Fotoutstilling Øya/Foto: Tore Fredenlund

Norske rockepionérer

Det er 50 år siden de første ”Nordiske mesterskap i rocksang” på Jordal Amfi. Under Øyafestivalen presenterer Popsenteret i Oslo en unik fotoutstilling med bilder fra 1959 og senere.

Kalender

Cute Aggression

30/09/2022 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera 1. oktober

01/10/2022 Kl. 15:30

Oslo

Cikada duo på Nødutgangfestivalen

01/10/2022 Kl. 20:00

Nordland

Når 10 000 mennesker samles i Middelalderparken 6-9. august skjer det i en relativt harmonisk atmosfære. Slik har det ikke alltid vært. Det er 50 år siden ”Nordisk mesterskap i rocksang” for første gang ble arrangert på Jordal Amfi i Oslo foran 10 000 elleville publikummere. Den gang endte det hele i opptøyer og kaos.

Popsenteret presenterer noen av Tore Fredenlunds unike bilder fra dette og det påfølgende mesterskapet under årets Øyafestival. Det gir en mulighet til å se noen av våre første rockestjerner og oppleve noe av den opphetede stemningen som rådet i denne pionértiden.

Da rocken kom til Norge

Inspirert av filmer som ”Vend dem ikke ryggen» (1955) og «Rock Around the Clock» (1956) ble rock’n’roll et viktig ungdomsuttrykk også i Oslo på 50-tallet. Byens mange fritidsklubber ble et viktig møtested for det som skulle bli noen av landets aller første rockestjerner.

13. august 1958 arrangeres det første Oslomesterskap i rock på Bygdø Sjøbad. Odd Gisløy (Smiling Tommy) stikker av med seieren og blir dermed en av de tre norske representantene på Nordisk mesterskap i rock sammen med Rocke-Pelle (Per Harald Hartvig) og Per «Elvis» Granberg.

20. august 1958 samles cirka 10.000 tilskuere på Jordal Amfi. ”Nordens rockekonge” skal kåres. De tre norske kandidatene skal kjempe mot svenskene Boris og Little Gerhard, samt danske James & His Jamesmen.

Opptøyer på Jordal og norsk revansj

Svenske Little Gerhard blir kåret som vinner, og dermed bryter kaoset løs på Jordal. Publikum brekker opp benker, og lar flasker, sko, sykkelpumper og annet egnet løsøre regne over dommerpanelet som måtte rømme fra åstedet. Dagen etter kunne avisene melde om ”alvorlige rock’n’roll-opptøyer”.

I 1959 er det duket for norsk revansj på Jordal. Sjarmøren Roald Stensby blir velfortjent kåret til nordisk mester etter profesjonell fremførelse og slåsskamp med en uknuselig hvit gitar.

Unike bilder

Tore Fredenlunds bilder fanger stemningen fra dette historiske arrangementet både på scenen og ute blant publikum, og ikke minst fra kaoset som utartet seg etter at Little Gerhard ble kåret som seierherre.

Popsenterets utstilling inkluderer også bilder fra det andre nordiske mesterskapet i rock året etter, da vår egen Roald Stensby vant og ble kronet som hele Nordens rockekonge.

Bildene er trykket på store aluminiumsplater og vil stå ute i vannspeilet under hele festivalen
Utstillingen åpnes onsdag 6. august klokken 14.00 av Roald Stensby, Nordens rockekonge i 1959. Utstillingen varer til og med 9. august.

Det er Popsenteret som melder dette. Mer informasjon finnes på deres hjemmesider.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev