Bergen Filharmoniske Orkester - fioliner (foto: Eirik Reitan)

Bergen Filharmoniske spiller inn musikk til Brudeferden i Hardanger

I dag begynner innspillingen av lydsporet til Brudeferden i Hardanger fra 1927. Filmen er nå restaurert, og den kommer snart på DVD med sitt nye lydspor. Den originale musikklisten har blitt arrangert for symfoniorkester og hardingfele.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Bergen Filharmoniske Orkester, med Ole Kristian Ruud som dirigent og Einar Mjølsnes som solist på hardingfele, fremførte musikken til filmen ”Brudeferden i Hardanger” av Rasmus Breistein under en filmkonsert i Norheimsund under Hardingtonar i fjor. Det var første gang musikken fra den originale musikklisten ble spilt siden slutten på 1920-tallet, denne gang med symfoniorkester.

Deler av filmen er tatt opp i Ullensvang i Hardanger og det er bilder blant annet fra Ullensvang Kirke, Aga, Tokheim, og flere andre steder i Sørfjorden. Filmen innholder også filmopptak av brudefølget på Hardangerfjorden der det er kapproing i åttæringer (robåter med åtte årer) for å komme først til kirka.

Filmen ”Brudeferden i Hardanger” var en storsatsing i Norsk filmproduksjon og hadde premiere i Oslo 26. desember 1926. Den ble vist på to kinoer i Oslo med tre forestillinger pr. dag i tre måneder, der begge kinoene reklamerte med ”stort orkester”. Filmen hadde store stjerner som Aase Bye og Alfred Maurstad i hovedrollene.

Filmen ble også vist i Amerika i 1927 og 1928, da regissør Rasmus Breistein reiste på turneer og viste filmen i New York, Boston, Pennsylvania, Los Angeles, Minneapolis i tillegg til flere mindre steder. Breistein som i også var en habil felespiller, spilte selv hardingfele ved visningene, i tillegg til at han hadde et lite ensemble besto av sangere og musikere.

Musikken til ”Brudeferden i Hardanger” er i all hovedsak den samme som ble brukt ved premieren i Oslo i 1926, og er satt sammen av musikk fra hovedsaklig norske komponister som Edvard Grieg, Halfdan Kjerulf, Agathe Backer – Grøndahl, Ole Olsen, m. fl. og er holdt i en nasjonalromantisk stil.

I tillegg er det valgt ut hardingfeleslåtter av slåttekomponisten og spelemannen Ola Håstabø som det er grunn til å tro ble spilt i filmen. Musikken er for første gang blitt arrangert for symfoniorkester og hardingfelesolist. Med den originale musikklisten som ugangspunkt er det foretatt filmmusikalske grep for å fremheve filmens dramaturgi.

Filmen er 1 time og 14 minutter lang.

Halldor Krogh står bak dette arbeidet. Krogh har utdannelse fra blant annet A/S Bergens Musikkonservatorium, Filmscoring ved Berklee College of Music i Boston, Scoring for Motion Pictures & Television ved University of Southern California (USC) Los Angeles, jobber som musikkprodusent i NRK/Kringkastingsorkesteret og er 1. lektor med ansvar for Musikk og Lydproduksjon ved Fjernsynsfagene, Høgskolen i Lillehammer.

Arbeidet med å rekonstruere musikken til Brudeferden i Hardanger er gjort som et forskningsprosjekt i rekonstruksjon av stumfilmmusikk ved Fjernsynsfagene (TVF) Høgskolen i Lillehammer.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev