© Tellef Øgrim

Bylarm Black: Vi skal ha flere kvinnelige artister

Ja, det er for dårlig. Ja, vi skal endre det. Utstillingsvinduet for metall lover å finne flere kvinnelige utøvere.

Kalender

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

Roger Arve Vigulf og strykere

26/05/2024 Kl. 19

Vestfold og Telemark

Ensemble Ernst på Ridehuset

26/05/2024 Kl. 18.00

Oslo

– Er det for få kvinner på scenen, og skal Bylarm Black bli bedre på kjønnsbalansen?
– Ja. Det bør vi. Ja. Det skal vi.

Erlend Gjerde leder «metallfestivalen-i-festivalen» Bylarm Black, som har kommet i søkelyset da Dagens Næringsliv telte antall kvinner på landets musikkfestivalscener. En «verstingkategori» er nemlig metall, der sjangeren trekker snittet ned for Bylarm, slik DN skrev om tidligere i uka. Også tidligere år har media pekt på hvor usynlige kvinnene er i denne sjangeren som er så viktig for Norge i internasjonale sammenhenger.
– Vi jobber med saken. Det er faktisk en økning av kvinner på Bylarm Black, tro det eller ei, beskriver Gjerde til Ballade.

– I år hadde vi fem av 18 band med kvinnelige medlemmer. Nå sitter ikke jeg på et tall på utøvere på verdensbasis, det har vi faktisk prøvd å researche flere ganger. Men om andelen utøvere som er kvinner skulle være en 2-3-4-prosent på verdensbasis så tror jeg ikke det er feil – så det sier seg selv at 50 % er mye mer utfordrende i akkurat sjangeren vår.

Ballade skrev om Bylarms mål om 50/50 fordeling, og dessuten om sentrale metallaktørers visjoner for å øke kjønnsbalansen blant utøvere her. Norges aller første nominerte kvinne i metall-kategorien i Spellemann, Sylvaine, sa til Ballade:
– Det hadde hjulpet hvis menn ikke så ofte ser ned på oss. Jeg ser ikke på meg selv som først og fremst et kjønn. Men jeg blir jo møtt med mye fordommer, som når noen skal forklare meg ting – og det kan være ting som jeg vet bedre enn dem – bare fordi jeg har pupper. Litt mer åpenhet og å ikke bli møtt med så mange fordommer hadde hjulpet (…) Det er ikke akkurat å bli oppmuntret, beskrev Sylvaine.

– Nå er det et uttalt mål å jobbe mot 50/50 kjønnsfordeling. Jeg er glad for at vi har bundet oss til målet, sier Gjerde. Han snakker om det såkalte Keychange-manifestet, som Bylarm har signert.
– Fordi det er et virkemiddel for å prøve å påvirke i rett retning. Jeg ser folk peker på hvor få det er å ta av, hvor mange flere menn som er medlem av opphavs- og utøverorganisasjonene, men om man bare peker på hvor vanskelig det er, går man jo glipp av masse muligheter, sier Gjerde til Ballade.
– De åpenbare positive sidene ved å ha en likestilt musikkverden – om du snakker publikumsutvikling, kvinner på konsertene, i det hele tatt i et kommersielt perspektiv … jeg har alt å vinne på å få inn flere jenter, mener Gjerde, som også spiller i band sjøl, og driver plate- og distribusjonsselskapet Indie Recordings.

– Med 85 % menn blant dem som streamer musikken til Indie, tenk alt jeg har å tjene om vi kan få like mange kvinner til å streame!

Med andre ord:
– Det er veldig mange gode grunner til å ønske kvinner inn som gode forbilder. Vi må bare fortsette å lete etter de gode bandene.
– Vi skal ikke være blant dem som setter oss ned og sier «nei, dette blir vanskelig» og bare holde opp dét som et forsvar. Vi ønsker å endre det, i motsetning til en del aktører som hele tida må peke på at andelen er så lav at det er ikke noe å gjøre med det, sier Erlend, og peker på noen facebook-debatter i kjølvannet av årets «tellesak» om lav kvinneandel blant opptredende musikere på festivalene. Også i tidligere års debatter har bransjeaktører gjerne pekt på hvor få kvinner man egentlig finner på agentenes lister over tilgjengelige band for den gjeldende sesongen, men Gjerde mener altså de må begynne i andre enden.

– Men hvordan?
– Det beste vi kan gjøre er å booke kvinner – på grunn av signaleffekten. Se på ringvirkningene i at Bylarm, og dermed Bylarm Black, er en arena for andre bookere, for selskaper å finne artister å satse på. Slik kan de vi booker nå ut, mener Gjerde. Han peker også på at på bransjetreffet Bylarm Black er de opptatt av å ha kvinnelige deltakere, gjester, moderatorer, på tvers av industrien.
– Det har også vært en overrepresentasjon av menn blant bakmenn, sier Gjerde om metall-delen av musikkbransjen.

– Det er ikke sikkert Black er det som vipper balansen rett med det første – men våre tall kommer også til å bli bedre, lover Gjerde.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.