Oslo filharmoniske orkester, foto: Stian Andersen

Sibeliusprisen 2015 til Oslo Filharmoniske Orkester

I Sibeliusåret 2015 går prisen for første gang til en institusjon.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

I år er det 150 år siden den finske komponisten Jean Sibeleus ble født. Sibelusprisen i jubeliumsåret går til Oslo Filharmoniske Orkester. Orkesteret mottar, ifølge pressemelding, prisen for sin nære tilknytning til finsk musikk og musikkliv.
Sibeliusprisen er en hederspris på 100.000 kroner, som deles ut av Sibelius-selskapet i Norge. Prisen deles ut for 13. gang. Dette er første gang den går til en institusjon.
Øke forståelsen for finsk musikk
Prisen gis personer eller institusjoner som har gjort en verdifull innsats for å fremme kontakten mellom finsk og norsk musikkliv. Dette være seg gjennom å øke forståelsen av og kjennskap til finsk musikk i Norge, eller norsk musikk i Finland.
Oslo Filharmoniske Orkester ble etablert i 1919 med finske Georg Schnéevoigt som sjefsdirigent, og senere har finnene Okko Kamu og Jukka-Pekka Saraste fulgt i hans fotspor.
Som sjefsdirigent i årene 1979-2002 ga Mariss Jansons Sibelius høy prioritet i sin repertoar-oppbygging med orkesteret. Det ble til turneer og innspillinger.
Sibelius selv dirigerte også orkesteret med egne verker og ulike program ved tre konserter for til sammen ca. 7000 tilhørere, da han besøkte Kristiania i mars-april 1921.
Tidligere vinnere
Tidligere mottakere av Sibeliusprisen er fiolinistene Arve Tellefsen, Henning Kraggerud og Vilde Frang, dirigentene Eivind Aadland og Jukka-Pekka Saraste, pianistene Håvard Gimse og Leif Ove Andsnes, sopranen Solveig Kringlebotn, mezzosopranen Randi Stene, cellisten Truls Mørk, multimusikeren Sinikka Langeland og professor Idar Karevold.
Sibelius-selskapet i Norge ble stiftet i 1994. Det drives uten offentlige bidrag. Selskapets formål er å stimulere kontaktene mellom finsk og norsk musikkliv.
Prisen deles ut ved Filharmoniens konsert i Oslo Konserthus den 13. november, med Jukka-Pekka Saraste som dirigent og Karita Mattila som solist.

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this