MFO-illustrasjon, 2005

Musikerstreiken: – Arbeidsgiverne mangler forståelse, sier MFO

En resultatløs megling i navo-området Teatre og Orkestre endte i konflikt en knapp time før midnatt onsdag. – Jeg er svært skuffet over at den manglende forståelsen for rettferdige krav vi har møtt fra arbeidsgiverne. Denne konflikten får de ta på sin kappe, den er deres ansvar, sier Arnfinn Bjerkestrand, forbundsleder i MFO.

Kalender

Festivaldirektør Per Boye Hansen og hans mannskap måtte i hui og hast kaste om på åpningsdagens program i Bergen. En resultatløs megling i det såkalte navo-området Teatre og Orkestre endte i konflikt en knapp time før midnatt onsdag.

I det første uttaket er det Stiftelsen Harmonien i Bergen som går til streik. LO Stat tar ut 98 medlemmer til sammen. Dette vil ramme åpningen av Festspillene i Bergen, hvor Stiftelsen Harmonien skulle spilt åpningskonserten samme kveld.

Det andre streikeuttaket kommer raskt. Allerede 26. mai tas fire MFO-organiserte ved Den norske Opera ut i streik. De fire er sangsolister med sentrale roller operaens oppsetning av Madama Butterfly, og dermed torpederes finaleforestillingen av dette stykket.

— Jeg er svært skuffet over at den manglende forståelsen for rettferdige krav vi har møtt fra arbeidsgiverne. Denne konflikten får de ta på sin kappe, den er deres ansvar, sier Arnfinn Bjerkestrand, forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

— MFOs hovedkrav i årets tariffoppgjør har vært at orkestermusikerne skal få kompensert et etterslep i forhold til andre langtidsutdannede, som tjener langt bedre enn orkestermusikerne.

— De fleste av våre medlemmer har seks års utdanning eller mer, og de har sett hvordan sammenlignbare grupper har dratt i fra over tid. Det er snakk om ti års etterslep, noe som tilsvarer rundt 35 000 – 40 000 kroner, sier forhandlingsleder for MFO, Renèe Rasmussen.

Rasmussen og Bjerkestrand er oppgitt over arbeidsgivere som ikke har vært villig til å gå i dialog i det hele tatt i dette oppgjøret.

— Et tariffoppgjør består av to parter som forhandler – årets oppgjør kunne like godt ha startet direkte hos Riksmeklingsmannen, konstaterer de.

De mener at kunstnere og kulturarbeidere fortjener sin del av den økonomiske veksten i Norge.

— Samtidig vet vi at denne regjeringen har satt seg som mål – gjennom sitt kulturløfte – å tilføre kunst og kultur nær to milliarder kroner frem til 2014. Da er det skuffende å se at våre arbeidsgivere ikke har ambisjoner i forhold til kunstnerisk personale, sier Bjerkestrand og Rasmussen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.