreløpig siste, «Revel in desecration» kom ut i fjor. Det ventes nå på en split 7» med legendariske Mysticum – den skal komme ut på vårparten på Worship Him Records. Sannelig skal Audiopain også gi ut en split-KASSETT med Amok på Thailandske Witchhammer Records! God gammel thrash fra et av hovedstadens feteste liveband – har du ikke sett dem før så bør du få de med deg mens du først er på festival!

Cadaver
Cadaver var et av de første norske ekstremmetalbanda som fikk platekontrakt i utlandet. De signa til Necrosis/Earache og ga ut «Hallucinating anxiety» i 1990 og «…In pains» i 1992 og spilte med band som Darkthrone, Mayhem, Dissection og Death før Cadaver gikk inn i en dvale som skulle vare helt til 1999. Gitarist Anders Odden tok med seg LJ Balvaz , Czral og Apollyon fra Aura Noir / Dødheimsgard og ga ut skiva «Discipline» på Earache i 2001 under navnet Cadaver Inc., en utgivelse som de fulgte opp med en knusende konsert på den aller første Inferno Festivalen. I år smeller de til med ny plate, originalt bandnavn og ny opptreden på Rockefeller.

Deride
Startet opp i Bergen i 1995, og ga ut et par demoer som ble godt mottatt blant både publikum og presse – det hjalp nok også å varme opp for Entombed på Hulen i Bergen. På grunn av besetningsskifter fikk de ikke ting skikkelig på gli før i 1999, da de fikk ny vokalist i Frediablo (Gorelord, Wurdulak, Necrophagia) og deretter kontrakt med amerikanske The Music Cartel. Der har de nå gitt ut 2 skiver, «Scars of time» (1991) og fjorårets «First round knockout» – som har et av de beste coverbildene jeg har sett.

Grand Alchemist
Kanskje et av de mest spennende av de ‘små’ banda på Inferno i år – signa på portugisiske Sound Riot hvor de gav ut albumet «Intervening coma-celebration» i fjor. Ikke den enkleste musikken å beskrive, men her får du symfonisk, storslått progressiv blackmetal – mer i Emperor- enn Dimmu- gata.

Immortal
Bergens staute karer (og en svenske) besøker ENDELIG Oslo og Inferno Festivalen! Det skal godt gjøres å oppsummere Immortal på så liten plass som jeg har her, så jeg skal gjøre det kort og konsist. Et av Norges viktigste blackmetal-band som blant annet har turnert USA med machogutta i Manowar, spilt alle de store festivalene i Europa og ikke minst gitt oss mange sterke skiver. Siden førsteskiva «Diabolical fullmoon mysticum» kom ut i 1992 har de levert mesterverk på mesterverk, og deres siste utgivelse, «Sons of northern darkness», ble også nominert til både Alarm- og Spellemannsprisen.

Koldbrann
Startet så sent som i 2001, men allerede etter en demo med bare to låter – «Pre-prod 2002″ -signa de for et album på skotske Desolate Landscapes (som ventes rundt påsketider), og norske Apocalyptic Empire for en 7» EP. Disse gutta startet opp Koldbrann for å spille oldschool grim blackmetal, og det er akkurat det de serverer oss på Inferno – eller for å bruke deres egne ord; Await the Nekrotic Inquisition!!

Lost at Last
«The worlds greatest heavymetal band» holder til i Bergen og har holdt fanen høyt siden tidlig nittitall. Foruten et par demoer hører man at de ligger og vaker med et album, men det har vist seg vanskelig å skaffe mer info enn det. Lost at Last har spilt på bl.a. Hole In The Sky festivalen, og nå i februar utvidet de horisonten ved å spille med selveste Tor Endresen… Ikke nok med det, Ugress gjorde en remix av Lost at Last’s låt «Stupid», og det er akkurat denne remixen Ugress mener skaffet dem platekontrakt. Ingen ende på underlige kombinasjoner, men live sparker disse kara bakende så det holder.

Lumsk
Lumsk holder til i Trondheim, og består av 8 medlemmer med vidt forskjellig musikkbakgrunn. De startet opp i 1999, og spiller norsk folkemusikk blandet med metall. Nei da, ikke som Gåte – Lumsk er mye mye tøffere og tyngre! Tenk Storm og Otyg, da begynner du å komme i riktig retning. Lumsk tok middelalderballaden «Åsmund Fregdegjævar» som opprinnelig har 40 vers, og gjorde sin egen tolkning av den. På grunnlag av en 5-spors demo ble de signet til finske Spikefarm Records hvor deres debutalbum «Åsmund Fregdegjævar» blir gitt ut i slutten av april. Lumsk spilte også på årets By:larm.

Madder Mortem
I skrivende stund er de på turnè med Opeth i Europa – Mikael Åkerfeldt er uttalt kjempefan av Madder Mortems musikk og inviterte dem personlig med.
Siden starten som Mystery Tribe i 1993 har Madder Mortem gitt ut 4 album, deres siste skive «Deadlands» viser virkelig hvor innovative Madder Mortem er, og hvilken unik vokalist de har i Agnete M.Kirkevvag. Det ble sagt i en anmeldelse av «Deadlands» – «Dette er norsk metal på sitt særeste, men du verden for en fryd det var å sette på albumet og bli trollbundet fast til stolen av noe som må kalles 3rd & The Mortals etterfølgere! Mesterlig!».

Necrophagia
Killjoys horrormetalband Necrophagia må sies å være sterkt inspirert av og delvis basert på horror/gorefilmer av Fulci og Argento. Killjoy startet bandet i 1983, og i 1987 kom debuten «Seasons of the dead» men nesten umiddelbart etter dette ble Necrophagia oppløst på grunn av det som populært heter «musikalske uoverensstemmelser». Bandet lå deretter brakk helt fram til 1994, da Panteras Phil Anselmo kontaktet Killjoy og påstod han kunne skrive en bra Necrophagia-skive. Og det kunne han – «Holocausto de la morte» videreførte det Necrophagia hadde påbegynt på slutten av åttitallet og ble raskt fulgt opp med flere utgivelser – deriblant videoen «Through the eyes of the dead» som ble sensurert i opptil flere land. Men alt var ikke fryd og gammen, Killjoy sparka hele bandet og hentet inn nye medlemmer. Albumet «The divine art of torture» (2003) viser Necrophagia som et helt nytt og sterkere band – med medlemmene Iscariah (ex Immortal), Mirai (Sigh), Frediablo (Wurdulak, Gorelord), Fug (Wurdulak), Titta Tani (Daemonia, DGM) og Killjoy. Forvent et heidundrandes sceneshow med blod, gørr, pyro og fet musikk!

Perished
Det er ikke alle metalband som har guts til å bruke et stykke av Astor Piazolla som intro til en beksvart skive, men akkurat det gjorde trønderne i Perished på «Grim», skiva de slapp i 2001. Startet opp allerede i 1991, slapp to demoer og signa for en 7» og et album for Solicitum Records. Deres første selvtitulerte utgivelse kom ut i 1996, og to år etter kom oppfølgeren som passende nok bar navnet «Kark» (eller karsk, som de sier der oppe). To av medlemmene finner man igjen i Bloodthorn, og trommis Jehmod spiller også i Wurdulak.

Ragnarok
Sarpsborg staute karer i Ragnarok har holdt på siden 1994, og har fire album under beltet. «In nomine Satanas», som kom ut i fjor, er deres foreløpig siste utgivelse. Ragnarok fikk også TV-eksponering da et par av medlemmene skrudde på sjarmen i et ellers ganske horribelt reiseprogram på TV Norge. Har spilt med blant andre Gorgoroth, Dark Funeral og Satanic Slaughter.

Red Harvest
Et av hovedstadens lengstlevende og hardest arbeidende band gjester Inferno for andre gang. Red Harvest kom med debutskiva «Nomindsland» allerede i 1992, og har i løpet av de siste 11 åra blitt både kaldere og hardere i uttrykket. Med de to siste skivene – «Cold dark matter » og fjorårets «Sick transit gloria mundi» – har de endelig begynt å få den oppmerksomheten de strengt tatt fortjener. Nominasjoner til både Alarm- og Spellemannsprisen i år viser at også folk som ikke hører til undergrunnen begynner å sette pris på skikkelig brutal musikk med særpreg. Et liveband du IKKE vil gå glipp av!

Sirenia
Etter at Morten Veland forlot Tristania startet han umiddelbart opp Sirenia. Debuten «At sixes and sevens» ble særdeles godt mottatt da den ble sluppet i fjor. Sirenia ligger i goth/dark metal gata, men er betraktelig mørkere enn Tristania.

The Allseeing I
Et av demobanda som ble plukket ut til årets festival – The Allseeing I spiller kjapp og brutal daumetall. Har gitt ut en demo ved navn «Brutalunacy».

The Kovenant
Siden den aldeles herlige debuten med «In times before the light» kom i 1995 har dette bandet byttet både image, navn og stil. Gutta med bakgrunn i bl.a. Mayhem og Dimmu Borgir har klart å røske til seg to Spellemannpriser og slipper hvert øyeblikk sin nye skive «S.E.T.I». The Kovenant har også spilt på Dynamo og finske Iilosaari Rock Festival, og for noen år siden sendte NRK TV en seks episoders turnédokumentar med gutta.

Taake
Tre demoer, en EP og to album har Taake klart å få ut siden de startet opp i 1993. Opprinnelig het de Thule, men skiftet altså navn etter hvert. Taakes siste album «..Bjørgvin…» kom ut i fjor og er et mesterlig blackmetal-album. Dette bandet bør du få med deg hvis du liker iskold, genial svartmetall!

Festivalens utenlandske attraksjoner er østerrikske Belphegor, finske Children of Bodom, en hel delegasjon fra Sverige, bestående av Entombed, N.C.O., Opeth, Soilwork, Runemagick og Raise Hell, amerikanske Shadows Fall, danske Exmortem og polske Vader.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.