Publikumsbilde fra Øyafestivalen (Foto: Ihne Pedersen)

Balanse på agendaen

Øyafestivalen består av mange dyktige kvinner i mange roller, og vi ønsker oss flere, skriver festivalen i dette innlegget i debatten om kjønnsbalanse.

InnleggPolitikk & debattPopulærmusikk

Av Tonje Kaada, daglig leder Øyafestivalen

I det siste har kjønnsbalansen hos norske festivaler blitt belyst i media og deretter diskutert i sosiale medier, med utgangspunkt i artikler fra Dagens Næringsliv. Vi synes artiklene er noe snevert vinklet, og ikke viser resultatene hos oss som jobber aktivt med det. Derfor har vi skrevet litt om hvordan vi i Øyafestivalen arbeider med å sikre en sterk kvinneandel.

Øyafestivalen er blant arrangørene med aller best balanse på plakaten, men vi etterlyser en mer sammensatt og fruktbar diskusjon rundt problemstillingene om kjønn og mangfold i festivalfeltet.

Først til hva vi har fått til: De tre siste årene har andelen kvinnelige artister, eller band med kvinnelige medlemmer vært 48 – 49 %.

Og hvordan har vi fått det til? I stor grad har vi svart på kulturministerens utfordringer, før de ble gitt denne uka i Dagens Næringsliv.

Vær målrettet.
Vi har ikke tallsatt et mål om hvor jevn balansen må være, men vi har satt balanse på agendaen, i alle deler av vårt arbeid. Vi har tro på at bredde i programmet er en av våre største styrker. Med bredde mener vi både musikalsk og at artistene skal gjenspeile publikum i stor grad. Både på og foran scenen har vi godt voksne, ungdommer, kvinner, menn, folk med ulik bakgrunn, livsstil og interesser. Vi håper å ha det samme mangfoldet blant artistene, som på gressletta nedenfor. For å sikre at vi har denne bredden har vi telt og fulgt med; Vi har telt kjønn på artister, vi har hatt et øye på nasjonalitet, på geografi, på sjangeruttrykk og bakgrunn.

I arbeidet med programmeringen av festivalen er kjønn et hyppig tema, og vi har et ønske om et program med kvinner i sentrale roller innen mange musikalske uttrykk og på alle nivåer av plakaten.

Det er mange hensyn å ta når man setter sammen et variert hovedprogram med rundt 90 konserter, blant annet å oppnå en god balanse når det gjelder musikkmiljøer og stilarter. At man strekker seg etter å få et godt sammensatt program på flere nivåer, lar seg ikke alltid forklare med diagrammer.

Ta ansvar.
Noen nevner at det er vrient å finne gode kvinnelige alternativer til festivalprogrammene. Selv om kvinners deltakelse ikke er like synlig i alle musikkuttrykk vi jobber med, opplever Øya det ikke som noen stor utfordring å komme opp med gode forslag og ideer. Vi opplever heller ikke at det å balansere kjønn går utover kvalitet eller kommersialitet slik kommentarfeltet i sosiale medier kan tyde på at mange bekymrer seg over. Slår man sammen tallene for reine kvinnelige artister band og band med begge kjønn utgjør dette 48% av det foreløpige programmet. Vi har aldri vært stoltere av et program rent kunstnerisk – og salget har aldri gått bedre.

Vi synes også at ambisjonsnivået bør være litt høyere og at diskusjonen gjerne kan ha noen flere elementer enn det som går igjen i de årlige mediesaker. Vi tror det er viktig å vise fram kvinner i ulike roller på scene og hos arrangørene for å inspirere og skape tilvekst hos nye generasjoner. Vi har stor tro på flere kvinnelige festivalledere, låtskrivere, heltidsmusikere, produsenter, trommeslagere, bookingagenter, DJs, saksofonister og musikkgründere i årene som kommer.

For Øya sin del er arbeidet i kulissene minst like viktig som det plakatene våre viser. Ser man på de siste årenes statistikk er over 55% av vårt publikum, 45 – 50 % av vår stab og omtrent to tredjedeler av våre frivillige kvinner.

Kartlegg.
Hvert år har vi en lang liste med kvinnelige navn som av ulike grunner blir nødt til å vente til framtidige Øyafestivaler, men som vi gleder oss til å presentere for et stort publikum i Tøyenparken. Vi ønsker å tilby de beste konsertopplevelsene, og det inkluderer selvsagt kvinnelige soloartister, band med kun kvinnelige medlemmer og band med kvinner i ulike roller.

Bidra til endring.
Gjennom vårt fokus på og arbeid med kjønnsbalanse bidrar vi selvsagt til endring. Vi har en kjønnsbalanse både på plakaten og andre deler av organisasjonen vi kan være relativt stolte av, selv om vi ser at vi fortsatt har en vei å gå på andre områder.

Vi skulle ønske at også mediene ville bidra enda mer med å kjøre en flersporet debatt, og vise fram de gode forbildene som faktisk finnes. Mediene synes lite villige til å synliggjøre de framskrittene mange av oss faktisk har gjort innen kjønnsbalanse og booking. Det er synd, for å øke tilfanget av kvinnelige artister er det viktig å vise fram de gode forbildene og vise hvilke muligheter som finnes.

Om man skal danne seg et bilde av kvinners muligheter og roller i norsk musikkliv, bør mediene også bli enda flinkere til å løfte blikket fra festivalplakatene. Vi forstår at dette er en enkel øvelse som lett skaper overskrifter, men vi håper man ikke i så stor grad velger det samme sporet hvert år. Når aviser har forsidehenvisninger om at en avbildet artist er en av få kvinner på norske festivaler i sommer, blir det for lettvint. Hos oss kan du sette opp ditt helt eget festivalprogram hver dag, med kun fantastiske kvinnelige artister. Øyafestivalen består av mange dyktige kvinner i mange roller, og vi ønsker oss flere.

Vi støtter intensjonene som ligger bak tiltak som Keychange, men har selv valgt å ikke tallfeste noen målsetting. Temaet står uansett høyt på vår agenda, bevisstheten har økt hos oss de siste årene, og vi kan vise til at det har gitt gode resultater. Til tross for at vi er en av landets mest kjønnsbalanserte festivaler, ønsker vi å strekke oss enda lenger i å ha bredde i fremtidens Øya-programmer. At vi ikke tror et fastspikra tallmål for kjønnsfordeling er den beste måten å skape varig bredde på, betyr ikke at vi ikke vil fortsette å løfte fram mange gode kvinnelige forbilder, både i stab og program.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske

Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske

I en tid der demokratiet står på spill får begrepet skyldfølelse renessanse.

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner

Dette er platene du pakkar med deg i lag med krimromanen, kvikklunsjen og appelsina.

Nyhet! Ballades festivalguide

Nyhet! Ballades festivalguide

Vi lanserer Ballades festivalguide, som vil samle musikkfestivaler over hele landet, gjennom hele året.

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal

Ballade radio: Varm opp til metalfestivalen med den heite debatten om hatytringer i black metal fra fjorårets festival, med et sterkt internasjonalt panel.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.

Spellemannsnominerte Why Kai dro på turné til Japan, og fikk både nye fans og eksistensiell angst.

Mørk kveldssang med Michael Krohn

Mørk kveldssang med Michael Krohn

Nylig ble det kjent at Michael Krohn legger opp som vokalist på grunn av sykdom. Her er hans siste nachspiel som sanger.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio