Bak ordene live, med Lars Lillo-Stenberg, Rawdna Carita Eira og Brand Barstein (Foto: Eva Rose/ Frank Michaelsen/ Marie Lovise Somby/Árvu)

BALLADE LIVE med Lars Lillo-Stenberg og Rawdna Carita Eira

Bli med bak ordene hos Fritt Ord mandag 20. januar!

Kalender

Lørdagsopera

25/01/2025 Kl. 1400

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/01/2025 Kl. 1900

Oslo

Osloskolenes kammermusikkfestival

27/01/2025 Kl. 1700

Oslo

Du skal ikke være redd for å blande kødd og alvor, raseri og sårhet.

Du skal ikke nødvendigvis forstå det du skriver. Språket er både eldre, større og klokere enn deg.

Du skal stjele fra andre poeter og artister som gjør inntrykk på deg.

Du skal ikke være redd for å røpe deg. Også inni ser vi nokså like ut.

Disse rådene er hentet fra forfatter og sangdikter Håvard Rem, fra innlegget hans «Ti bud til en sangtekstforfatter i Dagbladet, helt tilbake i 2001.

Kanskje er det her noe av hemmeligheten bak hvorfor og hvordan sangtekster kan gjøre så stort inntrykk på oss. Språket, som vet mer enn vi selv vet. Det felles menneskelige, fordi vi opplever, føler og tenker nokså likt.

Når en sang og melodi beveger og berører oss blir opplevelsen større. Sammen forteller de oss at vi er del av noe mer, noe større, noe som er utenfor oss selv, og samtidig treffer de noe i oss som bekrefter at vi, den enkelte, har tilhørighet i noe andre har satt ord på og lyd til.

Sangdiktingen er like gammel som mennesket. Å dikte og å sette ord, lyrikk, til toner, er et behov og en mulighet mennesket alltid har utforsket: I arbeid, i kjærlighet, i sorg og i feiring. Fra antikkens kor som kommenterer handlingen i de store tragediene, middelalderens skalder som fortalte og sang historier, og ikke minst de folkelige balladene om riddere, legender og troll, til skillingsvisene med hjerteskjærende historier om barnedød og heltedåder som fikk klassen til å gråte i kor, og til dagens Nobelprisvinnende sanglyrikk og moderne katalog av sanger innen alle sjangre og formater.

Sangtekster bidrar til å speile offentligheten vi lever i, politisk, sosialt og kunstnerisk. Sangtekster bidrar til å bygge identitet og fellesskap, og er med på å danne vår felles kulturhistorie og kulturarv.

Artister, låtskrivere og sangdiktere som engasjerer seg for tekst, som ønsker å spre et budskap, og som bruker språket på nye måter, fortjener oppmerksomhet. Språket fortjener oppmerksomhet. Musikktekster er med på å utvikle dagligtalen, spesielt blant unge.

Det er interessant å se på utviklingen av språket, både i kulturhistorisk kontekst og individuelt – for eksempel hvordan tekstforfatterne tenker om sitt eget språk og sin egen utvikling som lyriker og artist.

Det er interessant å se på forskjellen mellom tekstforfattere innen ulike sjangre (for eksempel hiphop, pop, visesang, country), og det er interessant å sammenligne artister innenfor de ulike sjangerne – hvordan (eller om) de bruker norsk på en annen måte enn engelsk. Det er interessant å analysere ulike aspekter av musikklyrikk, snakke med skaperne og aktørene, og å sette det i samfunns- og kunstperspektiv.

Akkurat slik kan vi belyse et tema som ofte blir ignorert, og det er Ballades fremste intensjon med prosjektet Bak ordene. Det er per i dag ingen andre nasjonale dagsmedier som setter av tid og spalteplass på over lengre tid å utforske, analysere og undersøke sangteksten som del av det musikalske uttrykket i norsk musikkliv.

Vi er glade for å ha fått muligheten til å realisere Bak ordene, og ønsker alle hjertelig velkomne til å bli med på en samtale i levende live der sangtekster er i fokus.

Vi har med oss Lars Lillo-Stenberg, som også vil spille at par av låtene sine for oss, og den samiske dikteren Rawdna Carita Eira, som har skrevet sanger for blant andre Mari Boine og Hekla Stålstrenga, og som har laget librettoen til operaen Gállábártnit, som ble oppført i Toronto sist høst. Hun skrev også teksten til den offisielle jubileumsforestillingen Tråante under det samiske 100-årsjubileet i 2017. Skribent og journalist Brand Barstein er også med i panelet, og Ballades Siri Narverud Moen leder det.

Tid: Mandag 20. januar kl. 18.00. Enkel servering
Sted: Fritt Ord, Uranienborgveien 2, 0258 Oslo (rett ved Litteraturhuset og Kunstnernes Hus)

For alle som ikke har muligheten til å være til stede hos Fritt Ord denne kvelden, lytt til podkasten vi legger ut her på Ballade.no og på andre podkast-flater etter arrangementet.

Det kommer flere saker i serien Bak ordene her på Ballade, så følg med!

Takk til Fritt Ord for støtte til serien Bak ordene, og for lån av lokalet til panelsamtalen.

Her er Facebook-arrangementet, meld deg på!

Her er saker i serien, så langt: Lars Lillo-Stenberg, Ulver, Evelyn R. Osazuwa.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo