Fotoutstilling Øya/Foto: Tore Fredenlund

50-årsmarkering av Norsk Rock på Grünerløkka

Lørdag 23. august markeres Rocke-Oslo 1958-´59 under Grünerløkka-dagene på Olaf Ryes Plass.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

I tidsrommet 13.00-18.00 blir det førstkommende lørdag et tett program på Olaf Ryes Plass.

Popsentereret i Oslo (Schous Kulturbryggeri) presenterer fotoutstillingen “Norske Rocke-pioneerer” fra de første nordiske mesterskap i rocksang på Jordal Amfi. I tillegg blir det live-intervju av Roald Stensby (vinner av Nordisk 1959) & Gerd Johansen fra P4, – (Øyenvitne til datidens rockeopptøyer), samt konserter med Eigil Berg (New Jordal Swingers), gitar-legende Svein Finjarn, samt The Lucky Bullets og DJ Razorback.

Om prosjektet skriver arrangørene:

Egentlig kom Rock´n´Roll til Norge allerede i 1955 med pøbelungdoms filmen “Blackboard Jungle” eller “Vend Dem Ikke Ryggen” som den ble hetende på norsk da den ble satt opp på Saga Kino i Oslo. Filmen åpnet med Bill Haleys låt “Rock Around The Clock”, som har blitt stående som startskuddet for rocken verden over.

20. September 1956 hadde filmen med samme navn premiere på Sentrum Kino i Oslo, noe som etter filmen førte til bråk og opptøyer i gatene rundt. Året etter i 1957 gjorde den populære engelske rockeren Tommy Steele 2 konserter i Oslo, bla. på Stratos, men det var i 1958 og ´59 norsk rock selv for første gang fikk markert seg.

1958 var året de første norske rocke-platene kom, med datidens Rocke-konger Rocke-Pelle og Per-Elvis Granberg. I 1959 kom plater med Roald Stensby og Jan Rohde og sammen har disse fire blitt stående igjen som symbolene på rocken i Norge på 50-tallet.

Andre navn som Little Sophus, Odd “Smiling Tommy” Gisløy samt den stadig aktive gitar-legenden Svein Finjarn, bør også nevnes når det første kapittelet av norsk rocke-historie skal skrives.

20 August 1958 ble det for første gang arrangert Nordisk Mesterskap i Rocksang, på Jordal Amfi i Oslo. Deltakerne ble trukket ut via kretsmesterskap og dessuten under NM i Rock på det nå legendariske Bygdøy Sjøbad. Da en svenske ved navn Little Gerhard vant på Jordal ble det bråk fra flere tusen publikummere; salen krevde at Per-Elvis Granberg som kom på 4 plass, skulle bli vinneren og ropte taktfast: “ned med dommer´n”!

Per-Elvis selv måtte stikke av fra Jordal i en taxi, hjem til Øvre Foss på Grünerløkka. Det gikk ikke lang tid før en stor folkemengde samlet seg utenfor oppgangen hans og ringte på i Sannergata 5, mens de taktfast ropte på Per-Elvis.

I 1959 var det Roald Stensby som vant. Roald er den eneste gjenlevende av de fire store norske. Selv bodde han på Sagene på den tiden og har et hav av gode historier om hva som skjedde da rocken kom til Norge. Det samme har intervjuer Gerd Johansen som også opplevde tiden i Oslo på nært hold.

Parken Olaf Ryes Plass; Grünerløkka
Lørdag 23 august 13.00-18.00

Kl.13.00 DJ Razorback
Kl.14.00 Eigil Berg & Svein Finjarn m/ The Tomcats
Kl.15.00 Roald Stensby & Gerd Johansen
Kl.16.30 Lucky Bullets
Kl.17.15 DJ Razorback

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev