Mona Julsrud

Storslått korverk med Symfoniorkesteret

Johannes Brahms fyller programmet til Stavanger Symfoniorkester uken før påske. Publikum i Stavanger og Sandnes kan torsdag og fredag nyte to av Brahms’ mest kjente orkesterverk: Variasjonene over et tema av Joseph Haydn og det monumentale storverket , «Ein Deutches Requiem».

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Det siste er skrevet for stort kor, to solister og orkester, der koret har en særlig stor rolle. Her er det med andre ord duket for mye gripende vakker og mektig musikk, skriver arrangørene til Ballade.

Stavanger Symfonikor deltar sammen med solistene Mona Julsrud, sopran, og den østerrikske bass-baryton Marcus Butter. Mona Julsrud har vært solist med Stavanger Symfoniorkester mange ganger tidligere. Marcus Butter er et nytt bekjentskap her, men er en flittig brukt solist i konsertsaler og på operascener i Mellom-Europa. Dirigent er tyskeren Bruno Weil, som besøker Stavanger jevnlig og som Symfoniorkesteret har stor glede av å samarbeide med.

Brahms’ «Haydn-variasjoner» er basert på et tema som Haydn hadde lånt fra en koral skrevet av en annen komponist. Dette forringer ikke på noen måte Brahms’ orkesterverk, som er fullt av sjarm og vennlighet. Hans tyske Requiem har en annen karakter og fikk dessuten en trangere fødsel. Orkesteret i Wien var dårlig forberedt til konserten og dirigenten mente at publikum ikke hadde tålmodighet til å høre så mye krevende musikk. Han ville derfor ikke framføre mer enn halve verket. Publikum og kritikeres mottakelse ble deretter. Først et par år senere fikk verket sin fullstendige form, og siden er det blitt stående som et mesterverk i den vestlige musikkhistorie.

Konserten torsdag i Stavanger Konserthus kl 19.30 inngår i hovedabonnementet. Fredag kl 19.30 gjentas konserten i Sandnes Kulturhus. For koret sin del blir dette deres debut i Sandnes Kulturhus.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.