operaseminar 2006

Operakonferansen 2006: Himmelsk sang eller helvetes hyl?

Søndag 5. mars inviterer Den Norske Opera til seminar med fokus på operasangeren. Seminaret, som er et samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo, er gratis og et åpent tilbud til publikum som vil lære mer om kunstarten opera. Alle interesserte ønskes velkommen til Kunsthøgskolens lokaler på Grünerløkka i Oslo, hvor dørene åpner fra kl 09.00 om morgenen.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Operaen inviterer til seminar – det siste i en rekke av tre – der det overordnede temaet har vært presentasjon, diskusjon og bevisstgjøring av sentrale kunstfaglige områder som er med på å skape operaopplevelsen.

I 2004 handlet det om operaregi under tittelen «Balsamerte forestillinger og levende lik». I 2005 var tittelen «Kunst med kulisser», og temaet operascenografi.

Årets seminar er kalt «Himmelsk sang eller helvetes hyl?», og denne gangen er det operasangeren som skal belyses, med utgangspunkt i følgende spørsmål:

Hva sier operasangere selv om faget sitt – og hva anser de som sentrale utfordringer?
Hvilke retninger finnes innen operasang, hvordan kommer de til uttrykk?
Hva er forskjellen på å være solist eller korist?
Hvordan skape en operarolle; sang, kostyme, sminke, lys, scenografi og regi?
Hva slags utdanningsmuligheter har en operasanger – og hvilke visjoner finnes om operasangfaget for fremtiden?

Blant de som kommer for å diskutere disse spørsmålene er Håkan Hagegård, Karan Armstrong, samt et utvalg av operaens egne solister i samtale med nyutnevnt operaprofessor på KHiO, Kjell Ingebretsen. Dessuten kommer vokalgruppen Neue Vokalisten Stuttgart som regnes for å være blant de fremste som arbeider med vokal samtidskunst. I tillegg til å presentere seg på seminaret vil de også holde konsert i Jakobs kirke neste dag, i et samarbeid med Ny Musikk og Goethe Institut Oslo.

I tillegg til solistene, vil scenograf og kostymedesigner Tine Schwab, sammen med Svein Erik Sagbråten, Kjersti Kongssund og produksjonsansvarlige for kostymer og masker dele av sine erfaringer i samtale med Kirsten Røvig Haaberg, professor i kunst- og tekstilhistorie. Dessuten vil Den Norske Operas kormester, Steffen Kammler, fortelle om sin jobb med å få 40 operasangere til å synge i kor.

Seminaret innledes allerede lørdag 4. mars i Oslo konserthus. Da kan publikum delta på et åpent møte kl 17. 00 hvor operasangerne Knut Skram og Anne Gjevang forteller om sine erfaringer som Wagnersangere, intervjuet av Ragnhild Veire, musikkjournalist fra NRK P2. Deretter følger en konsertant fremføring av Rhingullet med Den Norske Operas gullrekke av solister.

Søndag åpner dørene kl. 09.00 med åpen kafe og presentasjon av opplevelsesutstillingen Kirstens stemme, før hovedprogrammet starter kl. 10.00

For utfyllende program og informasjon om de medvirkende, se operaens nettsider.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev