Bård Vegar Solhjell (Foto: www.sv.no)

Bård Vegar Solhjell, SV: – Tenk større!

– Kultur er ikkje storpolitikk. Det er noko som kjem til sist, etter det andre og viktigare. Dette skal vi snu. Kultur skal ikkje vere eit side-tema, det skal vere sjølve saken, skriver partisekretær i Oslo SV, Bård Vegar Solhjell. I denne sommerhilsenen til Ballades lesere har SVs «kulturattaché» Erica Berthelsen også tatt en prat med listetoppene Ravi & DJ Løv – hva ville de gjort om de ble kulturministre?

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bård Vegar Solhjell, partisekretær, SV

Utan eit rikt kulturliv blir Noreg eit fattig land. Difor skal vi løfte kultur frå den litt ubehagelege posisjonen som festtale og sidetema, til ein posisjon midt i den politiske debatten. Der det høyrer heime. Kulturløftet dreier seg om dette. Om å bruke pengar, om å satse stort på kvalitet og å gje alle som vil ha det tilgang til kultur.

— Vi skal bruke pengar på kultur fordi vi vil vere ein kulturnasjon. Difor vil SV auke løyvingane til kunst og kultur til ein prosent av statsbudsjettet. Dette tilsvarer ein auke på om lag 1,3 mrd. Kroner på inneværende års statsbudsjett. Det skal også innførast ei eiga kulturlov.

— Det skal ikkje være størrelsen på lommeboka som avgjør om du skal kunne yte eller nyte god kunst. Difor skal vi gjennomføre ei storsatsing på at alle skal få tilgong til gratis kultur gjennom kulturskular og museum.

— Vi skal satse på profesjonell kvalitetsutøvarar. Innan film, musikk og scenekunst skal Noreg halde fram med å produsere topp kvalitet.

Kultur skal ikkje vere det første som vert kutta på i kommune Noreg, det skal bli det vi ikkje har råd til å skjere ned på. Kulturpolitikken er for viktig til å overlatas til marknaden åleine. Det offentlege skal ta ansvar for at vi har eit levande kulturliv over heile landet. Det er på tide å tenke stort.

Fra uke 29 vil du kunne lese hva kjente og ukjente folk mener om kultur på hjemmesida til sv (www.sv.no) og på hjemmesida til Blå (www.blx.no). Allerede nå kan du lese hva VG-liste toppene Ravi & Løv mener i en eksklusiv førpremiere til ære for Ballades lesere:

Navn: Ivar Chr. Johansen alias Ravi, Anders Løvlie alias DJ LØV
Yrke: Artist, artist og advokat
Alder: henholdsvis 29 og 27
Aktuell med: ny plate med Ravi & DJ Løv – «Den nye arbæidsdagn» (1ste plass på VG – lista uke 27)

Hvis du ble kulturminister i morgen, hva er det første du ville gått løs på?

Ravi: Innvandringspolitikken. Jo flere innvandrere, jo flere folk, jo mer kultur. Oslo har jo ikke nok folk til en fylle en liten jazzklubb en gang!

Løv: Jeg ville kledd meg i bunad og dratt sporenstreks til nærmeste stavkirke sammen med kongefamilien.

Hva er det verste som har skjedd kultur-Norge de siste åra?

Ravi: Museet i Bilbao er det verste som har skjedd Kultur-Norge de siste åra. De som tror at turister er lik kultur, tror at kultur er det samme som et litt artig, annerledes hus. Putt opp en frosk her og en skeiv opera der, så er kulturen i boks, liksom.

Løv: Den frosken på Tullinløkka er noe av det flaueste jeg har opplevd. Den skal angivelig være midlertidig, tipper den blir stående til Dovre har falt.

Din beste kulturopplevelse hittil i år:

Ravi: Det norske, norskspråklige reggae-gruppa Terroristene. Sjekk ut EP’en «Hei Bondevik!»

Løv: Method Man på Rockefeller. Overlegent.

Skal du stemme ved valget?

Ravi: Ja det skal jeg.

Løv: Jepp!

SV ønsker alle Ballades lesere en riktig god festival – sommer, vi sees på Quart’en, Kongsberg Jazzfestival, Molde Jazzfestival, Slottsfjell Øya og flere til!
Til alle arrangører ønsker vi all mulig lykke til!

Husk valgdagen 12. september – godt valg!

Bård Vegar Solhjell

Ps. Hadde Frp fått det som de ville hadde bevilgningene til kultur blitt kutta med 14,2 %, nesten 4 milliarder kroner. (kilde: Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett 2005)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev