Kjell Erik Husom

Streikemobilisering på Torgallmenningen

Onsdag forrige uke ble musikerne i Bergen Filharmoniske Orkester tatt ut i streik av Musikernes Fellesorganisasjon. Det gikk ut over åpningkonserten til Festspillene i Bergen. Festspillene gjennomførte allikevel en åpningskonsert ved å hente inn nye musikere. De streikende har fått kritikk i Ballade for en ”pen og pyntelig” aksjonsform av Per Erik Kise Larsen, direktør for Det Norske Kammerorkester. – Vi har fått kritikk for at aksjonsformen er feig, men vi er ferske og uerfarne, sier Kjell Erik Husom, basstrombonist i Bergen Filharmoniske Orkester. Nå skal de streikende mobilisere.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Nå mobiliserer Husom og de andre streikende musikerne, og på et møte mandag ble det organisert en markeringsom som skal finne sted på Torgallmenningen i Bergen torsdag.

— Vi har forstått av vi må gjøre oss mer synlige. Vi må gjøre hva vi kan for å bygge forståelse for vår situasjon i opinionen, selv om streikefloken må løses på et annet nivå.

— På torsdag blir det en markering på Torgallmenningen klokken 12.00. Det blir musikk, utdeling av løpesedler, appell av Musikernes Fellesorganisasjons (MFO) forbundsleder Arnfinn Bjerkestrand, og flere lokale LO-forbund skal delta i fanemarkeringer, sier Husom til Ballade.

Har det vært noen bevegelse mellom partene siden forrige onsdag?

— Etter den informasjonen vi har fått har ikke vår arbeidsgiver vært på banen i det hele tatt, og de kom heller ikke med noe reelt tilbud før vi gikk ut i streik, sier Husom.

Den 5. mai ble det brudd i lønnsforhandligene mellom de lokale partene i arbeidsgiverforeningen NAVOs Område 1 Orkester og teater, og MFO. Etter at meklingen mellom NAVO og LO Stat ikke førte fram, ble altså musikerne ved Bergen Filharmoniske Orkester tatt ut i streik den 24. mai.

— Vi gjør ikke annet enn å kreve lønn som fortjent, vi er viktig kulturbærere i demokratiet. Folk forstår ikke hvor viktig levende musikkformidling på høyt nivå er før den forsvinner. Musikk er en bærebjelke i samfunnet. Det kan høres dramatisk ut, men det er fristende å bruke slik ord, sier Husom.

Hvordan har responsen fra publikum vært?

— Hvis publikum hadde skjønt alvoret hadde de ikke gått på åpningskonserten. Men, som det sies, vi tilgir dem for de vet ikke hva de gjør. Jeg får ut fra at publikum ønsker seg musikere om 40 år også, men jeg tviler på at noen orker å utdanne seg til musikere hvis alt som venter er en underbetalt jobb.

— Vi er spesialister med minst 4 års utdanning og ofte mer, og tusenvis av timer på øvingsrommet, det forlanger vi forståelse og kompensasjon for i form av lønn, sier Husom.

Hvordan synes du MFO har håndtert denne situasjonen?

— Vi har fått kritikk for at aksjonsformen er feig, men vi er ferske og uerfarne. Jeg synes MFO har holdt kortene tett til brystet, og de kunne godt ha tilgodesett oss med mer tilstedeværelse etter seks dager i streik. Men jeg stoler på MFO, og jeg er glad for at Bjerkestrand kjenner sin besøkelsestid og kommer til Bergen på torsdag, sier Husom.

Hvordan er forholdet til arbeidsgiver?

— Vi har møtt liten forståelse fra vår arbeidsgiver. De må forstå viktigheten av vårt arbeid, og de må forstå at den kvaliteten vi representerer er for dårlig lønnet. Det er uhørt at arbeidsgiver nå sannsynligvis kan vri seg unna sitt ansvar ved å nå skyve dette videre til kulturministeren, sier Husom.

De streikende musikerne ved Bergen Filharmoniske Orkester, Arnfinn Bjerkestrand i MFO, og sympatiserende LO-forbund i Bergen, står bak markeringen på Torgallmenningen førstkommende torsdag kl. 12.00.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev