Darkthrone - fv: Nocturno Culto og Fenris (Foto: www.moonfog.no)

Alarmkandidatene er klare – Darkthrone nekter nominasjon

Alarmprisen skal deles ut for femte gang på Rockefeller i Oslo 5. februar, og de nominerte artistene er nå klare. Men ett band skiller seg klart ut i mengden av kandidater til prisen, og forlanger nå å bli strøket fra Alarm-listene. – Vi spiller ekte og ærlig black metal, og har ingen interesse av å være med på dette sirkuset, sier Gylve Fenris Nagell i Darkthrone til Aftenposten i dag. – Dette må vi diskutere innad i styret, sier Alarm-general Svein Bjørge.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

Kings of Convenience, Tussler, Annie, Gåte, We og Euroboys er alle er med i flere kategorier i nominasjonene til Alarmprisen 2005, som ble offentliggjort onsdag kveld på John Dee og i NRK-programmet Lydverket. I metal-klassen er Darkthrone en av fem potensielle prisvinnere, men ikke om det får være opp til medlemmene selv.

Trommeslager Gylve Fenris Nagell utgjør sammen med vokalist og gitarist Nocturno Culto det myteomspunnede norske black metal-bandet, som debuterte med ”Soulside Journey” i 1990, og siden har gitt ut bl.a. ”A Blaze In The Northern Sky” (1992), ”Under A Funeral Moon” (1993), ”Panzerfaust” (1995), “Ravishing Grimness” (1999) og ”Plaguewielder” (2001). Nå var de nominert til Alarmprisen for årets ”Sardonic Wrath” – deres ellevte album så langt i anti-karrieren.

— Vi jobber begge to heltid ved siden av bandet for å slippe å være med på noe som helst som smaker av show, glitter og stas, uttaler Fenris til Aftenpostens Cecilie Asker i dag. – Spellemannprisen må man i hvert fall melde seg på, men her er vi blitt tvunget med på noe vi ikke ønsker å bli forbundet med. Nå har vi sendt en høflig anmodning til sirkusdirektør Svein Bjørge om at nominasjonen skal bli trukket tilbake.

— Musikk er ikke ment å være en konkurranse, ideelt sett burde ikke en plate bli vurdert før etter 15 år, da først kan man forstå dens virkelige betydning. Jeg skjønner selvfølgelig at det er utopi, men det betyr ikke at vi er forpliktet til å være med på alt som skjer i musikkbransjen, sier musikeren videre.

Alarm-initiativtager Svein Bjørge uttrykker overfor Aftenposten forbauselse over kompromissløsheten til Darkthrone.

— Vi har aldri opplevd at et band har ønsket å trekke seg fra Alarm-prisen før, derfor er dette en avgjørelse som må behandles av styret. Uansett kommer jeg først til å kontakte bandet for å forsikre meg om at de står på sitt, sier Bjørge til Aftenposten i dag.

Langt større begeistring for Alarm-nominasjoner synes å råde i Bergen, der BRAK uttrykker stor glede over at hele tolv nominasjoner er gått til byens egne artister.

Både nykommeren Annie og Kings of Convenience kan komme hjem med tre priser hver. Tre av fem nominerte til Videoprisen er Bergensband (Ugress, Sondre Lerche, Kings of Convenience). Andre nominerte fra Vestlandets hovedstad er Enslaved (i metal-kategorien), Ralph Myerz and The Jack Herren Band (elektronika, live) og Sissy Wish (i klassen for Årets nykommer).

Til Bergensavisen uttalte Svein Bjørge i går at ”Bergen blir bare bedre og bedre”.

— Den såkalte Bergensbølgen virker fortsatt like reell. Det er et eller annet som Bergen får til som andre byer ikke får til. Jeg velger å tro at organisasjoner som Brak har betydd mye, sa Bjørge til BA:

— Jeg merker at bergensartister har evnen til å hjelpe og støtte hverandre. Det er ikke en selvfølge, absolutt ikke i Oslo.

Den komplette listen over årets Alarm-nominerte er som følger:

Rock:
We: Smugglers
Gåte: Iselilja
International Tussler Society: International Tussler Society
Euroboys: Soft Focus
Gluecifer: Automatic Thrill

Pop:
Thomas Dybdahl: One Day You’ll Dance For Me, New York City
Annie: Anniemal
Bertine Zetlitz: Rollerskating
Kings of Convenience: Riot On an Empty Street
Minor Majority: Up For You & I

Metal:
Enslaved: ISA
Mayhem: Chimera
Darkhrone: Sardonic Wrath
Red Harvest: Internal Punishment Programs
Khold: Mørke Gravers Kammer

Hiphop:
Gatas Parlament: Fred, Frihet & Alt Gratis
Jaa9 & OnklP: Sjåre Brymæ
Madcon: It’s All a MadCon
Tungtvann: III: Folket Bak Nordavind
Karpe Diem: Glasskår

Electronica:
Illumination: The Poppy Rocks
Ost & Kjex: Some, But Not All Cheese Comes From the Moon
Snuten: We Are the Future
Mental Overdrive: 083
Ralph Myers & The Jack Herren Band: Your New Best Friends

Jazz:
The Thing: Garage
Susanne & the Magical Orchestra: A List of Lights and Buoys
Wibutee: Playmachine
Lars Horntveth: Pooka
Scorch Trio: Luggumt

Årets låt:
Euroboys: One Way Street
Kings of Convienience: I’d Rather Dance With You
National Bank: Tolerate
Jim Stärk: Morning Song
Annie: Chewing Gum

Live:
We
Ralph Myerz & the Jack Herren Band
Thomas Dybdahl
The International Tussler Society
Gåte

Video:
Ugress: Manhattan Sapphire
Sondre Lerche: Two Way Monologue
Ravi & DJ Løv: Dødssøt
Wibutee: We Are in Space, So Are You
Kings of Convenience: I’d Rather Dance With You

Årets nykommer:
Sissy Wish
Bonk
Samsaya
The Beautiful People
Annie

Den åpne publikumsavstemningen er allerede i gang på Alarms nettsider: www.alarmweb.org. Her kan interesserte også lese mer om de enkelte utgivelsene og artistene som er nominert. Selve prisen blir delt ut på Rockefeller i Oslo 5. februar 2005, med Marte Stokstad og Kyrre Holm Johannesen fra Petre som programledere.

Artikkelen i dagens Aftenposten kan du lese på denne lenken.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i klaver

Norges musikkhøgskole (NMH)

Innholdsprodusent digital formidling

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Ung i Kor Nord

Kommunikasjonssjef

Stormen Konserthus KF

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev