Maridalen – Gressholmen (Jazzland Recordings 2024)

Vinternattfestival

Det Norske Kammerorkester holder vedlike tradisjonen med sin Vinternattsfestival i Oslo siste helg i årets første måned. Om ikke særlig omfangsrik – festivalhelgen består av fire konserter – er kvaliteten desto mer skjerpet. Åpningsforestillingen finner sted i Kulturkirken Jakob fredag 26. januar.

Kalender

Den virkelig store begivenheten i år blir trolig møtet med Andrew Lawrence-King og hans helt spesielle ensemble “The Harp Consort”. Andrew Lawrence-King er ikke bare en ganske unik interpret på sine instrumenter, han og hans musikere formår også å fengsle sine tilhørere og dra dem med på en ferd gjennom hva som for de fleste er ukjent land: i dette tilfelle spansk, italiensk, sør-amerikansk og afrikansk dansemusikk fra 1600-tallet. Vi møter dem lørdag til nattkonsert i Kulturkirken Jakob.

Blodfull barokkjazz
Men “The Harp Consort” er ikke alene blant vinternattsgjester av første sortiment. De fleste med interesser knyttet til nytolkning av gammel musikk kan ikke ha unngått navnet Fabio Biondi. Med sitt ensemble “Europa Galante” står han i spissen for en serie fantastiske innspillinger som har vakt berettiget oppsikt. Under Vinternattsfestivalen utfolder han seg for første gang i Norge – både som suveren fiolinist og som orkesterleder. Med Det Norske Kammerorkester har han valgt å presentere et program sentrert rundt 1770-årene med verk vi sjelden eller aldri hører av komponister som er kjente nok: Sammartini, Boccherini, C. P. E. Bach, Haydn. Dette ved festivalens avslutningskonsert i Universitetets Aula søndag kveld.

Blant disse absolutt førende verdensstjerner dyrker Det Norske Kammerorkesters egne medlemmer kammermusikkens edle kunst. De har heller ikke i dette selskap noe å skjemmes over når de søndag middag møtes i Nasjonalgalleriet, med Fabio Biondi som gjestesolist.

Testing av grenser
I sin egen åpningskonsert, også den i Kulturkirken Jakob ved nattetider, fredag kl. 22.30, slår orkesteret under Terje Tønnesen opp kontrastrike, men ganske gjensidig utdypende partiturer: Supermodernisten Xenakis og tradisjonalisten R. Strauss på samme konsert, som for øvrig blir innledet av “The Harp Consort”. Men den aller største utfordring strykerne i Det Norske Kammerorkester blir satt på under hele festivalen, er trolig Weberns 5 satser. Hvordan blir de absolutte prestisjeutfordringer, som denne komposisjonen krever, tatt vare på? Svaret får vi litt før kl. 23.00 fredag 26. januar i Kulturkirken Jakob.

Det komplette programmet ser slik ut:

Fredag 26. januar kl. 22.30
Nattkonsert i Kulturkirken Jakob
Leder: Terje Tønnesen

Verk av Martin y Coll, Xenakis, Webern og R. Strauss
Gjester: The Harp Consort

Lørdag 27. januar kl. 22.00
Nattkonsert i Kulturkirken Jakob
The Harp Consort
Leder: Andrew Lawrence-King

”Luz y Norte”:
Spansk, italiensk, sør-amerikansk og afrikansk dansemusikk fra 1600-tallet
Blodfull barokkjazz” (Politiken)

Søndag 28. januar kl. 13.00
Kammerkonsert i Nasjonalgalleriet
Musikere fra Det Norske Kammerorkester

Verk av: Biber, Franaix, Winther, Stravinskij, Auric og Ravel
Gjest: Fabio Biondi

Søndag 28. januar kl. 19.30
Universitetets Aula
Leder og solist: Fabio Biondi

Verk av Sammartini, Boccherini, Haydn, C.P.E. Bach

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.