Sister Sinister

by:Larm LIVE på fredag

Vi fortsetter her vår presentasjon av artister, DJer og band som skal i ilden under årets by:Larm-arrangement i Tromsø. Vi starter med bestillingsverket Global Tempera på Focus Kino klokken tyve, og avslutter denne bolken med Vidar Vang og hans Soulmates’ opptreden på Sub Sirkus rett før midnatt.

Kalender

Global Tempera. Her møtes de norske artistene Nils Petter Molvær, Anneli Drecker, Rune Arnesen og Eivind Aarset de internasjonale musikerne Bill Laswell (USA), Dhafer Youssef (Tunis) og Sainkho Namtchylak (Tuva). Ideen bak Global Tempera er å sette i gang en workshop, der musikere fra hele verden skal jobbe frem ny musikk i løpet av tre – fire dager. Focus kino, 20.00.

Tennis. Bergensbandet Tennis ble for første gang kjent for et større publikum for et par år siden, da de ble spilt daglig på Petre i flere uker med låta «Go Cart». De kom til by:Larm etter å ha vunnet publikumsavstemningen i NRKs Urørt-konkurranse. Selv har Tennis beskrevet seg som følger: «Under Zoom 2000 ble vi omtalt som et alternativt støypop band med masse sjarm og fine gitarer, med kjappe og catchy melodier. Vi har nå gjennomgått noen forandringer siden vi hadde en låt inne på b-lista sommeren 98, er seks gutter i 20 årsalderen, vanlig line up med to gitarer, vokal, bass, trommer og keyboard. Vi har base i Bergen, og vil satse hardt på å profilere seg selv fremover. Tennis planlegger en ny runde i studio over nyttår, og skal muligens gi ut en EP på egen label.» driv 2, 20.00 – 20.30.

St. Thomas & The Mysterious Walks. Det skal mye til for å bli hentet inn til by:Larm to år på rad. St. Thomas er en av de få som også deltok i Bergen, men etter debutplata «Mysterious Walks» på Racing Junior var det et enkelt valg. Thomas Hansens særegne univers består av akustisk gitar, orgel, syre-banjo og vokal i en deilig og skranglete blanding. For å finne referanser må vi se mot folk som Neil Young, Will Oldham og Rocky Erikson. Pressen sier: «Viserock med kultstatus» (Dagbladet) og ”Himmelske melodier” (Aftenposten). driv 1, 21.00 – 21.30.

Spoonfool. Også Spoonfool ble valgt ut til by:Larm via Urørt-konkurransen. I pressemeldingen fra Petre-sjef Nils Heldal heter det: «Spoonfool ble – i hard konkurranse med bl.a. Deflower, Delaware, Dosertanker(hva er det med D’er og bandnavn?) og Guttorm Kvastad – valgt ut av Petres musikkprodusenter. Til å være et uetablert band framstår de som usedvanlig komplette; bra låtmateriale, bra vokalist – og så kan de definitivt spille, noe et bra live-rykte også tyder på. Med mer tid i og utenfor studio til å utvikle soundet sitt kan de være klare for å ta det siste, stoore steget…» driv 2, 21.00 – 21.30.

National Rapshow Live. Tommy Tee samler en gjeng i fjerde etasje på driv som omfatter store deler av de mest oppegående og lovende artistene i norsk Hip-hop. Fra kl. 22.00 inviteres du til en direktesendt helaften enten du vil være til stede, eller tune inn på NRK Petre. Utover natta kommer de på rekke og rad; Alt fra de rappkjefta bødøværingene i Tungtvann og solide travere som Diaz, via stigende stjerner som Madcon og Gatas Parlament, til utfordrere som Kleen Cut og Whimsical. Dette er uten tvil årets begivenhet nord for polarsirkelen for den hip hop-interesserte. driv 2, 22.00 – 02.00

Furia. Fura er opprinnelig fra Os, og har nylig flyttet til Oslo for å satse for fullt på karrieren. De er blitt omtalt som det beste rene jentebandet i Norge, og Bergens Tidende mente alt i 1999 at musikken deres til tider låt «som om Bjørk hadde brukt Seigmen som backingband.» Demoen «If You Could Return» ble samme år valgt til Veckans Demo av svensk P3. Furia har den siste tiden vært i studio og forberedt sin egentlige debutplate, og er også ett av tre band som deltar på den store ZOOM 2001-turneen. Blårock, 22.00 – 22.30.

Karen Jo Fields er en ny og løfterik norsk sanger/låtsmed. Debutalbumet «Embrace Me» ble sluppet på tampen av oktober, og Panorama kalte Fields «et nytt stortalent på området akustisk og tradisjonell visepop», og fremhevet både hennes krystallklare stemme og lekre, tidløse melodier. Karen Jo Fields er norskamerikaner, vokste opp i et musikalsk miljø, og gikk senere på musikklinjen på videregående, der hun møtte Sjur Miljeteig og Peder Kjellsby, som hjalp henne å spille inn en sang til farens femtiårsdag. Denne havnet etter hvert hos Christer Falck i Frode Records, som ble såpass imponert at han brukte pengene fra Robinson-gevinsten sin til å finansiere dette debutalbumet, der smakfulle strykerarrangementer er med på å løfte Karen Jo Fields intime melodier ytterligere. Albumet distribueres av EMI, og Karen Jo Fields var ellers blant de nominerte i kategorien for Beste Popplate under den nystiftede Alarm-prisen. Mack Kjelleren, 22.00 – 22.30.

Sondre. Hans fulle navn er Sondre Lerche, han er atten år, og han er en av artistene som Virgin Norge ser et stort potensial i om dagen. Sondre er opprinnelig fra Bergen, og har vært oppslukt av musikk siden barnsben av. Bare fjorten år gammel skrev han låten ”Locust Girl”, som i disse dager har dukket opp på soundtracket til den nye norske ungdomsfilmen ”Lime”. I Bergen spilte han også i bandet Side Effects – og opptrådte live på utestedene i byen lenge før han ble gammel nok til å komme inn. Virgin omtaler ham som en ”moderne singer-songwriter med klare referanser til rock- og pophistorien”, og på den kommende debut-EPen har bl.a. Sean O’Hagan fra The High Llamas bidratt med strykearrangement. Denne utgivelsen er produsert av H.P. Gundersen, som tidlig ble oppmerksom på Sondres bråmodne talent. ”You Know So Well” blir gitt ut av Virgin i februar. Sondre opptrådte for øvrig som oppvarming for Beth Orton under Quart Festivalen i fjor sommer. Sub Sirkus, 22.00 – 23.00.

Lorenzo. Den opprinnelige kjernen i Lorenzo utgjøres av herrene Bjercke og Holm som begge kommer fra Kristiansund, men nå med base i Oslo. Deres blanding av «klassisk» pop-låtskrivning på grensen til det pompøse med innslag av avantgarde rock, har fått pressen til å trekke fram sammenlikninger som David Bowie,Velvet Underground og Mercury Rev. Etter utgivelsen av debutplata «No Fidelity» sommeren 2000, har Bandet vokst til en kvartett. Lorenzos få men lovpriste opptredener har så langt vært i duo-format, men under by:Larm vil de fremstå som et fullt band. Driv 1, 22.00 – 22.30.

Reverend Lovejoy. Polo Is Not The Issue Darling, Champagne Is! Med sitt andre album gjorde Reverend Lovejoy denne høsten verdt å leve for mange elskere av melankolske pop-perler. Reverend Lovejoy ble unfanget under en ferietur til Mexico i 1998. Det var så varmt der nede i sør at mye tid ble brukt på hotellrommet med medbragt gitar. Resultatet ble debuten Another Time, Another Place som begeistret flere kritikere. Reverend Lovejoy mener at mange blander begrepet Lo-Fi med dårlig lyd. Selv låter de bra på plate og har ingenting de trenger å skjule bak ullen lydkvalitet. Kaos, 22.30 – 23.00.

Kangoo’s Norske Hus. DJ set – Dj Vidar presenterer ”Prima norsk”. Yaz’n, 23.00 – 03.00.

Silver. Det er sjelden man ser et så ungt band kjøre så hardt og overbevisende som Silver. Vi snakker rock´n´roll slik Iggy, Ramones og Hanoi Rocks gjorde det i sine glansdager, men med Silvers egen lille vri. Allerede før sin første egne utgivelse hadde Silver gjort flere små turneer i Skandinavia og resten av Europa. Som de selv sier: Rock´n´roll is alive and coming. Sammen med Libido og Furia er de håndplukket til å delta på årets ZOOM 01-turne. Blårock, 23.00 – 23.30.

Ronnie Jacobsen vs. Digitality. Gitarfenomenet Ronnie Jacobsen har sine røtter både i blues og hip-hop. Det er for ham en logisk konsekvens å blande digitale elementer med det organiske lydbildet fra midten av forrige århundre. Gangsterjazz møter obskure samples og Chicago-blues møter loops i et fordomsfritt prosjekt som strekker seg fra gården til Mississippi Fred McDowell og inn i leiligheten til Dr. Dre. Foruten Ronnie Jacobsen selv finner vi Lars Tinderholt på kontrabass, Jango Nilsen på trommer og Richard Gjems på munnspill. Den digitale delen består av rapperen Salvador (Dark Side of The Force, Oslo Fluid), DJ K-Lee på turntables og Jann Skoglund på samples, beats og tangenter. VGs Stein Østbø mener at RJ vs. Digitality live var «… den største oppturen på flere år.» Mack Kjelleren, 23.00 – 23.30.

Vidar Vang og hans Soulmates er fra Bjerkvik i Nordland, og konsertdebuterte faktisk under fjorårets by:Larm. Dette ble noe av et gjennombrudd, og førte blant annet til oppvarmingsjobb for Teenage Fanclub på Rockefeller i Oslo, samt opptreden på rockescenen under Norwegian Wood-festivalen. Vidar Vang og hans musikere er blitt hyllet for sin tilnærming til den klassiske rocken, og nettstedet Panorama skrev nylig om en konsert på Kroa i Bø: ”Kvaliteten på låtene var av upåklagelig høy standard. Vang har tatt innover seg låtskrivingstalentene til Young, Dylan og Petty og smeltet dette sammen med nordlandsk uttrykksfullhet. Det er heller ikke vanskelig å høre at han har nær kontakt med gutta i Madrugada. Resultatet er noe av det ypperste av musikk undertegnede har bevitnet på svært lang tid.” Bandet skal komme med sin første EP i tiden rundt by:Larm i Tromsø. Sub Sirkus, 23.00 – 23.30.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.