Kveldens åpningsverk er Tsjaikovskijs ouverture til Romeo og Julie, som han planla å skrive en opera over, men som aldri ble realisert. Men en populær fantasiouverture ble det.
Gustav Mahler hadde på sin side åpenbart problemer med å definere den formelle tilhørigheten til sin første symfoni. Først kalte han den ”Symfonisk dikt i to avdelinger”, men han hadde ikke gitt satsene egne titler. Fire år senere var det blitt til ”Symfoni i fem satser” med tilnavnet ”Titan”. Det har ingenting med den mytologiske kjempen å gjøre, men er hentet fra forfatteren Jean Pauls (eg. Johann Paul Richter) roman av samme navn, en bok som grep Mahler sterkt med sin refleksjon rundt kjærligheten, døden og evigheten; de samme eksistensielle spørsmål som i musikalsk tapning opptok Mahler hele livet. Symfoniens satser hadde nå fått poetiske og forklarende titler.
Men kritikken av symfonien var fortsatt krass, og i 1896 fjernet Mahler satsenes idémessige bakgrunn, og nå var det ”Symfoni nr. 1 i fire satser” med nøkterne satsbetegnelser. Slik ble den spilt til Benjamin Britten igjen tok opp den første versjonen i Aldeburgh i 1967. I dag spilles de to versjonene litt om hverandre, men TSO holder seg i denne omgang til versjonen i fire satser.
Dirigenten Gregor Bühl har siden 1995 vært 1. kapellmester ved Staatsoper i Hannover. Her har han i løpet av de fire siste årene dirigert en komplett ny produksjon av hele Wagners Nibelungen Ring til strålende kritikker. Bühl arbeider også regelmessig ved Hamburger Staatsoper. Han har begeistret i Trondheim tidligere; først med Massenets ”Werther”, og sist under Olavsfestdagene i fjor med konsertversjonen av ”Tristan og Isolde”.
Symfonien fremføres i samarbeid med TrondheimSolistene og Forsvarets Distriktsmusikkorps Trøndelag, FMKT.

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner
Dette er platene du pakkar med deg i lag med krimromanen, kvikklunsjen og appelsina.

Nyhet! Ballades festivalguide
Vi lanserer Ballades festivalguide, som vil samle musikkfestivaler over hele landet, gjennom hele året.

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal
Ballade radio: Varm opp til metalfestivalen med den heite debatten om hatytringer i black metal fra fjorårets festival, med et sterkt internasjonalt panel.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.
Spellemannsnominerte Why Kai dro på turné til Japan, og fikk både nye fans og eksistensiell angst.

Mørk kveldssang med Michael Krohn
Nylig ble det kjent at Michael Krohn legger opp som vokalist på grunn av sykdom. Her er hans siste nachspiel som sanger.

Ballade video: Et hundeliv
Vi går påsketur med Ingrid Lingaas Fossum, Kristine Hovda, Hanne Leland, Smerz, Embla Maria, Aurora, Julie Bergan, Tor Kvammen, Louilexus, Egil Olsen, MÍO og Terravia.