Tabita Berglund er hyllet som en av Europas mest lovende dirigenter, og har gjort kometkarriere siden debuten med Kringkastingsorkesteret i 2019. (Foto: DSO/Sarah Smarch)

Tabita Berglund første norske dirigent i toppsjiktet i USA: – En merkedag for norsk musikkliv

Den norske dirigenten er utnevnt som første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra, et av de høyest rangerte orkestrene i USA.

Kalender

The Sequels // Josefine Luna

23/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT & ETTERFEST

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

Lørdagsopera

27/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

– Dette er en merkedag for norsk musikkliv, sier Leif Ove Andsnes, som har spilt med det amerikanske orkesteret ved flere anledninger. Han er også en av Berglunds mangeårige samarbeidspartnere.

– Detroit Symphony Orchestra er et orkester på høyt nivå i amerikansk og internasjonal sammenheng, og det blir veldig spennende å se hva Tabita kan utvikle der borte, fortsetter Andsnes i en pressemelding om utnevnelsen.

Musikkens kraft og sterkt samspill
Tabita Berglund forteller i et videointervju at musikk har en helt særskilt evne til å treffe det innerste hos mennesker, og at det er derfor hun driver med det hun gjør. «Du kan faktisk nå ut til menneskets sjel. Det er musikkens kraft,» sier hun. Og det er denne kraften som gir seg til kjenne i hennes samspill med Detroit Symphony Orchestra (DSO):

– Første gang jeg jobbet med orkesteret slo det meg at dette er et orkester som vet at musikk er viktig. Deres ambisjon om å utgjøre en forskjell for folk gjennom musikalske prestasjoner harmonerer godt med min egen tro på musikkens evne til menneskelig forandring. Jeg er stolt over å bli en del av det kunstneriske laget i DSO, kommenterer gjestedirigenten.

Engasjementet som første gjestedirigent varer i fire år, med start i oktober 2024. Første gang Berglund dirigerte orkesteret var i januar 2023. Direktøren i DSO, Erik Rönmark, skriver under på at kontakten mellom den norske dirigenten og det amerikanske orkesteret var umiddelbart god.

– Vi er beæret over å kunne ønske Tabita velkommen til oss. Fra det øyeblikket hun gikk opp på podiet var det en helt spesiell kjemi mellom henne og musikerne våre, som førte til enestående musisering. Tabitas talent og magnetiske energi gir oss muligheten til å utforske nye musikalske verdener, uttaler han.

Musikk kan forandre mennesker, mener Tabita Berglund. Når 34-åringen skal dirigere et av USAs topporkestre fører det henne opp i toppsjiktet av unge, internasjonalt anerkjente dirigenter. (Foto: DSO/Sarah Smarch)

Fra den norske bygda til The Motor City
Tabita Berglund kommer fra en liten bygd i Trøndelag, bor på Røros og har et nært forhold til naturen, både som kilde til inspirasjon og som et sted å finne ro.

Bygd og natur er noe radikalt annet enn den store havnebyen kjent som arnestedet for den massive amerikanske bilindustrien, der hun skal dirigere det anerkjente orkesteret flere uker hver sesong.

Det første programmet består av den amerikanske premieren av Anna Clynes fiolinkonsert Time and Tides med den finske fiolinisten Pekka Kuusisto, Four Sea Interludes av Britten og Lemminkäinen suite av Sibelius.

I mars 2025 dirigerer hun Beethovens 5. pianokonsert med Cédric Tiberghien og Bilder fra en utstilling av Mussorgskij. Konsertene strømmes på DSOs Live from Orchestra Hall.

Fra cello til dirigent i internasjonalt toppsjikt
Før hun møtte dirigering som fag med et smell, var Tabita Berglund cellist i en årrekke.

Truls Mørk var cellolæreren hennes ved Norges musikkhøgskole, og de to har også samarbeidet en rekke ganger. Mørk er en av de som gratulerer Berglund:

– Det er utrolig imponerende hva Tabita får til. Hennes fantastiske utvikling som musiker fører henne opp blant toppsjiktet av unge, internasjonalt anerkjente dirigenter. Så vidt jeg vet er hun den eneste norske dirigent som noen gang har fått en slik posisjon i et av USAs topporkestre.

 

Om Tabita Berglund
Tabita Berglund er hyllet som «en av Europas mest lovende dirigenter» (Helsingin Sanomat). Hun har gjort kometkarriere siden debuten med Kringkastingsorkesteret i 2019, og høster lovord for sin levende og karismatiske stil som inspirerer til «eksepsjonell musisering» (The Arts Desk). Berglund har siden 2021 vært første gjestedirigent i Kristiansand Symfoniorkester.

Berglund ble uteksaminert fra Norges musikkhøgskole i 2019, der hun studerte dirigering hos Ole Kristian Ruud. Opprinnelig var hun cellist og studerte til master hos Truls Mørk, før dirigering ble hennes hovedfokus i 2015. Allerede i studietiden ble hun tatt opp blant artistene i HarrisonParrotts management i London.

Berglunds debutplate, der hun dirigerer Oslo-Filharmonien med fiolinist Sonoko Miriam Welde, ble utgitt i 2021 og nominert til Spellemann. Berglund mottok Gstaad dirigentakademis Neeme Järvi-pris i 2018 og Statens kunstnerstipend for 2020-2022.

I sesongen 2023/24 samarbeider Berglund med internasjonalt anerkjente solister som Truls Mørk, Jean-Yves Thibaudet, Leila Josefowicz, Camilla Tilling, Benjamin Beilman, Paul Lewis og Johan Dalene og blant høydepunktene er debut med Dallas Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony, Dresdner Philharmonie, Düsseldorfer Symphoniker, Berner Symphonieorchester og Orchestre National de Lyon. Hun opptrer for første gang på den prestisjetunge Grafenegg-festivalen sammen med Tonkünstler-Orchester Niederösterreich som hun har samarbeidet med flere ganger. Sommeren 2024 får Berglund sin operadebut i Mozarts Figaros bryllup ved Garsington Opera.

Utnevnelsen i Detroit er et viktig steg i Berglunds internasjonale karriere. I januar 2024 debuterte hun med Dallas Symphony Orchestra. Flere ledende amerikanske orkestre står for tur, og i november 2024 får hun sin asiatiske debut med Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra i Japan.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.