Schous-kvartalet

Eksplosjon av øvingslokaler

Både Oslo, Bergen og Trondheim opplever en aldri så liten eksplosjon av nye øvingslokaler. I Oslo lover kommunen 50 nye øvingslokaler, mens Bergen håper på 20. Og i en gammel trikkestall i Trondheim skal det settes opp 20 mobile øvingsbokser.

Kalender

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Av Øyvind Holen

Oslo Musikkråd og eiendomsutvikleren KLP har fått en garanti fra byrådet til å bygge rundt 50 øvingslokaler i hovedstaden.

— Dette er en gledens dag. Det finnes offentlige fotballbaner over hele Oslo, men unge artister må ta til takke med dyre bedritne kjellerrom. Nå håper vi bare politikerne står ved løftene sine, sier prosjektleder Bjørn Boge i Oslo Musikkråd til Dagbladet.no.

Vørterhusprosjektet i lokalene til Schous gamle bryggerier på Grünerløkka vil fungere som et musikkhotell, der musikere kan leie et rom for noen timer eller en hel uke. Øvingslokalene skal etter planen være klare neste høst, og Oslo kommune vil garantere en husleieavtale for inntil 40 år.

I Bergen er det også gode nyheter for musikere på jakt etter ”et eneste rom de kan ha for seg sjæl,” for å parafrasere Pelle Parafins Bøljeband. Og det blir verken en gammel fabrikk eller et kjellerhøl. Ifølge Bergens kommunebudsjett ser det ut til at byen kan få seks-åtte nye øvingsrom i første omgang i en av Hansahallene i Kalfaret. På sikt skal hallen romme 20 øvingslokaler. Musikkverkstedsordningen garanterte for en million kroner dersom Bergen kommune kom på banen, og nå har kommunen satt av to millioner kroner til prosjektet.

— Vi har estimert at det vil koste ca 4 millioner å realisere første byggetrinn av Hansahallene. I dag er vi svært glade og takknemlige for at både Musikkverkstedsordningen og Bergen Kommune nå prioriterer investeringsmidler til å kunne realisere dette øvingsromprosjektet i Bergen og, etter våre foreløpige beregninger, ser det ut som om man allerede har ¾ av finansieringen på plass for å sette igang med byggetrinn 1. Dette gir en enorm motivasjon om optimisme til videre arbeid, sier Line Endresen i BRAK (Bergens Rockaktører) til Panorama.

I Trondheim er det også full aktivitet. Der er et prosjekt i en gammel trikkestall i full gang, og det skal gi plass til 240 musikere. Her skal det settes opp 20 mobile øvingsbokser, og kommunen har tidligere bevilget 1,5 millioner kroner til prosjektet Trikkestallen – som er delfinansiert av Musikkverkstedordningen.

— Ved manglende tilbud på øvingslokaler innenfor det rytmiske felt kan dette påvirke hele musikkbransjens verdikjede. Øvingslokaler kan sees i sammenheng med leddets første del, artistens produksjon av ”råvaren”, musikken. Dersom man har gode produksjonsforhold, vil dette kunne skape ringvirkninger i hele kjeden, sier rockebyråkrat Endresen til Panorama.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev