Turnéplakaten til Ulver etter avlysningen 18. mars

Ulver bak ordene

Ulvers Europa-turné denne våren ble nylig avlyst. Her har vi samlet litt aktuelt stoff om det kompromissløse kult-bandet, blant annet intervjuet Ballade gjorde med dem sist høst.

Kalender

La Llorona, den gråtende klarinett

21/05/2022 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

25/05/2022 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera – DON PASQUALE (utdrag)

28/05/2022 Kl. 15:30

Oslo

Konsertforestillingen Klarinett & Foto

29/05/2022 Kl. 14

Viken

I slutten av april skulle Ulvers Europaturné ha startet opp i Paris. Onsdag 18. mars ble det klart at turneen deres, som hos alle andre turnerende kunstnere disse vårmånedene, ble avlyst. Gitarist Stian Westerhus skulle også ha vært med på turneen med sitt eget, nye materiale fra albumet Redundance. Ulver la i forbindelse med avlysningen ut denne oppdateringen på Facebooksida (Ballades oversettelse, red. mrk.):

Vi er lei for å måtte dele dette med dere, selv om det ikke burde overraske noen: Den planlagte turneen vår er avlyst. Når det gjelder billettrefusjoner vet vi simpelthen ikke. Vi foreslår at dere tar kontakt med utsalgsstedet deres. Alt vi kan si er at vi har alle intensjoner om å sette opp turneen på nytt når ting (forhåpentligvis) har roet seg. Men vi vet ikke om det vil bli på de samme arenaene, i den samme rekkefølgen, og så videre. Igjen, vi beklager så mye. Dette er større enn oss. Vi kommer tilbake med mer informasjon når vi vet mer. Stay safe. Wash your hands. Ulver (virtual) xx.

Som Ballade.no nylig skrev om, har Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo nettopp lansert sin egen digitale kunstkanal, Henie Onstad Art Channel. Som aller første kunstnere ut på den nye kanalen, var Ulver med tidligere upubliserte råklipp fra deres bestillingsverkkonserter på Kunstsenteret i april 2018.

Musikken Ulver har jobbet med en stund og som vi har fått en god smakebit av gjennom låten «Russian Doll» var sentralt i intervjuet Ballade gjorde med Ulver i vår serie Bak ordene sist høst. Albumet skal etter planen komme ut før sommeren, og vil være det 15. i rekken av Ulver-album.

Om låta og musikkvideoen «Russian Doll» sier bandet:
– Denne sangen begynte med filmen «Lilja 4ever» av Lukas Moodysson, som kom tidlig på 2000-tallet, og traff oss som en murstein. «Russian Doll» henspiller også på babusjkadukken som et objekt, et begjærsobjekt, som vi kombinerte med mise-en-abyme, en komposisjonsteknikk som plasserer bilder eller historier inni hverandre. I denne konteksten som en slags ond sirkel, forklarer bandleder Kristoffer Rygg.

Videoen er spilt inn i Thamesmead, London, hvor blant annet filmen «A Clockwork Orange» og Aphex Twins «Come to Daddy» ble lagd. Musikkvideoen er filmet, regissert og produsert av Marek Stevens og Aurelia Bergs, og har Annija Raibekaze i hovedrollen. Videoen hadde nesten-premiere i spalten vår Ballade video, og du ser den her:

Her er et utdrag fra intervjuet Ballade gjorde med Ulver sist oktober:

– Hvordan blir de nye tekstene i sammenheng med Cæsar-temaene? Eller er det snarere en generell Ulver-stemning som dere alltid forfølger?
– Det er den samme grunnstemninga ja, men på den plata vi jobber med nå blir det nok flere bilder fra moderne tid, forteller Sværen.
– Geografisk er vi litt andre steder også. Vi har nylig snakket om Portugal, som vi begge har tilknytning til. Men … Det kan jo fort hende vi ender i det gamle Romerriket igjen, sier Rygg og smiler, litt som for å ikke love noe før bjørnen er skutt.
De sitter gjerne sammen, de to, gjerne her i sofaen på Grønland i Oslo. Leverer assosiasjonene fram og tilbake til hverandre. Men så gir noen endringer seg ekstra tydelig hvis de prøver å spille igjennom en låt med resten av bandet.
– Ikke minst i denne selvpåførte pop-tvangstrøya, sier vokalisten.
– Da kan et hook bestemme hvilket ord som vinner.
En håndfull nye låter er nesten klare, noen står enda usynlige på det blanke lerretet.
– Vi er i gang med å stable på beina en ny helhet, ja. Planen er å ikke forplikte oss til noe annet før ny plate er klar, sier Rygg.

Les hele intervjuet med Ulver her, «Når bildene av Diana treffer»

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Universitetslektor i akkompagnement

UiT Musikkonservatoriet (MK)

Nettredaktør

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kantor/organist

Larvik kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Musikk i Nordland

Universitetslektor i fagdidaktikk i musikk

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev