Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (Foto: Trym Ivar Bergsmo)

– Nei til driftsstans for militærkorpsene!

Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (FMKN) er det største heltidsansatte ensemble nord for Trondheim. I likhet med resten av Forsvarets Musikk, trues de nå med så godt som total driftsstans, skriver daglig leder ved Musikk i Troms, Knut Kirkesæther i dette innlegget. – Vår landsdel har ikke mange profesjonelle musikere. Det blir fra statlig hold gitt mer penger til teater og musikk til Stavanger by enn til hele Nord-Norge samlet! Derfor er nettopp FMKN så sentral for en rekke institusjoner her nord, sier Kirkesæther, som har fått med seg en rekke lokale kulturinstiusjoner på denne appellen til forsvarsledelsen og Stortinget.

Kalender

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Kirkesæther, daglig leder, Musikk i Troms

Undertegnede institusjoner vil med dette få uttrykke vår store forbauselse over at miltærkorpsenes virksomhet igjen vingeklippes. Ja, denne gang er det snakk om å beskjære slik at korpsene i realiteten får en så godt som total driftsstans.

For oss i nord gjelder dette Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (FMKN). Vi er alle mottakere av korpsets konserter, og svært ofte er de en viktig del av våre offentlige program. I mange tilfeller er det nettopp korpset som er den som muliggjøre en større samarbeidssatsning. Nylig ble forrige århundres kanskje mest sentrale klassiske verk – Stravinskijs ”Vårofferet” – framført i Nord-Norge for første gang siden urpremieren i 1913. Dette kunne skje takket være at korpset stilte sine musikere til disposisjon.

Vår landsdel har ikke mange profesjonelle musikere. Det blir fra statlig hold gitt mer penger til teater og musikk til Stavanger by enn til hele Nord-Norge samlet! Derfor er nettopp FMKN så sentral for en rekke institusjoner her nord. FMKN er det største heltidsansatte ensemble nord for Trondheim.

Vi reagerer både som kulturinstitusjoner og som skattebetalere på at forsvarsledelsen omgår Stortingets vedtak om at korpsene skal bestå og være aktive. Dette er en svært dårlig bruk av en verdifull ressurs, samtidig som det er svært dårlig personalpolitikk. Dette gjelder både musikere, men også de ulike korpsenes administrasjon som nå ser at et møysommelig planleggingsarbeide kastes overbord.

Vi krever at forsvarsledelsen omgjør sin beslutningen. Samtidig ber vi Stortinget om å legge nødvendig press på forsvarsledelsen slik at Stortingets egne vedtak følges opp.

For undertegnede institusjoner:

Musikk i Troms, v/daglig leder Knut Kirkesæther
Festspillene i Nord-Norge v/ direktør Birger Carlsen
Harstad Kulturhus v/direktør Ola M. Løkholm
Tromsø Kulturhus v /direktør Nora Kiil
Finnsnes Kulturhus v /direktør Odd Halvdan Jacobsen
Bodø Kulturhus v/direktør Ottar Olaussen
Musikk i Troms v /daglig leder Håkon Skoge
Musikk i Finnmark v /musikksjef Harald Devold
Tromsø Symfoniorkester v /direktør Finn Steffensen
Nordlysfestivalen v /direktør Ulf Jensen
Harstad Jazzklubb v /leder Jo Idar Dahlgren

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev