hausmania

Siste sjans for kulturhuset Hausmania

Kulturhuset Hausmania ved Akerselva i Oslo er et av de mange alternative kulturtiltakene som frister en usikker skjebne i dagens privatiseringsvennlige, politiske klima. Statsbygg har vedtatt å selge bygget, oghele eiendomsmassen på 5000 kvadratmeter vil etter planen bli lagt ut for salg i juni. Nå setter det brukerstyrte kulturhuset inn en motoffensiv i form av en ukes festival, som krones med at stedet i år er oppført som scene under Musikkens Dag kommende lørdag.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Grunnleggende idèer bak Hausmania er i følge brukerne selv at det er ”en menneskerett å ha en trygg bolig, og å få muligheten til å uttrykke seg kunstnerisk”.Prosjektet bygger på tanken om at ansvar og makt bør ligge mest mulig hos det lokale samfunn, noe som i følge initiativtagerne blir ”spesielt viktig for å motivere og stimulere ungdom, de som arbeider med kulturlivet og de gruppene som på ulike måter ofte faller utenfor dagens kommersielle arbeids- og bomønster.”

Hausmania har til nå mottatt i underkant av en million kr gjennom forskjellige støtteordninger for kultur i Norge, og både Kulturrådet, Musikkverkstedordningen og Oslo Kommune har bidratt til at kulturhuset har blitt en realitet. Antall timer med frivillig arbeid og engasjement fra husets brukere utgjør i følge brukernes egne tallrundt regnet 7 millioner kroner i arbeidsinnsats, samt ytterligere en million i materialer.

Hausmania har ca. 20 øvingslokaler for rundt førti band, og tilbyr også omkring 30 atelierer til malere og andre kunstnere. I tillegg rommer bygningene rundt ti lokaler for bl.a. designere, smykkemakere og skribenter. Her finner man også Hausmannsgate Teater, som er bygget opp av Lars Øyno, med støtte fra Kulturrådet. Teateret er hovedarena for Øynos Grusomhetens Teater, men leies også ut til andre grupper og forestillinger. Hausmania har også tre gallerier, fire teatergrupper, egen MC-klubb, skateboardhall, håndverkshall, internettkafe, bokkafe, bibliotek, kino og møtelokaler. Eritreisk kulturgruppe og Urfolkgruppen fra Latinamerika holder også til her.

Nå er alt dette truet av salg til private næringsinteresser. Kulturhuset Hausmania inviterer derfor til en ukes kulturmøsntring, toppet av Musikkens Dag i Øvre Bakgård lørdag 7.juni fra kl.13 til 19, og Siste Tjangs i Skatehallen og Nedre Hall samme kveld, fra kl.22 til klokken tre om morgenen. Inngang er nedre elvebakke, Hausmannsgate 34.

Hele uken, fra tirsdag til og med lørdag, skal det truede kulturhusetforsøke å sette et positivt fokus på sin egen virksomhet, som har erstattet forfall og rusproblemer i nærmiljøet. Programmet vil være variert, og omfatter bl.a. stands, gjøgleri, film, performance, stuntkunst, servering og full aktivitet gjennom hele uken.

Det hele tyvstarter klokken 14 mandag 2. juni, med en pressepresentasjon av hele Hausmania-konseptet, samt live-opptreden med Hunapku. I tillegg vil Karsten Buhring Orkester spille lett jazz. En del av kunstutstillingen er åpen med arbeider av blant andre Synnøve Wetten og Monica Winther, samt en videoinstallasjon av OverlevelsesStrategene.

Tirsdag 3. juni er satt av til såkalt Poesislam, der også publikum vil få anledning til å komme med egne bidrag for åpen mikrofon. Onsdag blir det MusikkJam, der noen av Hausmanias egne musikere vil spille sammen i hittil ukjente og uhørte konstellasjoner. Jamvert er Kay Skogheim fra Boy og Bernard Briis Band. Marked Moskva vil også være her denne dagen.

Torsdag er satt av til et hip hop/grafitti-fokus, inkludert innslag med ska, funk, reggae og dancehall i bakgården. Det vil i tillegg bli liveutføring av veggmaleri og grafittikunst. Fredag 6. juni er annonsert som selve konsertdagen, der flere av de bandene som holder til på Hausmania vil vise seg frem.

Blant artistene som lørdag skal opptre med halvtimes mellomrom på Hausmania-scenen under Musikkkens Dag, finner vi Beautiful People, Cosmic Mojo, Beautybag, Skranglebein, Generators, Raastoff, Bernard Briis Band, The Honeyloops, Mean Martin, Plaster, Gatecrashers og Dead Ends.

I Skatehallen og Nedre Hall blir det fra klokken 22 Special Request, en ”roots-n-culture”-klubb med Ark Manifest, med Appendix og Carpe Diem som live-innslag, samt innslag med bl.a. Onkl P fra Dirty Oppland. I hallen under blir det chill out, dub og dansebeats med bl.a. Palace of Pleasure, DJ Blackmoon og Molo Mekaniske, som består av Felipe Rodrigez og Morpheus, som begge er signert til Planet Noise

— Videreutvikling av prosjektet Hausmania, og det mangfoldige livet som er skapt og fortsatt skapes der, vil nå i stor grad avhenge av statens og kommunens vilje til å prioritere tiltak for de ”uvanlige” brukergrupper som det i dag skapes få tilbud for, fremfor rent kommersielle hensyn, sier Hausmania-folket selv. Interesserte kan skaffe seg mer informasjon ved å gå til hjemmesiden www.hausmania.org.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.