Ellen Allien, Tyskland (helfigur)

Et stykke Berlin ved Akerselva på lørdag

Til lørdag har du mulighet til å gå på den Berlinbaserte klubben Maria am Ostbahnhof på Blå i Oslo. Denne helgen sparker Blå i gang sitt klubbutvekslingsprosjekt, der de helt og holdent «bytter klubb» med en annen for en kveld, og vise versa. Første innbytter er den tyske klubben Maria am Ostbahnhof, som til vanlig holder hus ved elva Spree i Berlin. Senere i vår er det også duket for russisk mat, musikk og festkultur ved Akerselva.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

Blå melder at tolv tyske kulturarbeidere i skrivende stund er i full gang med å gjøre dette mulig.

— Det blir tyskere i døra, tyskere bak baren, tyskere bak miksepulten og tyskere på scenen. Gjengen fra Maria am Ostbahnhof vil i tillegg gjøre alt de kan for å skape de rette visuelle rammene, sier leder for Konsertforeningen Blå, Sigurd Reinton.

Berlin på Blå, Blå i Berlin

Det er i anledning de tyske kulturdagene i Norge 2005 at nattklubben Maria fra Berlin nå inntar Blå. Klubbutvekslingen gjelder som antydet ikke bare musikken. Hele nattklubben Maria flytter inn hos Blå: Bartendere, sceneteknikere, ledelse, bookingansvarlige og administrasjon er invitert sammen med forskjellige band og DJ’er for å gi klubbgjengere i Oslo et levende inntrykk av klubben fra Berlin.

Akkurat som Blå ligger Maria am Ostbahnhof i en gammel fabrikkbygning, og holder til på elvebredden. På Maria skal du etter sigende gå inn i en verden av mangfoldige uttrykk, der arrangørene har som mål å kombinere levende musikk, DJs og dancing, med visuell kunst, elektronisk samtidskunst og performance.

Av artister som har opptrådt på Maria am Ostbahnhof kan nevnes Beastie Boys, Peaches, Pole, Pizzicato Five, Ween, Black Eyed Peas, International Pony, Coldcut, DJ Shadow, DJ Hell, Miss Kittin, Laurent Garnier, Sean Paul, DJ Koze, T.Raumschmiere, Sven Väth og Kenny Dope Gonzales.

Om tre uker blir denne listen utvidet med tre gode norske navn, Kim Hiorthøy, Jaga Jazzist og Mental Overdrive. Fredag 6. mai skal Blå nemlig komme på en gjenvisitt, og ta over døren, baren, miksepulten og scenen på den tyske klubben. Dette kan man lese mer om ved å gå til www.clubmaria.de, eller titte innom www.blx.no. Blå har i den anledning også inngått et samarbeid med en reiseoperatør, og kan sy sammen en pakke med fly og hotell for de som har lyst til å ta turen over.

Om lørdagens artister

Line-up’en lørdag 16. april, der Maria am Ostbahmhof åpner Blås dører klokken 20, er liveopptredener med Bus og Fenin, fra henholdsvis Meteosound og Shitkatapult fra Berlin, samt den svært så anerkjente DJen Ellen Allien fra Bpitch Control. Bus forhånsomtales som den tyske hovedstadens heteste electrodub-band, med elementer fra både ragga, roots, electro og dub. Fenin skal presentere det ferske albumet «Grounded», som er gitt ut på det pønka electro-selskapet Shitkatapult.

Ellen Allien omtales på sion side som «Berlins worldwide most wanted labelowner», som i følge forhåndsreklamen vil stå for et kompromissløst electro-sett fra DJ-boksen. Hun får også følge av Daniel Meteo, som eier plateselskapet Meteo Sound.

I følge hjemmesidene til Deutsche Kulturtage in Norwegen 2005, som bestyres av Goetheinstituttet, kan interesserte også få vinne fribilletter til klubbkvelden, gjennom å lytte litt til Radio Nova FM 99,3 i disse dager.

Neste klubb ut i klubbutvekslingsprosjektet er den Moskvabaserte klubben Kitaisky Leotchik Jao Da, som kommer til Oslo lørdag 14. mai med russiske retter og russisk musikk. Blå holder deretter klubb i Moskva med Hanne Hukkelberg og DJ Audun Vinger 28. mai. Også her har eventyrlystne musikkelskere muligheten til å bli med på turen.

Blås klubbutveksling er støttet av De tyske kulturdagene/ Goethe-Instituttet, Norsk Kulturråd, Utenriksdepartementet og Hundreårsmarkeringen Norge 2005.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev