Forsvarets Stabsmusikk (Foto:www.fsmk.no)

Opprop for militærkorpsene

Norges Musikkorps Forbund har rullet i gang et opprop i protest mot konsertstoppen for militærkorpsene. Men det haster å få skrevet under! Oppropet skal overleveres Forsvarets ledelse og Forsvarsdepartementet ved det som kan bli årets siste militærkonsert: Førstkommende torsdag spiller Forsvarets Stabsmusikkorps spiller Mozart, Schönberg, Nordheim og Richard Strauss’ «Fröhliche Werkstatt» i Universitetets aula i Oslo kl. 19.30.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Av Øyvind Holen

– Det begynner å ramle inn en del innspill til oppropet allerede, sier Harald Eikaas, musikksjef i Norges Musikkorps Forbund (NMF).

Da Ballade snakket med Eikaas hadde NMF bare rukket å publisere to ”underskrifter”, fra Trondheimsolistene og Norsk Komponistforening. Musikksjefen understreket videre militærmusikernes betydning som kulturarbeider og ikke minst forbilder for amatørkorps.

– Dette er snakk om 170 profesjonelle kulturarbeidsplasser, og jeg vet ikke nøyaktig hvor stor andel dette utgjør av Norges samlede musikerstillinger – men det er nok en ganske høy prosentandel. Militærmusikerne er dessuten viktige forbilder for alle på amatørnivå, og du kan sammenligne med fotball. All virksomhet speiler seg i det ypperste i sitt felt, og slik unge fotballspillere i Bergen speiler seg i Brann, speiler unge korpsmusikere seg i Forsvarets musikere. Det er ikke snakk om en nedlegging av korpsene, men at man lar de langsomt forvitre. På sikt vil dette føre til veldig svært uheldige konsekvenser for oss.

Militærkorpsene utgjør en liten del av Forsvarets samlede budsjett på 30 milliarder koner, men en stor del av kulturlivet, mener Eikaas. Militærkorpsene er nå i en situasjon der musikerne ikke står i fare for å miste jobben – men hvor de heller ikke har råd til å gjennomføre konsertproduksjoner.

— Det er også uheldig at denne saken har kommet frem i lyset samtidig med milliardsprekken i Forsvaret, spesielt når det ikke er noen sammenheng.

I Bergens Tidende går Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Rita Tveiten i forsvarskomiteen ut og sier at økte bevilgninger til de fem militærkorpsene må hentes fra Forsvarets eget budsjett – eventuelt i revidert nasjonalbudsjett til våren. Hun understreker at det aldri var Stortingets mening at 11 måneders spillepause skulle bli resultatet etter behandlingen av «Langstidsplan for Forsvaret 2005-2008» i juni i fjor.

– I meldingen fra regjeringen ble det foreslått at to korps, i Horten og i Trondheim, skulle legges ned, og de andre føres videre. Men mange av oss ønsket ikke det, og i forliket om langtidsplanen som vi i Arbeiderpartiet inngikk med regjeringspartiene, var det enighet om at alle fem skulle leve videre. Isteden måtte korpsene tåle ti prosent reduksjon i budsjettet. Vi presiserte også hvor viktig det er at korpsene er ute og er synlige, sier hun til Bergens Tidende.

Men konsekvensen av kuttet på ti prosent ble altså at korpsene ikke har økonomi til å gjøre konserter, med unntak av de arrangementene som allerede er finansiert. Tveiten tror korpsene kan få et forklaringsproblem ovenfor offentligheten når de ikke klarer å produsere musikk med et samlet budsjett på 100 millioner kroner.

— Ingen vil forstå om korpsene slutter å spille. De må være kreative med hensyn til å skaffe seg inntekter. Alle som spiller i korpsene er offiserer og derfor uoppsigelige. Men jeg vil tro at arbeidskraften deres kan leies ut, for eksempel til kulturskoler. Kanskje kan korpsene også kreve en femtilapp i inngangspenger til konserter som tidligere har vært gratis?

Her er oppropet til NFO, for å skrive under kan du sende en e-post til harald.eikaas@musikkorps.no:

ET SAMLET KULTURLIV KREVER AT FORSVARETS MUSIKKORPS SKAL FÅ LEVE!

Forsvarets ledelse har kuttet all driftstøtte til Forsvarets Musikkorps i 2005.
Et samlet norsk kulturliv (innen profesjonell musikkformidling, scenekunst, høyere musikkutdanning og frivillig musikkliv) oppfordrer Forsvarets ledelse til å sikre Forsvarets Musikkorps levelige arbeidsvilkår fremover. For under en promille av forsvarsbudsjettet kan forsvarskorpsene opprettholde sin virksomhet.

Forsvarets musikkorps er:
• Formidler av profesjonelle konserter til et stort publikum over hele landet
• Samarbeidspartner til store konsertproduksjoner, musikkteater og andre sceniske fremføringer
• Det største arbeidsmarkedet for blåser- og slagverksstudenter innen høyere utdanning i musikk
• Kulturelle motorer i sitt lokalmiljø der musikerne er svært viktige som lærere, dirigenter og instruktører i amatørmusikklivet og særlig for korpsbevegelsen.

Forsvarets Musikkorps har en flerhundreårig tradisjon. I 2005, når Norge feirer 100 år som selvstendig nasjon, legges denne virksomheten ned.

Vi krever at Forsvarets Musikkorps får leve og fortsatt være et kulturelt bindeledd mellom forsvaret og sivilsamfunnet.

Håper flest mulig svarer innen onsdag 26. 01.05 kl 12.00.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev