Alarm-plakat

Alarm på lørdag

Den nye norske musikkprisen Alarm deles for første gang ut på Rockefeller i Oslo lørdag kveld. Evenementet vil direktesendt på både Petre og landets studentradioer. Ballade har forsøkt å gjette seg til hvem som vil stikke av gårde med årets priser – og tar helt sikkert dundrende feil.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Nå har et stort antall fans og nettbrukere sagt sin mening, der det i kategorier som Årets Metalalbum har kommet inn opp mot 20 000 stemmer. Flere av de nominerte har tydeligvis satt i gang et stort apparat rundt seg og sitt, noe som gjør at også en rekke stemmer er kommet inn fra utlandet.

Nettstedet til Alarm har hatt en halv million treff, og det er til sammen blitt avlevert over 75 000 stemmer. Publikumssstemmene teller femti prosent, mens de 52 avleverte fagstemmene til journalistene vektes like mye. Selv om det finnes kandidater som leder nokså soleklart etter at nettstemmene er talt opp, er altså ingenting avgjort før avgjørelsene leses opp fra scenen på Rockefeller lørdag kveld.

Vi i Ballade skal langt i fra påberope oss noen clairvoyante evner, men drister oss likevel til å komme med noen tips. Utgangspunktet her er at journalistene vil stemme noe mer konservativt enn publikum – dels fordi man neppe har like god oversikt i alle kategorier, og dels fordi norske musikkskribenter gjerne er ganske enige om tingenes tilstand. På den annen side ville ingenting glede oss mer enn om vi tar feil.

Her er uansett Ballades tips til årets Alarm-vinnere:

Årets Popalbum: Briskeby. Det er ut i fra salgstall og oppslag i pressen liten tvil om at Lise Karlsnes & co. har laget Årets Popalbum i Norge. Men også Bergensbaserte Sister Sonny er et spennende band, og leder i utgangspunktet nettavstemmingen. Øvrige nominerte: Bertine Zetlitz, Ai Phoenix, St. Thomas og Karen Jo Fields. Av disse er det nok bare Zetlitz som eventuelt kan spise inn noe av forspranget

Årets Rockalbum: Motorpsycho. Motorspycho er rimelig overlegne i den nå avsluttede nettavstemningen, og har tradisjonelt sett også kritikerne på sin side. Øvrige nominerte: Cato Salsa Experience, Gluecifer, Euroboys, Ricochets og Amulet.

Årets Metalalbum: Immortal. Antagelig avstemningens mest åpne kategori. Immortal har en stor internasjonal fanskare, men det er få norske anmeldere som har viet albumet deres særlig oppmerksomhet. Mayhem vil antagelig score en del stemmer på grunn av et veletablert navn, mens Theatre Of Tragedy og Borknagar også har ligget høyt under det åpne stemmegivingen. Og Einherjer skal i følge eksperter ha levert et av genrens beste album i år. Vi helgarderer, og lar Mayhem være delt favoritt med Immortal.

Årets House/Technoalbum: Illumination. Magefølelsen sier at ”Telle samleplate” vil gå av med seieren her, men spørsmålet er om ikke kritikerne heller har gitt stemmene sine til et ”ordentlig” album enn til en samleplate. Både Nils Petter Molvær og Biosphere er troende til å hale i land en god del fagjury-stemmer, mens Motion Control og ”Prima Norsk”-samleplaten neppe vil nå helt opp.

Årets HipHop/Rapalbum: Tungtvann. Det skal skje ganske mye rart om ikke Tungtvann blir den klareste vinneren av alle, selv om de skandaløst nok ikke ble nominert til Spellemannpris i kategorien Dance/Hip Hop. Pen Jakke kan saktens få et visst outsider-stempel, men det blir mest for syns skyld. Øvrige nominerte er Tommy Tees ”Scandalnavia», Klovner i Kamp og Diaz.

Årets Låt: Briskeby (”Propaganda”). ”Propaganda” er nok årets låt på flere vis, og brøytet vei for den enorme suksessen ”Jeans For Onassis” skulle bli. Men også Tungtvann med partyplagen ”Ubudne Gjesta” er en mer enn solid kandidat, og fortjener kanskje å vinne i kraft av nordnorsk saft. Her er det nokså jevnt løp blant nettbrukerne, der bare 13 prosent skiller mest og minst populære låt. Øvrige nominerte: Motorpsycho: ”Walkin With J”, Euroboys: ”Turn That Sound Up”, Cadillac: ”Two Times More”, Martine & Mirejam: ”Go To The Beat”, Annie: ”Greatest Hit”, Kings Of Convinience: ”Toxic Girl”, Xploding Platix: ”Treat Me Mean», Anneli Drecker: ”All I Know” og Ai Phoenix: ”This Is Close” .

Årets Norske LiveBand/Artist: Motorpsycho (Satyricon). En liten gardering også her. Satyricon leder avstemmingen soleklart, men har knapt spilt live i Norge i inneværende år. Det kan gi muligheter for Motorspycho, mens Spellemannsnominerte Ricochets kanskje kan være en ørliten outsider her. Ellers er dette et sterkt felt, med videre kandidater som Big Bang, Cloroform, Cadillac, Jaga Jazzist og Atakama .

Årets Overraskelse: Briskeby. Her formoder vi at norsk musikkpresses konservatisme står sterkere enn selv Janteloven. Men Kim Hiorthøy hadde vært et mer dristig valg, og St. Thomas og Karen-Jo Fields fortjener også sine stemmer.

Årets Plateselskap: Telle. Her kan Bergensbaserte Telle ta igjen det de eventuelt måtte miste i House/techno-kategorien. Nærmeste utfordrere er kanskje Racing Junior og dBut, men også Smalltown Supersound og Rune Grammofon har gitt sterke plater i år, og fortjener oppmerksomhet.

Årets Nettside: Moonfog. Black metal-selskapet Moonfogs hjemmesider er de som skiller seg ut her, siden de øvrige nominerte alle er rene nettaviser/nettfanziner. Men både Panorama.no og Nattguiden.no kan gjøre det bra, om vi skal dømme etter publikumstallene så langt. De to øvrige nominerte er Preik.com og Ballade, og vi har ikke forberedt noen takketale. Men det har vært morsomt å få være med.

Lørdag kveld får vi altså se hvor feil det er mulig å ta. Billetter til arrangementet selges på Posten eller på døren, og følgende artister vil innta scenen denne kvelden: Tungtvann, Sister Sonny, Ricochets, Corvine, Cadillac, Boy, Xploding Plastix, Illumination, St.Thomas, Karen Jo Fields, Magnet, Vidar Vang og Euroboys. Anneli Drecker og Harald Are Lund er verter for kvelden, mens en rekke av Norges fremste underholdere vil stå for såkalt ”akademiske prestasjoner”.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.