Brand New Opry - plakat, 2005

Brand New Opry – ny musikkfestival på Parkteatret

Denne helgen blir det en rykende fersk festival på Parkteatret i hjertet av Grünerløkka, der arrangørene fokuserer sterkt på rotekte americana-musikk i form av rock, country og ikke minst bluegrass. Onkel Tuka, Jan Vardøen og Grand Island er noen av de norske innslagene på Brand New Opry, som også byr på platemesse, foredrag og egen hillbilly-café.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Brand New Opry er en omskrivning av navnet til et radioprogram som fram til 1925 het WSM Barn Dance, men som senere skulle gå under navnet Grand Ole Opry. Navnet skal ha blitt til ved en tilfeldighet ved at en programleder åpnet programmet ved å si: «For the past hour, you have been listening to Grand Opera. Now we will present Grand Ole Opry…!»

Navnet ble stående, og programmet ble svært populært. Grand Ole Opry ble etter hvert et begrep knyttet til denne musikksjangeren.

— Festivalen lanserer nå denne musikken igjen, med et nytt ordspill – for å markere både tradisjon og fornyelse, sier arrangørene.

Grünerløkka: Ikke bare glatt, hipt og vellykket

Brand New Opry arrangeres av ildsjeler som har hatt sitt virke innen musikkformene i store deler av sitt liv og som bor på og har sitt hjerte til Grünerløkka. Både Kjetil Johnsen som er daglig leder i Parkteatret Bar og hans Onkel Tuka-kollega, Håkon Ohlgren, samt rockabilly-sjef Steinar Kallander i Red Planet, mener det er på tide at Løkka kan forbindes med «noe mer enn det glatte, hippe bildet mediene har skapt om Løkka».

— Løkka har en stor kunstnerisk sjel, og er også et hjem for mange kreative personer i yrker som finner meningen med livet i festivalens musikkstiler. Derfor er det nå på tide at disse på vegne av Oslo, kan hevde seg med en bycountry-festival som heller mer mot de primitive og ekte følelsene i musikken, enn der mer landsens cowboy-festivaler opplever, at harry-faktor og fylleslag tar fokuset vekk fra musikken, sier de tre initiativtagerne.

— Parkteatret som sted er godt egnet til å vise fram alle de forskjellige retningene som finnes innenfor roots-rocken, og vil ikke bare inneholde rent liveprogram, men også by på foto-utstilling, platemesse og ikke minst et foredrag om bluegrass-musikkens historie.

Artister med glimt i øyet

Artistene som stiller er for det meste norske, men begge festivalens hoveddager toppes av to utenlandske navn, henholdsvis Nashville-bandet The Legendary Shack Shakers og belgiske The Seatsniffers.

— Av de norske artistene har vi satset mye på navn som har markert seg akustisk med både en livsbejaende utfoldelse og et glimt i øyet, men som også har turt å se seg sjøl i speilet og ikke minst våget å synge eller skrive om det.

Festivalen serverer første konsert klokken 21.30 på fredag, med Grünerløkkas egen Jan Vardøen som åpningsartist. Deretter spiller Norsk Bluegrass Kommando, Big Truck og før navnte Legendary Shack Shakers. Lørdagen opptrer «husbandet» Onkel Tuka med forfatter Levi Henriksen, Knut Hems Bluegrass Allstars, Grand Island og Seat Sniffers.

Lørdag 23. april fra vil det fra klokken 12 også være platemesse inne på Parkteatret med selgere fra Cruisin’ Records, Flipside Records og Angel´s Speed Equipment med flere, som viser frem litt av sin western merchandise. Klokken 15 blir det Hillbilly Café i baren med honky tonk-, hillbilly- og bluegrass-trioen Rio Bravo , som springer ut fra rockabilly-bandet Toini & the Tomcats.

Roots-foredrag og sørstatsfotografier

En time senere vil det bli holdt et større foredrag inne på Parkteatret Scene om bluegrassens historie, derde norske roots-ekspertene Øyvind Pharo og Tom Skjæklesetermed hjelp av historiske filmklipp fortelle om hvordan det hele begynte – og i hvilken grad musikkformen fortsatt lever og har påvirket dagens musikk.

Under hele festivalen vil også rock-fotografen Raymond Mosken stille ut sine bilder fra samlingen «Western Man», tatt på location i sørstatene. Konferansier for Brand New Opry er DJ Billy Bob Kallader, som ellers skal sørge for at publikum i pausene vil få høre americana-musikk i alle varianter.

Ytterligere detaljer om den ferske festivalen finner du på denne undersiden fra Parkteatret.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev