Rolf Wallin (©Eli Berge / fotofil.no) (Foto: Eli Berge)

Ultima på Henie Onstad-senteret

Særlig denne helgen skjer det en rekke spennende Ultima-begivenheter på Henie Onstad Kunstsenter. I tilegg til at den nye norske operaen «No Title Performance And Sparkling Water» får ytterligere tre oppsettinger, blir det lørdag 4. oktober også en solokonsert med den engelske pianisten Philip Howard. Samme dag åpner installasjonen «Feelings» av Rolf Wallin, mens Oslo-Filharmoniens Kammersolister søndag presenterer verker av bl.a. Antonio Bibalo, Kevin Volans og Pierre Boulez.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdag 4. oktober på Henie Onstad åpner med en solokonsert med den unge engelske pianisten Philip Howard. Som en del av Ultima Ung-profilen inviterer festivalen hvert år en av prisvinnerne i den prestisjetunge internasjonale Gaudeamus-konkurransen for unge utøvere. I år ble prisen vunnet av Philip Howard. Han studerte klaver og komposisjon med Alexander Abercrombie, Graeme Humphrey og Michael Finnissy ved Royal Academy of Music i London hvor han ble uteksaminert i 1998. Philip Howards talent ble nasjonalt kjent da han som 15-åring vant den første BBC-konkurransen Young Musician of the Year Young Composer Award som yngste deltager. Philip Howard presenterer et program med de britiske komponistene Andrew Toovey, Paul Newland og Michael Finissy samt et verk av Iannis Xenakis.

Senere samme dag kan publikum oppleve åpningen av installasjonen «Feelings» av komponisten Rolf Wallin og programmerer Simen Svale Skogsrud. Publikum velger seg en tre minuttersfilm, så blir EEG-sensorer festet til hodet på publikum. Man setter seg ned og ser filmen som består av en rekke forskjellige og kontrasterende klipp. Hjernebølgene blir registrert av computeren. Ved hjelp av en fraktalmatematisk formel omgjøres hjernebølgene til musikk som spilles av et digitalt piano som er koblet til computeren. Musikken blir tatt opp og lagret, og publikum kan få brent en egen CD med sin «feelings»-musikk dersom de ønsker.

Oslo-Filharmoniens Kammersolister er ett av mange ensembler og prosjekter som orkesterets musikere driver ved siden av den faste jobben. Ensemblet har skiftende besetning og er blitt et fast innslag under Ultimafestivalen. Rolf Gupta er dirigent for årets program som omfatter «Quintetto dell’ estate», ett av Magnus Lindbergs tidligere verk, festivalkomponist Kevin Volans’ «Into Darkness», Pierre Boulez’ «Dérive » og Antonio Bibalos «Autunnale» fra 1968.

Lørdag 11. oktober spiller BIT 20 Duo, Ingela Øien, fløyte, og Peter Kates, slagverk. Programmet faller i to deler. Den første delen heter Apart og presenterer tre norske og ett utenlandsk verk. Programmets andre del heter Virtual Garden og presenterer tre utenlandske verk og ett norsk. Avdelingen Apart avslutter med Rolf Wallins «Depart», skrevet for fløytist og tape som avskjedsverk ved slutten av komponistens studieår i San Diego. Blant klangmaterialet høres lyden av Pacific Railways ettermiddagsekspress til Los Angeles. Konsertens andre avdeling Virtual Garden åpner med urfremføring av Terje Vikens «Glimpses», og avsluttes med originalversjonen av John Cages «Ryoanji», som bygger på formen av omrisset av de 15 steinene som utgjør den berømte zenbuddhistiske steinhagen i Kyoto.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.