Fartein Valen-festivalen 2005 (utsnitt av plakat)

Valen-festivalen 2005: Den 25. i rekken

Årets utgave av Fartein Valen-festivalen i Haugesund er den 25. i rekken. På denne tiden har festivalen utviklet seg til å bli en betydelig festival med topp utøvere og et spennende program. – I år vil vi ha særlig fokus på forholdet mellom Fartein Valen og Johann Sebastian Bach, der polyfonien har særlig betydning, forteller Ole Jørgen Furholm. En rekke av Valens egne verker står naturligvis også på programmet.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Det er flere kirkekonserter under festivalen, som tar til 21. april, og varer frem til 24. april. Allerede åpningsdagen avslutter en konsert i Valestrand kulturkirke et dagsseminar for musikkstudenter fra Bergen og Stord. Utøvere er kvartetten Asamisimasa og Einar Henning Smebye. Fredag kommer den italienske organisten Lorenzo Ghielmi for å holde konsert sammen med Norsk barokkorkester i Vår frelsers kirke. Programmet her er først og fremst viet J.S.Bach, der Marita Kvarving Sølberg er solist i kantaten ”Jauchzet Gott in allem Landen”. Musikklinjekoret på Skeisvang videregående bidrar med kormusikk av Bruckner, Valen og Nystedt. Lørdag formiddag er det ny kirkekonsert der Ghielmi spiller et rent Bach-program i tillegg til at MiRo-ensemblet og Valen-kvintetten bidrar med musikk av Fartein Valen.

Festaften i Festivteten og ufluktsdag til Fartein Valen-heimen

Et av høydepunktene i festivalen er i følge arrangørene festaftenen i Festiviteten, i år under mnottoet ”En festaften med barokkens humor og Valens ettertanke”. Norsk barokkkorkester fremfører musikk av G.P.Telemann og J.S.Bach. Ketil Haugsand er solist i Bachs cembalokonsert i f-moll og sopranen Marita Kvarving Sølberg, Jorunn Marie Bratlie og Birgitte Stærnes framfører musikk av bl.a. Fartein Valen. Konferansier er Erling Dahl jr.

— Avslutningsdagen i Valevåg er et fast høydepunkt under festivalen, forteller Ole Jørgen Furholm, som representerer Sveio kommune.

— Dagen åpner med musikk-gudstjeneste i Valestrand kirke der Bergen domkantori deltar som kor. Deretter er det kirkekaffe med overrekkelse av Fartein Valen-stipendet til Trond Reinholdtsen i komponistens hjem. Også dette året håper vi å ha på plass et ”party-telt” utenfor huset for å kunne ta imot flere publikummere. Festivalen avsluttes med en konsert ved Bergen domkantori med et flott program i kulturkirken.

CD-lanseringer og ensomhets-installasjon

To nye CDer med Valens musikk lanseres også under festivalen: Einar Henning Smebye har spilt inn Fartein Valens samlede musikk for solo-klaver og Bergen domkantori gir i disse dager ut en CD med musikk av Bach, Schönberg og Valen.

— Den ene presenterer på en storartet måte komponistens egen musikk og den andre setter ham inn i en sammenheng han hører hjemme, mellom store europiske musikkgiganter – ikke minst sentrale representanter fra 2.wienerskole og barokken, heter det i forhåndsomtalen fra arrangørene.

Årets vinner av Fartein Valen-stipendet er den unge samtidskomponisten Trond Reinholdtsen, som har oppholdt seg i fire uker i Fartein Valen-heimen for å gjøre ferdig sitt prosjekt ”Ode til ensomheten”. Den unge crossover-kunstneren vil presentere sin installasjon under festivalen. I tillegg deltar han på seminaret torsdag 21.april, og blir representert med et verk under kirkekonserten samme dag

Stor spennvidde seminarer og workshops

— Det er stor spennvidde i konsertene. Vi har hatt forholdet mellom Johann Sebastian Bach og Fartein Valen som overskrift når vi har planlagt festivalprogrammet, og dette forholdet preger konsertene. Både tradisjon og nyskaping kjennetegner imidlertid Valen, og vi får derfor et program som spenner fra Palestrina til våre dagers komponister, sier Furholm i sin pressemelding.

Det vil bli ellers flere seminarer og en workshop under festivalen. Fra mandag til onsdag blir det workshop for grunnskoleelever i Valestrand kulturkyrkje, Fartein Valen-heimen og Valestrand skole. De som holder kurset er komponisten Magnar Åm, bildekunstneren Bernhard Østebø og mime-kunstneren Ellis del Sol. Hver dag skal elevene fra 5-7.klasse vise hva de har arbeidet med. Hele Sveio kommune deltar i dette tiltaket, og arrangørene håper det kan utvides til hele regionen etterhvert som en fast del av festivalen.

Festivalen er ellers glad for det samarbeidet som er etablert med Skeisvang videregående skole. Det har blitt en tradisjon at koret deltar på kirkekonserten om fredagen under festivalen. Koret inneholder over 100 sangere og har markert seg med flott innsats under festivalen. I år fremfører de musikk av Bruckner, Valen og Nystedt.

Programkomiteen for årets festival består av følgende personer: Eli Drevland, Gunnar Johan Løvvik, Tore Marthinsen, og Ole Jørgen Furdal.

Det komplette programmet finner du på denne undersiden av www.farteinvalen.no.

Stillinger

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev