© Illustrasjonsfoto

Må gjenspeile bredden

INNLEGG: Norsk Komponistforening (NKF) er skeptisk til det foreløpige mandatet til Music Norway, skriver Åse Hedstrøm, styreleder i NKF.

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Kulturdepartementet meddelte i dag, 15. juni, at [link id=67703 title=»MIC og MEN blir slått sammen til et nytt organ med navnet Music Norway»]. Norsk Komponistforening (NKF) ser positive trekk med den nye modellen, men er skeptisk til det foreløpige mandatet.
Bredden må videreføres
Departementet trekker notene ut for å rendyrke Music Norways profil.
Kulturministeren er sitert i pressemeldningen: «Music Norway skal styrke posisjonen til norsk musikk og norsk musikkbransje i utlandet, samt legge til rette for økt salg og eksport». NKF er glad for at norsk musikkeksport styrkes, men erfaringsmessig kan slike sammenslåinger føre til at smale musikksjangre blir skjøvet til side. Dermed kan musikk med kortsiktig kommersielt potensiale bli prioritert.
NKF er opptatt av at det brede mandatet som MIC og MEN i dag har blir videreført. NKF mener at et organ som Music Norway må gjenspeile det norske musikklandskapet, og vi frykter for kunstmusikkeksporten som MIC i 30 år har hatt suksess med. Derfor må styresammensetningen i Music Norway gjenspeile bredden i norsk musikk.
Frykter for kunstmusikken
Norske komponisters musikk er godt kjent på en rekke internasjonale arenaer.
Komponister som Maja Ratkje, Rolf Wallin, Lars Petter Hagen, Øyvind Torvund og Lasse Thoresen har alle hatt suksess og interessen er økende. Det er tvilsomt om dette hadde vært mulig uten MICs innsats for den norske musikken. Vil det være mulig i fremtiden?
Vi frykter at Music Norway ikke har et tilstrekkelig mandat til å ivareta kunstmusikken. I pressemeldingen fra departementet går det fram at ballade.no og noteproduksjonen skal skilles fra MIC. Når noteproduksjonen blir fjernet fra MICs formidlingsvirksomhet, vil det vanskeliggjøre arbeidet med å promotere kunstmusikk. Den nye musikken, komponistene og publikum kan bli skadelidende.
Noteproduksjonen må videreføres
Vi er glade for at departementet ønsker å finne «en god, varig og fremtidsrettet løsning for noteforlags- og arkivvirksomheten».
Vi mener det bør innebære en videreføring av noteproduksjonen på det nivået den eksisterer i MIC i dag. Det er en utfordring å få til en god tilgjengelighet for virksomheten og få innlemmet den kommersielle delen (notesalg og utleie) i Nasjonalbiblioteket. Noteproduksjonen må styrkes med informasjons- og formidlingskompetanse.
Vi inviterer departementet og politikerne til en fruktbar dialog om å finne de gode løsningene i det videre arbeidet.
Åse Hedstrøm er styreleder i NKF

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this