Frode Jørum

– Er det så nøye da?

Panoramaskribent Frode Jørum har fulgt med på den siste ukens debatt om internasjonal oppmerksomhet rundt norsk musikk, som oppsto i kjølvannet av sommerens Øyafestival. Han mener at debatten overvurderer journalistenes betydning, og sier blant annet følgende: – Vi er guider, ikke guruer eller diktatorer som lovgir hva som er kvalitet eller ikke. Han kommer derfor med følgende oppfordring til alle musikkinteresserte: Hør på musikken og døm selv.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Frode Jørum, musikkskribent, Panorama.no

Jeg registrerer at Marit Karlsen i et innlegg i Ballade mener Øyafestivalen er for slepphendt når det gjelder invitasjon av utenlandske journalister. Festivalledelsen synes naturlig nok ikke det. En svensk musikkjournalist hevder norsk musikk «liknar mest Spinal Tap» og påstår vår musikk er uoriginal osv.

Vet dere hva? La meg si det på god gammaldags engelsk slik at også alle utlendinger kan få med seg dette: I couldn’t care less! Om en eller annen obskur matjournalist fra England ikke liker norsk rock, men likevel får tur til Norge, så er det ikke så nøye for meg. Og om en svensk forståsegpåer ikke liker norske band på besøk i Sverige – so what? Dersom folk fra Tyskland, England, Latvia eller Langtvekkistan liker eller ikke liker norsk musikk, så har vel det ingen som helst betydning for om musikken er bra eller ikke? Og bra sammenlignet med hva? Svensk musikk? Engelsk musikk? Amerikansk?

Har noen målt et matematisk gjennomsnitt på kvaliteten på musikk i hvert enkelt land i verden, og så har ikke Norge nådd opp? Har det blitt regnet inn som en kategori i undersøkelsene om hvilket land som er det beste land i verden å leve i? Hvem har målt? Og hvorfor er det så viktig om vi har bra musikk her hjemme eller ikke? Er det det evige maset om norgesreklame det står på? Det er da det samme om kvalitetsgjennomsnittet på ungarsk musikk er høyt eller lavt, så lenge det er fint å være der.

På en annen side er det selvsagt fint om norsk musikk blir mer internasjonalt akseptert. Dette fordi mange norske artister og musikere faktisk er flinke nok på det de gjør. Og at de derfor også vil selge mer og få bedre råd enn de ellers ville ha hatt. Det betviles om norsk musikk blir særlig bedre av at en svensk journalist påpeker at den ikke er det. Ei heller at en skribent som meg selv gjør det. Det er faktisk å overvurdere journalistenes betydning. Publikum stoler faktisk ikke hundre prosent på hva vi journalister skriver, hvor enn så gjerne vi liker å tro det motsatte. Vi er guider, ikke guruer eller diktatorer som lovgir hva som er kvalitet eller ikke. Det gjelder om du så er en engelsk, svensk, norsk eller latvisk blekksmører og tastaturbruker.

Hør på musikken og døm selv.

Frode Jørum
skribent
Panorama.no

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.