Arve Tellefsen

Valen-prisen 2004 til Arve Tellefsen

Fartein Valen-prisen for 2004 er blitt tildelt fiolinisten Arve Tellefsen. Prisen er på Prisen er på 80.000 norske kroner. Den vil bli overlevert ved en konsert under Fartein Valen Dagene som åpner i Haugesund i dag. Arve Tellefsen vil også bidra musikalsk under festivalen. – Tellefsens dype forståelse og inderlige tolkning har vært med på å løfte Valens musikk opp til den anerkjennelse den fortjener, heter det i juryens begrunnelse, som også hyller prisvinnerens evne til å komme i kontakt med brede lag av folket samtidig som han aldri mister sin sterke kunstneriske integritet. Samtidig utlyses Valen-stipendet for 2005.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Prisvinneren vil stå i spissen for en festaften i Festiviteten i Haugesund lørdag sammen med pianisten Ingrid Andsnes, Nordic Voices og Hansakvartetten. Juryen har bestått av Erling Dahl jr., pianisten Einar Steen-Nøkleberg og Ole Jørgen Furdal i festivalen. Deres innstilling er enstemmig og begrunnes slik:

Komiteen for Fartein Valen Prisen har enstemmig innstilt fiolinisten Arve Tellefsen til å motta prisen for 2003/4.

Arve Tellefsen har helt siden sitt gjennombrudd som 15-åring hatt en fremtredende plass i norsk musikkliv. Etter studier i København og New York inntok han også den internasjonale arena som solist, kammermusiker og konsertmester i ledende europeiske orkestre.

Da Norges musikkhøgskole ble opprettet var han en selvskreven professor i fiolin. Arve Tellefsen har alltid evnet å gå nye veier i sitt kunstneriske arbeid.

Han har oppsøkt og henvendt seg – på sin likefremme måte – til brede lag av folket. Dette har gjort ham til en av de mest folkekjære utøvere i vår tid. Han har søkt kontakt med det nye i musikken. Dette har gitt ham mulighet til gjensidig inspirasjon og samarbeid med komponister innen ulike sjangere.
Han har alltid vært opptatt av de unge, de kommende generasjoner av musikere. Dette har gjort ham til en kollega og venn med musikere fra 10 – 100.

Arve Tellefsen kom tidlig i sin karriere i kontakt med Fartein Valens musikk. Fiolinkonserten var den første samtidskonsert han innstuderte, og denne har han spilt med alle våre profesjonelle orkestre. Han har også gjort noe så sjeldent som å spille den inn hele tre ganger. Første gang var med Bergen Filharmoniske Orkester med Karsten Andersen som dirigent. Neste gang var med Trondheim Symfoniorkester dirigert av Ole Kristian Ruud og for ikke lenge siden gjorde han en innspilling med Oslo Filharmoniske Orkester der Pavvo Berglund dirigerte. Ellers har han spilt konserten i alle de nordiske land – både i konsertsammenheng og på TV, og han har også fremført den i Tsjekkia og Polen.

Arve Tellefsen har også Valens Fiolinsonate på sitt repertoire. I følge ham selv, setter han denne sonaten svært høyt, og han har framført den mange ganger i inn- og utland.
Tellefsens dype forståelse og inderlige tolkning har vært med på å løfte Valens musikk opp til den anerkjennelse den fortjener. Det at han har spilt konserten så ofte, er også et uttrykk for Tellefsens seriøse musikerholdning. Gjennom sitt engasjement og sin følelse for musikken formidler Tellefsen Valens musikk – og all annen musikk han framfører – slik at den taler direkte til publikum.

Arve Tellefsen tok for 15 år siden initiativet til den første norske kammermusikkfestival. Helt fra første festival har samtidsmusikk og unge utøvere og komponister vært en selvsagt og fremtrenende ingrediens i festivalen. Gjennom dette initiativ og den måten han driver denne festivalen viser han på en suveren måte hva utøverens rolle skal være : En som forvalter og setter historien inn i vår samtid og ved hjelp av dette viser vei inn i framtida.

Arve Tellefsen er med alle sine gode egenskaper en komplett kunstner som blir en verdig mottager av Fartein Valen Prisen 2003/4.

Erling Dahl jr. Einar Steen-Nøkleberg Ole Jørgen Furdal

Samtidig med offentliggjøringen av hvem som fikk årets Valen-pris, utlyser Sveio kommune Fartein Valen-stipendet for 2005. Stipendet er på 25 000 kroner og deles ut til en komponist som hovedsakelig bor og arbeider i Norge. Utlysningsteksten finnes et annet sted på Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.